Ενέργεια

Γ. Σταθάκης: Επενδύσεις ύψους 32 δις ευρώ στον τομέα της ενέργειας την επόμενη δεκαετία

Γ. Σταθάκης: Επενδύσεις ύψους 32 δις ευρώ στον τομέα της ενέργειας την επόμενη δεκαετία

Aναφερόμενος στη Μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι έχει λάβει πλέον ισχυρή υπόσταση μέσω των αποφάσεων της ΡΑΕ και με φορέα υλοποίησης την εταιρία Αριάδνη - Interconnection

Επενδύσεις ύψους 32 δις ευρώ στον τομέα της ενέργειας έως το 2030 προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του ΤΕΕ για τις επενδύσεις.
Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι έως το τέλος του μήνα θα κατατεθεί στη Βουλή ο Μακροχρόνιος Ενεργειακός Σχεδιασμός ο οποίος θα υποβληθεί επίσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως το τέλος του έτους, ο οποίος προβλέπει ότι έως το 2030 η συμμετοχή των ΑΠΕ στην ενεργειακή κατανάλωση της χώρας θα φθάνει το 32%, πράγμα που σημαίνει ότι η ηλεκτρική ενέργεια θα παράγεται σε ποσοστό 50% από ΑΠΕ έναντι του 29% που είναι σήμερα. Ο δεύτερος σημαντικός και εξαιρετικά δύσκολος στόχος που περιλαμβάνει ο Μακροχρόνιος Ενεργειακός Σχεδιασμός είναι εξοικονόμηση ενέργειας 32% σε όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.   
Ο κ. Σταθάκης ανακοίνωσε ότι η νέα αγορά ηλεκτρισμού με την πλήρη λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας θα λειτουργήσει τον Ιούνιο του 2019 και όπως είπε θα επιφέρει τεράστια αλλαγή κυρίως σε ότι αφορά τα συμβόλαια μεταξύ προμηθευτών και μεγάλων καταναλωτών ενέργειας τα οποία θα απελευθερωθούν πλήρως, δημιουργώντας μια νέα αγορά με μεγάλη δυναμική που θα προσελκύσει νέες επενδύσεις. «Η τιμολογιακή πολιτική τόσο της ΔΕΗ όσο και των ιδιωτών προμηθευτών -είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης- θα αποκτήσει νέα δυναμική.
Ο ρόλος της ΔΕΗ στο νέο περιβάλλον σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη θα παραμείνει ισχυρός με μεγάλο ειδικό βάρος τόσο στην παραγωγή όσο και στην προμήθεια ηλεκτρισμού, όμως θα είναι μειωμένος σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση. Σε αυτό όπως είπε θα συμβάλλει και η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της επιχείρησης.
Ο κ. Σταθάκης τόνισε ακόμη ότι η Ελλάδα αναδεικνύεται σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας κάτι το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει με τον TAP ο οποίος έχει κατασκευαστεί σε ποσοστό 99% και θα τεθεί ε λειτουργία το 2020 σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Προανήγγειλε την έναρξη κατασκευής του αγωγού IGB έως το τέλος του έτους με προοπτική να συνδεθεί και με τη Σερβία ενώ όπως είπε προωθείται και η κατασκευή αγωγού που θα συνδέει το ελληνικό σύστημα φυσικού αερίου με τα Σκόπια.
Στο τέλος του μήνα -είπε τέλος ο κ. Σταθάκης- θα γίνουν τα εγκαίνια του νέου αποθηκευτικού χώρου της Ρεβυθούσας, ενώ προχωρεί και ο πλωτός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης.
Τέλος αναφερόμενος στη Μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι έχει λάβει πλέον ισχυρή υπόσταση μέσω των αποφάσεων της ΡΑΕ και με φορέα υλοποίησης την εταιρία Αριάδνη - Interconnection. Ορίζοντας ολοκλήρωσης του έργου είναι όπως είπε το 2023. 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης