Ενέργεια

Η μείωση εξάρτησης από άνθρακα οδηγεί τους Πολωνούς ... στην πυρηνική ενέργεια το 2030 !

Η μείωση εξάρτησης από άνθρακα οδηγεί τους Πολωνούς ... στην πυρηνική ενέργεια το 2030 !
Η Πολωνία εξετάζει για χρόνια την κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού, αλλά δεν έχει ακόμη λάβει δεσμευτική απόφαση για το έργο
Η Πολωνία αναμένει ότι ο πρώτος πυρηνικός σταθμός θα αρχίσει να λειτουργεί μετά το 2030, καθώς η χώρα σκοπεύει να μειώσει τη χρήση άνθρακα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος Michal Kurtyka.
Η ανατολικο- ευρωπαϊκή χώρα, η οποία θα φιλοξενήσει  τις διεθνείς συνομιλίες για το κλίμα τον Δεκέμβριο, παράγει περίπου το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα σε παρωχημένες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, πολλές από τις οποίες θα πρέπει να κλείσουν την επόμενη δεκαετία.
Η Πολωνία εξετάζει για χρόνια την κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού, αλλά δεν έχει ακόμη λάβει δεσμευτική απόφαση για το έργο.
"Η συζήτηση σχετικά με την εκτόξευση του πυρηνικού σταθμού έχει επιταχυνθεί, κυρίως όσον αφορά τη διεθνή συνεργασία. Είμαστε σε θέση να χρηματοδοτήσουμε μόνοι μας την κατασκευή, αλλά πρέπει να αποκτήσουμε τεχνογνωσία από κάπου", δήλωσε ο Kurtyka στο Reuters.
Παράλληλα πρόσθεσε ότι η Πολωνία θα προχωρήσεις σε συνομιλίες με τη Γαλλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα για τις πυρηνικές τεχνολογίες.
"Ο υπουργός Ενέργειας είναι επίσης σε τέτοιες συνομιλίες με την αμερικανική πλευρά. Τα πρόσφατα μηνύματα δείχνουν ότι είναι πολύ προχωρημένες (...) Υποθέτω ότι ο πυρηνικός σταθμός θα αρχίσει να παράγει ενέργεια μετά το 2030", δήλωσε ο Kurtyka,
Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Πολωνία νωρίτερα το Νοέμβριο, ο Υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Rick Perry και ο πολωνός υπουργός Ενέργειας Krzysztof Tchorzewski υπέγραψαν κοινή δήλωση ενισχυμένης συνεργασίας για την ενεργειακή ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένου του πυρηνικού σταθμού.
Το υπουργείο Ενέργειας αναμένεται να δημοσιεύσει τη μακροπρόθεσμη ενεργειακή πολιτική της Πολωνίας μέχρι το τέλος του έτους, πιθανότατα κατά τη διάσκεψη για το κλίμα στο στο Κατοβίτσε, την καρδιά της βιομηχανίας άνθρακα στα νότια της χώρας.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η Πολωνία θα μειώσει σταδιακά την εξάρτησή της από τον άνθρακα, και αντιπροσωπεύει το ήμισυ της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2040.
"Στο μέλλον, η σημασία του άνθρακα για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Πολωνίας θα μειωθεί. Εκτιμούμε ότι το 2030 το μερίδιο του άνθρακα στο ενεργειακό μείγμα της Πολωνίας θα είναι 60%", δήλωσε ο Kurtyka.
Πρόσθεσε ότι τα 25 gigawatts ή το 44% της εγκατεστημένης ισχύος της Πολωνίας το 2030 θα βασίζονται στον άνθρακα, ενώ οι υπόλοιπες πηγές ενέργειας θα είναι αιολική, φωτοβολταϊκά και φυσικό αέριο.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης