Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Απαραίτητη η πυρηνική ενέργεια για την Πολωνία - Στόχος είναι η κατασκευή τριών μονάδων 4,5 GW έως το 2045

Απαραίτητη η πυρηνική ενέργεια για την Πολωνία - Στόχος είναι η κατασκευή τριών μονάδων 4,5 GW έως το 2045

Το 1990 οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα αντιπροσώπευαν το 98% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Πολωνία

Την υιοθέτηση της πυρηνικής ενέργειας, εξετάζει ως ενδεχόμενο ο Πολωνός υπουργός Ενέργειας, Krzysztof Tchórzewski σε τεύχος γνώμης που δημοσιεύτηκε στο ηλεκτρονικό περιοδικό Wszystko Co Najważniejsze.
Ειδικότερα ο υπουργός υπογράμμισε ότι μια τέτοια κίνηση θα ενίσχυε τις επενδύσεις στην πολωνική τεχνογνωσία και την οικονομία της γνώσης.Υπενθυμίζεται ότι η Πολωνία παράγει το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα και εισαγόμενο αέριο, με τον Krzysztof Tchórzewski να προειδοποιεί ότι η χώρα δεν θα εκπληρώσει τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα παρά μόνο αν αναβιώσει σχέδια για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής.
Μάλιστα, το 1990 οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα αντιπροσώπευαν το 98% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Πολωνία.
Σήμερα το μερίδιό του είναι 80%.
Η ένταξη της Πολωνίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η παγκόσμια προσέγγιση για την προστασία του κλίματος έχουν «φυσική επιρροή» στην πολωνική παραγωγή ενέργειας με βάση τον άνθρακα.
Σημειώνεται ότι η χώρα στρέφεται προς την πυρηνική ενέργεια προκειμένου να περιορίσει την εξάρτησή της από τον άνθρακα και να μειώσει τους ρύπους της. Στόχος είναι η σταδιακή κατασκευή τριών μονάδων ως το 2040-2043 με συνολική ισχύ 4,5
GW.
Το κόστος για την πρώτη μονάδα που θα τεθεί σε λειτουργία το 2029-30 εκτιμάται σε 20,9 δις. δολάρια.Τέλος, ο υπουργός Ενέργειας της Πολωνίας ανέφερε ότι έχει ετοιμάσει μια τροποποίηση του Προγράμματος Πυρηνικής Ενέργειας, η οποία θα υποβληθεί στο Συμβούλιο των Υπουργών μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης