Επικαιρότητα

Ο Μητσοτάκης κατανοεί ότι χωρίς υγιείς τράπεζες δεν θα πετύχει στην οικονομία

Ο Μητσοτάκης κατανοεί ότι χωρίς υγιείς τράπεζες δεν θα πετύχει στην οικονομία
Η διακυβέρνηση Μητσοτάκη θα σηματοδοτήσει την περίοδο όπου το ενδιαφέρον θα μετατοπιστεί από την πολιτική αρένα στην οικονομική – τραπεζική – επιχειρηματική και χρηματιστηριακή αρένα
Ενώ η κυβέρνηση Τσίπρα αρχικά αγνόησε τις ανάγκες των τραπεζών και με την επιβολή των capital controls αποδόμησε το τραπεζικό σύστημα για να συρθεί σε λύσεις εσχάτως που έχουν τραπεζοκεντρικό χαρακτήρα…ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο αρχηγός της ΝΔ θα ακολουθήσει αντίθετη πορεία.
Όσοι τον επισκέπτονται βλέπουν ένα Μητσοτάκη ο οποίο θεωρεί ότι θα είναι βέβαιος πρωθυπουργός έχει αυτοπεποίθηση και γνωρίζει ότι οικονομία χωρίς τράπεζες δεν υπάρχει.
Ο Μητσοτάκης φαίνεται να έχει έλλειψη εμπιστοσύνης όχι στα όρια της απέχθειας προς τα στελέχη που συνεργάστηκαν με τον ΣΥΡΙΖΑ οπότε έχει δημιουργήσει μια άτυπη ομάδα συμβούλων τους οποίους εμπιστεύεται.
Η ομάδα αυτή είναι άτυπη, κάθε στέλεχος λειτουργεί αυτόνομα, δεν υπάρχει κάποιο θεσμοθετημένο δηλαδή όργανο αλλά φαίνεται ότι ο Μητσοτάκης λαμβάνει υπόψη τις θέσεις και τα σχόλια τους.
Οι τραπεζίτες ή τραπεζικά στελέχη έχουν την δυνατότητα επικοινωνίας με τον Μητσοτάκη σε τακτικά χρονικά διαστήματα και προφανώς διαμορφώνουν ή συν-διαμορφώνουν τις θέσεις της ΝΔ για το ελληνικό banking
Η ομάδα των βασικών συμβούλων του Μητσοτάκη για τις τράπεζες είναι
1)Ο Φωκίων Καραβίας ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank
2)Ο Γιάννης Στουρνάρας ο διοικητής της ΤτΕ ο οποίος έχει ζητήσει να του ανανεωθεί η θητεία και μετά το 2020 στην Κεντρική Τράπεζα
3)Ο Παύλος Μυλωνάς ο διοικητής της Εθνικής τράπεζας
4)Ο Τάκης Αράπογλου ο πρώην διοικητής της Εθνικής τράπεζας
5)Ο Άγις Λεώπουλος ήταν παλαιό στέλεχος της Εθνικής ενώ εργάζεται στην UBS υπεύθυνος για τις αναδυόμενες αγορές.
6)Ο Στέλιος Παπαδόπουλος σημερινό στέλεχος της J P Morgan και πρώην επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ.
Στην λίστα αυτή δεν γνωρίζουμε εάν συμπεριλαμβάνεται και ο Χρήστος Μεγάλου ο σημερινός CEO της Πειραιώς ο οποίος διαχρονικά διατηρεί δεσμούς με την ΝΔ.
Η άτυπη ομάδα συμβούλων του Μητσοτάκη προφανώς τον έχει βοηθήσει να κατανοήσει τα τραπεζικά προβλήματα και να αναζητηθούν έγκαιρα λύσεις.
Πρόσφατα ο Μητσοτάκης είχε αναφέρει ότι δεν τον ικανοποιούν οι μέχρι τώρα επιδόσεις μείωσης των NPEs εξέλιξη άκρως ενθαρρυντική γιατί δείχνει ότι η ΝΔ θα επιδιώξει να εφαρμόσει επιθετικότερες λύσεις.
Οι τράπεζες ακολουθούν τακτικές ανώδυνες για τους μετόχους τους είναι λύσεις οπισθοβαρείς.
Με πολιτικούς όρους όμως όσο καθυστερεί μια ουσιώδης λύση και εμπροσθοβαρής λύση για τα προβληματικά ανοίγματα η κυβέρνηση που ασκεί την εξουσία δεν μπορεί να μετατρέψει το όφελος της οικονομικής ανάπτυξης σε κοινωνικό όφελος.
Οι τράπεζες αποτελούν το μέσο μεταφοράς των ωφελειών από την ανάκαμψη μιας οικονομίας στην κοινωνία και ο Μητσοτάκης γνωρίζει ότι οι τράπεζες πρέπει να είναι σύμμαχος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας με την στρατηγική που ακολούθησαν έθεσαν απέναντι τους τις τράπεζες, στιγμάτισαν τους τραπεζίτες και τους περιθωριοποίησαν.
Η στρατηγική αυτή είχε ως αποτέλεσμα ο κλάδος να παραπαίει, να μην έχει ακόμη ανακάμψει διαταράσσοντας αυτό τον διαμεσολαβητικό ρόλο που παίζουν οι τράπεζες να μετατρέπουν την ανάκαμψη της οικονομίας σε κοινωνικό όφελος.
Τα προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο Μητσοτάκης στις τράπεζες είναι
1)Ριζική αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων ύψους 88 δισεκ. που κρατούν καθηλωμένες τις τράπεζες
2)Κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών
3)Ικανότητα και δυνατότητα των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν την οικονομία.
Θα πρέπει και τα 3 αυτά θέματα να αντιμετωπιστούν ριζικά όχι όμως με όρους που θα υπερασπίζονται μόνο τα δικαιώματα των ιδιωτών μετόχων αλλά του κοινωνικού συνόλου.
Λογικά επί κυβέρνησης ΝΔ το ΤΧΣ θα πραγματοποιήσει placement δηλαδή θα διαθέσει πακέτα μετοχών ελληνικών τραπεζών σε ξένους επενδυτές αλλά προφανώς θα πρέπει να έχουν προωθηθεί λύσεις για τα προβληματικά δάνεια.
Επί ΝΔ η Ελλάδα θα αποκτήσει πιστοληπτική διαβάθμιση BBB- δηλαδή investment grade με πιθανότερο σενάριο το 2020.
Ο Μητσοτάκης έχει κατανοήσει ότι χωρίς τις τράπεζες και χωρίς να δώσει λύσεις στα βασικά προβλήματα του κλάδου δεν θα πετύχει στην οικονομία.
Η κοινωνία έχει άμεση ανάγκη όχι από λογιστικές καταγραφές βελτίωσης που δεν τον αγγίζουν αλλά να παρουσιαστεί ένα σχέδιο για το πώς η προβαλλόμενη ανάπτυξη θα μεταφραστεί σε κοινωνικό όφελος.
Οι αριθμοί βελτιώνονται αλλά η κοινωνία δεν έχει καταλάβει τίποτε και αυτό οφείλεται αποκλειστικά στο γεγονός ότι οι τράπεζες ακόμη παραμένουν zombie bank.
Ουσιώδεις λύσεις στα τραπεζικά προβλήματα σημαίνει και ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών.
Η χρηματιστηριακή αγορά θέλει να δει λύσεις στις τράπεζες και εάν αυτές έρθουν θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην μεγάλη ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών.

Οικονομία, τράπεζες, κοινωνία και χρηματιστήριο αποτελούν το 4πτυχο όπου η οικονομία ανακάμπτει, οι τράπεζες αποδίδουν οπότε αυτό μεταφράζεται στο χρηματιστήριο μέσω της ανόδου των μετοχών και μεταφέρεται στην κοινωνία μέσω της χορήγησης δανείων.
Η διακυβέρνηση Μητσοτάκη θα σηματοδοτήσει την περίοδο όπου το ενδιαφέρον θα μετατοπιστεί από την πολιτική αρένα στην οικονομική – τραπεζική – επιχειρηματική και χρηματιστηριακή αρένα οπότε η οικονομία θα επανέλθει πάλι στο επίκεντρο ενεργητικά, όχι ως παθητικοί διαχειριστές της τρέχουσας περιόδου.

www.worldenergnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης