Το έλλειμα θα είναι μόλις 50 MW το 2019 και 70 MW την επόμενη χρονιά
Καθησυχαστικές εκτιμήσεις προκύπτουν από νέα ανάλυση του ΔΕΔΔΗΕ, αναφορικά με το έλλειμμα ισχύος στην Κρήτη την επόμενη διετία, στην περίπτωση που δεν χρειαστεί να τεθούν σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας οι τοπικές πετρελαϊκές μονάδες.
Η ανάλυση παρουσιάστηκε σε ευρεία σύσκεψη που, σύμφωνα με πληροφορίες του World Energy News, πραγματοποιήθηκε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τροφοδοσίας που αναμένεται να ανακύψουν στο νησί.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στη σύσκεψη πήραν μέρος όλοι οι αρμόδιοι φορείς, δηλαδή το ΥΠΕΝ, ο ΑΔΜΗΕ, ο ΔΕΔΔΗΕ και η ΔΕΗ.
Σε αυτήν, με βάση την παρουσίαση που έκανε ο ΔΕΔΔΗΕ, με την προϋπόθεση ότι θα παραταθεί η «ζωή» των πετρελαϊκών σταθμών και το 2020, το έλλειμμα ισχύος στην Κρήτη αναμένεται να ανέλθει στα 50 MW το 2019 και τα 70 MW το 2020.
Τα παραπάνω νούμερα σημαίνουν πως, τουλάχιστον για το συγκεκριμένο διάστημα, η ασφάλεια τροφοδοσίας θα μπορεί να αντιμετωπιστεί με σχετικά απλά μέτρα.
Κάτι που θα μπορούσε να γίνει, για παράδειγμα, με μεταφορά ηλεκτροπαραγωγικών ζευγών από άλλα νησιά ή ενοικίαση νέων, ειδικά για την Κρήτη.
Από την άλλη μεριά, η ανάλυση του ΔΕΔΔΗΕ δείχνει πως, ακόμη και στην περίπτωση που δεν υπάρξει περιορισμός στη χρήση των τοπικών μονάδων, και πάλι θα χρειαστεί ενίσχυση της ηλεκτροπαραγωγικής βάσης στο νησί, για την κάλυψη των ενεργειακών του αναγκών.
Κάτι που οφείλεται τόσο στην αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης για ρεύμα κυρίως λόγω του τουρισμού, όσο και στην ελαφρά μείωση της ισχύος των πιο «γηρασμένων» μονάδων, ακριβώς λόγω παλαιότητας.
Δύσκολη η παράταση λειτουργίας των πετρελαϊκών σταθμών
Κανονικά, βέβαια, από τις 31 Δεκεμβρίου 2019 τα προβλήματα ηλεκτροδότησης της Κρήτης αναμένεται να είναι οξύτερα, αν τηρηθεί η λήξη της προθεσμίας παρέκκλισης των τοπικών σταθμών από την κοινοτική Οδηγία 2010/75 περί Βιομηχανικών Εκπομπών (IED).
Η εν λόγω Οδηγία αφορά τις μονάδες παραγωγής ενέργειας του Αθερινόλακκου, των Λινοπεραμάτων και των Χανίων, με τις ατμοηλεκτρικές μονάδες των ΑΗΣ Αθερινόλακκου και Λινοπεραμάτων να μην μπορούν έκτοτε να λειτουργούν περισσότερο από 1.500 ώρες ετησίως και τις αεριοστροβιλικές μονάδες των ΑΗΣ Χανίων και Λινοπεραμάτων περισσότερο από 500 ώρες ετησίως.
Έτσι, αν δεν δοθεί παράταση στην παρέκκλιση (κάτι που απέκλεισε ο αρμόδιος Επίτροπος Miguel Arias Canete σε πρόσφατη απάντησή του στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου), από τις αρχές του 2020 θα τεθούν σε περιορισμένη λειτουργία περίπου 601 MW από την ηλεκτροπαραγωγική βάση του νησιού, δηλαδή το 78,3% της συνολικής τρέχουσας εγκατεστημένης ισχύος.
Ωστόσο, ακόμη και σε αυτό το ενδεχόμενο, το χρονοβόρο σύστημα αντιμετώπισης από την Ε.Ε. των περιβαλλοντικών παραβιάσεων, δημιουργεί μία ντε φάκτο συνθήκη για τη συνέχιση λειτουργίας των μονάδων για αρκετά χρόνια, πριν ενεργοποιηθεί η διαδικασία προστίμων.
Έτσι, αν δεν δοθεί το «πράσινο φως» για την παράταση της «ζωής» των σταθμών και ενεργοποιηθεί η διαδικασία επιβολής κυρώσεων, τα πρόστιμα θα αρχίσουν να «τρέχουν» μόνον αν οι σταθμοί συνεχίζουν να λειτουργούν μετά την καταδίκη της χώρας μας σε δεύτερο βαθμό από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
www.worldenergynews.gr