Ηλεκτρισμός

Πρόσκληση υποβολής προσφορών για το υποθαλάσσιο καλώδιο ηλεκτρικής ενέργειας Πορτογαλίας και Μαρόκου

Πρόσκληση υποβολής προσφορών για το υποθαλάσσιο καλώδιο ηλεκτρικής ενέργειας Πορτογαλίας και Μαρόκου
Το έργο, το οποίο σχεδιάζεται να τεθεί σε λειτουργία πριν από το 2030, εκτιμάται ότι θα κοστίσει 600 εκατομμύρια-700 εκατομμύρια ευρώ
Πρόσκληση για την υποβολή προσφορών θα απευθύνουν Πορτογαλία και το Μαρόκο για την κατασκευή υποθαλάσσιου καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας που θα συνδέει τις δύο χώρες μετά την ολοκλήρωση των μελετών τεχνικής και οικονομικής σκοπιμότητας στις αρχές του 2019, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Πορτογαλίας τη Δευτέρα 19/11/2018.
Το Μαρόκο και η Πορτογαλία συμφώνησαν το 2015 την δημιουργία σύνδεσης 1.000 μεγαβάτ (MW). Οι μελέτες σκοπιμότητας ξεκίνησαν το 2016.
Ο υπουργός ενέργειας της Πορτογαλίας Joao Galamba δήλωσε στο Reuters ότι οι δύο κυβερνήσεις σκοπεύουν  να εκδώσουν τις προσκλήσεις υποβολής προσφορών "αμέσως μετά τη μελέτη σκοπιμότητας"
"Και οι δύο κυβερνήσεις δεσμεύονται ένθερμα για αυτό το έργο", σημείωσε στο περιθώριο διάσκεψης για την ενέργεια στο Skhirat, κοντά στην πρωτεύουσα Rabat.
Το έργο, το οποίο σχεδιάζεται να λειτουργήσει πριν από το 2030, εκτιμάται ότι θα κοστίσει 600 εκατομμύρια-700 εκατομμύρια ευρώ ($ 686 εκατομμύρια - 800 εκατομμύρια δολάρια), δήλωσε ο Galamba, προσθέτοντας ότι αναμένει ότι τα ευρωπαϊκά και τα αφρικανικά ταμεία να συμβάλουν στην κάλυψη του κόστους.
Είναι η δεύτερη γραμμή σύνδεσης του Μαρόκο με την Ευρώπη. Η χώρα της Βόρειας Αφρικής συνδέθηκε με το δίκτυο της Ισπανίας μέσω καλωδίου 700 MW το 1997.
"Οι ροές θα είναι και στις δύο κατευθύνσεις ανάλογα με τις ανάγκες μας", δήλωσε ο Galamba. "Στην αρχή η Πορτογαλία θα εξάγει λίγο περισσότερο από το Μαρόκο, αλλά μετά από λίγα χρόνια θα είναι το αντίθετο."
Το καλώδιο 250 χλμ (156 μιλίων) που συνδέει το Μαρόκο και την Πορτογαλία στοχεύει να ενθαρρύνει την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στις δύο χώρες.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης