Ομιλία του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής
«Για πρώτη φορά, η Ελλάδα αποκτά μακροχρόνιο εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό. Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), με χρονικό ορίζοντα το 2030, τέθηκε από χθες σε δημόσια διαβούλευση, ανοίγοντας ένα πεδίο διαλόγου με τους πολίτες και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για το ενεργειακό μέλλον της χώρας».
Αυτό, τόνισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, σχετικά με τη μονάδα Πτολεμαΐδα V της ΔΕΗ.
Ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι το ΕΣΕΚ λαμβάνει υπόψη τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας τόσο με τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή όσο και με τη συνυπογραφή των φιλόδοξων στόχων που τέθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και επικυρώθηκαν χθες από το Ευρωκοινοβούλιο για 32,5% βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και μερίδιο 32% των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην τελική κατανάλωση ενέργειας μέχρι το 2030.
«Στο πλαίσιο της συζήτησης, που θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες, θα αποτυπωθούν ευκρινώς οι προσεγγίσεις που έχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και θα καταλήξουμε σε ένα οριστικό σχέδιο το οποίο θα υποβάλλουμε στην Κομισιόν ως δεσμευτικό για τη χώρα», σημείωσε.
Αναφορικά με τη συμβολή του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα, ο Υπουργός επισήμανε ότι αυτό θα αποκλιμακώνεται σταδιακά, αλλά η συνεισφορά του θα παραμείνει σημαντική.
Όπως εξήγησε, ο λιγνίτης συμβάλλει στο 33% σήμερα, ενώ βάσει του ΕΣΕΚ θα αποκλιμακωθεί στα επίπεδα του 17% το 2030 όσον αφορά στην τελική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Η βάση υπολογισμού για το 17%, συνέχισε, είναι πως όσες μονάδες πλέον αποσύρονται δεν αντικαθίστανται. Αυτή είναι η βασική αρχή που δημιουργεί και το χώρο για το Αμύνταιο, υπό την προϋπόθεση ότι θα προχωρήσει το έργο περιβαλλοντικής αναβάθμισης.
Σε ερώτηση σχετικά με τη διαδικασία αποεπένδυσης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι «ως κυβέρνηση θεωρούμε όχι μόνο ότι πρέπει να ολοκληρωθεί επιτυχώς, αλλά πως αποτελεί το απόλυτα κομβικό σημείο για τη συνολική αναμόρφωση του ενεργειακού τομέα».
Πρόσθεσε ακόμη, ότι οι μικροπαρατάσεις είναι συνήθης πρακτική, σημειώνοντας: «Άρα, είμαστε εντός του χρονοδιαγράμματος, με μια εύλογη καθυστέρηση».
Αναφερόμενος στα οφέλη από τη διαδικασία αποεπένδυσης, σημείωσε ότι θα καταργηθούν τα ΝΟΜΕ και έτσι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία των διαρθρωτικών μέτρων. «Σώσαμε τα νερά. Αυτή, είναι μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης. Η ΔΕΗ θα διατηρήσει το ισχυρό και πολύ κερδοφόρο κομμάτι της», επισήμανε.
Σχετικά με το μέλλον της διαδικασίας αποεπένδυσης, ο κ. Σταθάκης τόνισε πως «εμείς, στη συζήτηση με τους Θεσμούς, καταθέσαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και δεν επιτρέψαμε τη σεναριολογία καθώς θα ήταν καταστροφικό για την ίδια την αποεπένδυση».
Τέλος, ο Υπουργός υπογράμμισε ότι προτεραιότητα για την κυβέρνηση αποτελεί η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας. «Είναι στρατηγικό σημείο της πολιτικής μας στο πλαίσιο των εθνικών στόχων για το 2030. Έχουμε πολύ ισχυρή πολιτική για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας», τόνισε.
Πρόσθεσε ακόμη, ότι η παρούσα κυβέρνηση ανέτρεψε το σχέδιο της Ν.Δ. για πλήρη ιδιωτικοποίηση του ενεργειακού τομέα, διατηρώντας τις υποδομές υπό δημόσιο έλεγχο και δημιουργώντας, ταυτόχρονα, κανόνες σε ένα ρυθμιζόμενο πλαίσιο, προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος και των καταναλωτών.
www.worldenergynews.gr