Τελευταία Νέα
Ενέργεια

"Ταφόπλακα" οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ για την ΔΕΗ το 2019 - Άμεση ανάγκη αναδιάρθρωσης του μηχανισμού

Η επιχείρηση κινδυνεύει με δυσβάσταχτες επιβαρύνσεις από τα νέα δεδομένα

Η αδιάλλακτη στάση της ΔΕΗ έναντι της ενεργοβόρου βιομηχανίας σε ότι αφορά τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, δεν είναι το μόνο σημείο τριβής της διοίκησης της επιχείρησης με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η ΔΕΗ εν όψει και της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων της για το εννεάμηνο του έτους, εμμένει στην αναγκαιότητα αύξησης των τιμολογίων σε όλες τις κατηγορίες των καταναλωτών προκειμένου να ενσωματωθούν μια σειρά από κόστη που της έχουν επιβληθεί.
Όπως φαίνεται, η κατάργηση του ΠΧΕΦΕΛ και του ειδικού τέλους λιγνίτη που ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης δεν επαρκούν για την εξισορρόπηση των έκτακτων δαπανών που έχει επωμιστεί η ΔΕΗ και οι οποίες σύμφωνα με καταχώρηση της επιχείρησης στον κυριακάτικο τύπο, αλλά και δηλώσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Μανόλη Παναγιωτάκη, ανέρχονται σε 2 δις ευρώ.
Έτσι στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται και πλέον και η υπόθεση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, με κεντρικό αιτούμενο την πλήρη αναδιάρθρωση του μηχανισμού.
Ως γνωστόν οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ υιοθετήθηκαν προκειμένου να συμβάλλουν στο άνοιγμα της αγοράς και όπως επισημαίνει όχι μόνο η ΔΕΗ, αλλά το σύνολο της αγοράς, έχουν αποτύχει πλήρως ως θεσμός.
Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση της συμφωνία που έχει υπογραφεί μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών, μέσω των ΝΟΜΕ το μερίδιο της ΔΕΗ θα έπρεπε στο τέλος του 2018 να έχει υποχωρήσει στο 62,24% και στο τέλος του 2019 να φτάσει στο 49,24%.
Ποσοστά που σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επιτευχθούν αφού το μερίδιο της ΔΕΗ αυτή τη στιγμή είναι περίπου 80%.

Πρόσθετη επιβάρυνση 310 εκατ. ευρώ

Οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ μέχρι στιγμής έχουν επιβαρύνει τη ΔΕΗ με 310 εκατ. ευρώ.
Η επιβάρυνση προβλέπεται να συνεχίσει το 2019 και μάλιστα με πολύ χειρότερους όρους, αφού η ΔΕΗ θα έχει πωλήσει τις λιγνιτικές μονάδες της Μεγαλόπολης και της Φλώρινας.
Την ίδια στιγμή οι μονάδες του Αμυνταίου και της Καρδιάς βρίσκονται ήδη σε «γκρίζα ζώνη» και είναι άγνωστο εάν και κάτω από ποιες συνθήκες θα συνεχίσουν να λειτουργούν.
Έτσι σύμφωνα με υπολογισμούς της ΔΕΗ, εάν τα ΝΟΜΕ συνεχιστούν με τα σημερινά δεδομένα, το 2019 θα πρέπει να διαθέσει μέσω δημοπρασιών παραγωγή συνολικού ύψους 19 TWh όταν το σύνολο της λιγνιτικής παραγωγής της χωρίς τις μονάδες της Μελίτης, της Μεγαλόπολης, του Αμυνταίου και της Καρδιάς, θα είναι περίπου 12 TWh.
Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι η ΔΕΗ θα πρέπει να διαθέτει μέσω των δημοπρασιών ενέργεια που θα παράγει από υδροηλεκτρικά, φυσικό αέριο ή που θα αγοράζει από το pool.
Και όλα αυτά τη στιγμή που σημαντικό μέρος της ενέργειας που προέρχεται από δημοπρασίες καταλήγει να εξάγεται.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΔΕΗ το Σεπτέμβριο για παράδειγμα, έγινε εκτεταμένη χρήση προϊόντων ΝΟΜΕ για εξαγωγές σε ποσοστό που κυμάνθηκε από 24 - 48%.
Μάλιστα πληροφορίες από την αγορά μιλούν ακόμη και για κυκλική πώληση του ρεύματος ΝΟΜΕ στην Αλβανία και επανεισαγωγή του μέσω Βουλγαρίας.
Έτσι, η συνέχιση των ΝΟΜΕ χωρίς αναθεώρησή τους απειλεί τα οικονομικά της ΔΕΗ, η οποία αναζητεί διέξοδο σε αύξηση των τιμολογίων, αφού στο αίτημα για αναδιάρθρωση των δημοπρασιών λαμβάνει την απάντηση ότι πρόκειται για συμφωνημένο μέτρο που δεν μπορεί να αναιρεθεί.
Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης απέκλεισε για μια ακόμη φορά χθες (7/11) το ενδεχόμενο αύξησης των τιμολογίων δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Έχουμε αποκλείσει τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Το θέμα που συζητείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο αφορά αποκλειστικά τις τιμές των ρύπων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Τελευταία, οι τιμές των ρύπων έπεσαν και, νομίζω, ότι δεν θα έχουμε κάποιο θέμα».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης