Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα σεβαστεί τις επιλογές του κάθε κράτους - μέλους για το μίγμα καυσίμου που εκείνο θα επιλέξει
Κάνοντας έναν απολογισμό της απερχόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πηγές της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Κομισιόν εστιάζουν στο έργο που έχει επιτελεστεί στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την απανθρακοποίηση, δύο πυλώνες που θα αποτελέσουν και την παρακαταθήκη της στους επόμενους εκπροσώπους.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στον δρόμο προς την οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, το φυσικό αέριο αναμένεται να αποτελέσει τη «γέφυρα» μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα στις ΑΠΕ.
Όπως προσθέτουν, οι Βρυξέλλες θα σεβαστούν τις επιλογές του κάθε κράτους - μέλους για το μίγμα καυσίμου που εκείνο θα επιλέξει.
Ο στόχος για απανθρακοποίηση θα στηριχθεί στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο, το οποίο άρχισε να διορθώνεται από το market stability reserve.
Σκοπός της Κομισιόν, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, είναι να αξιοποιήσουν τον εν λόγω μηχανισμό ώστε να μην «παραλύσει» το χρηματιστήριο.
Την ίδια στιγμή, οι ίδιες πηγές δεν θέλησαν να σχολιάσουν τη διακύμανση των τιμών των ρύπων που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Επισήμαναν, ωστόσο, ότι όσο επανακάμπτει η ανάπτυξη στην Ευρώπη, οι τιμές θα ακολουθούν ανοδική πορεία.
Θετικές προβλέψεις για την ενεργειακή αγορά στην Ελλάδα
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η Επιτροπή εκτιμά ότι για τη χώρα μας είναι μικρή η απόσταση από τους στρατηγικούς στόχους για το 2020, εκτιμώντας ότι θα του πετύχει.
Πιο συγκεκριμένα, οι ίδιες πηγές εκτίμησαν πως η Ελλάδα είναι σε τροχιά επίτευξης των στόχων του 2020 για μερίδιο των ΑΠΕ στο 18%, από 15,2% που ήταν το 2016.
Το ίδιο ισχύει και για τη μείωση των εκπομπών CO2, όπως και για τον περιορισμό των ρύπων από τις μεταφορές.
Παράλληλα, έχει ήδη πετύχει τους στόχους για την ενεργειακή εξοικονόμηση.
Ωστόσο, για όποια χώρα διαλέξει να στραφεί στο φυσικό αέριο, σκοπός της Κομισιόν είναι να εξασφαλίσει την ασφάλεια εφοδιασμού.
Σε αυτό το πλαίσιο, κάθε κράτος θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε τουλάχιστον τρεις πηγές αερίου.
Κάνοντας έναν απολογισμό της διαφοροποίησης της τροφοδοσίας που ίσχυε έως και το 2014, έξι χώρες είχαν 100% εξάρτηση από το ρωσικό αέριο.
Αν και τώρα κανένα μέλος της Ε.Ε. δεν είναι 100% εξαρτημένο από τη Ρωσία, υπάρχουν ακόμη ελλείψεις στις υποδομές, για να απεξαρτηθούν τα κράτη - μέλη από το ενεργειακό σύστημα.
Οι ίδιοι κύκλοι συμπληρώνουν πως η Ρωσία είναι - και μάλιστα δεν θα σταματήσει να είναι - ένας σημαντικός εταίρος.
Όμως, η διαφοροποίηση των πηγών διασφαλίζει την ασφάλεια εφοδιασμού, με έργα όπως ο ΤΑΡ που στηρίζουν τον ασφαλή εφοδιασμό της Ευρώπης, γι’ αυτό και αποτελεί ένα έργο προτεραιότητας για την Ευρώπη.
Στον αντίποδα κινείται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο North Stream II, ο οποίος δεν είναι προτεραιότητα της Ε.Ε. και δεν θα λάβει χρηματοδότηση.
«Δεν ταιριάζει στην ενεργειακή μας στρατηγική και δεν τον υποστηρίζουμε», σημείωναν παράγοντες της Κομισιόν.
Σε ερώτηση για το κινέζικο ενδιαφέρον σε ενεργειακές επενδύσεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη, κύκλοι της Επιτροπής τόνισαν ότι θα πρέπει να διασφαλίζεται η διαφάνεια και το unbundling.
Ειδικά για το κινεζικό ενδιαφέρον για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, απάντησαν πως θα εκτιμηθεί όταν θα έρθει η ώρα.
www.worldenergynews.gr