Διεθνή

Merkel: Δεν θα διεκδικήσω την ηγεσία του CDU, θα παραμείνω στην καγκελαρία έως το 2021 - Οι υποψήφιοι διάδοχοι

tags :
Merkel: Δεν θα διεκδικήσω την ηγεσία του CDU, θα παραμείνω στην καγκελαρία έως το 2021 - Οι υποψήφιοι διάδοχοι

Αν και αρχικά η Merkel είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον της να διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία του CDU, οι εκλογές σε Βαυαρία και Έσση άλλαξαν τα σχέδια της

Το τέλος εποχής για την Angela Merkel έφερε η πανωλεθρία που υπέστη το CDU στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις σε Βαυαρία και Έσση, με την καγκελάριο να επιβεβαιώνει ότι δεν θα διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος των Χριστανοδημοκρατών στο συνέδριο του Δεκεμβρίου 2018 και ότι θα παραμείνει στην καγκελαρία έως το 2021.
Η ίδια ανέλαβε την ευθύνη για τις πρόσφατες εκλογικές αποτυχίες του κόμματος της, αν και, όπως δήλωσε, δεν ήταν μόνο αποτέλεσμα δικών της λαθών.
"Δεν θα είμαι υποψήφια για την ηγεσία του CDU τον Δεκέμβριο και δεν θα συνεχίσω ως καγκελάριος πέρα από το 2021", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επίσης, ξεκαθάρισε ότι δεν ενδιαφέρεται για κανένα άλλο πολιτικό αξίωμα.
Νωρίτερα, πηγές του κόμματος ανέφεραν ότι η Merkel τους ανακοίνωσε πως δεν θα είναι ξανά υποψήφια για επανεκλογή ως επικεφαλής του CDU.
Όσον αφορά στον διάδοχο της Merkel, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η Bild, ο Friedrich Merz, θα διεκδικήσει τη θέση του επικεφαλής του κόμματος.
Εντούτοις, υψηλές πιθανότητες έχουν και οι Jens Spahn και Annegret Kramp-Karrenbauer.
Σημειώνεται ότι η Merkel είναι πρόεδρος του CDU από το 2000, ενώ ο νέος επικεφαλής του CDU θα είναι και ο υποψήφιος καγκελάριος στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Η πανωλεθρία του CDU

Η Merkel αμφισβητείται ήδη στο εσωτερικό του κόμματος της κυρίως λόγω της διαχείρισης του μεταναστευτικού και η απόφαση της θεωρείται αναμενόμενη μετά την πανωλεθρία του κόμματος της στις εκλογές της Έσσης χθες (28/10/2018).
Οι Χριστιανοδημοκράτες αν και παρέμειναν πρώτη δύναμη, έχασαν 11,3 μονάδες σε σχέση με το 2013 και περιορίστηκαν στο 27%, που είναι το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα που έχει πετύχει το κόμμα στο εν λόγω κρατίδιο τα τελευταία 50 χρόνια.
Όπως αναφέρει το Spiegel, η ανακοίνωση έγινε το πρωί στην συνεδρίαση του προεδρείο του κόμματός της.
Τα αρχικά σχέδια της Merkel ήταν να είναι ξανά υποψήφια στο συνέδριο του κόμματος στο Αμβούργο.
Τα εκλογικά αποτελέσματα, όμως, άλλαξαν τα σχέδια της.
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, αν και η ίδια έχει πει επανειλημμένως ότι επικεφαλής του κόμματος και της καγκελαρίας πρέπει να είναι το ίδιο πρόσωπο, τώρα φαίνεται να παρεκκλίνει από τη βασική της αυτή αρχή.

Οι πιθανοί διάδοχοι

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, εκτός του Friedrich Merz (ο οποιος θα διεκδικήσει τη θέση της Merkel στην ηγεσία του CDU) ως πιθανοί διάδοχοι είναι η η γ.γ. του CDU Annegret Kramp-Karrenbauer, ο υπουργός Υγείας, Jens Spahn και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας Armin Laschet

Η στάση του SPD

Την ίδια ώρα η επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών του SPD δήλωσε πως θα καταθέσει έναν οδικό χάρτη συνεργασίας με το CDU και θα καταλήξει σε απόφαση παραμονής ή αποχώρησης από τη συγκυβέρνηση το φθινόπωρο του 2019.

Capital Economics: Αυξάνεται το ρίσκο για την Ευρωζώνη μετά την απόφαση Merkel

Μολονότι η γερμανική οικονομία δεν θα επηρεαστεί σημαντικά από την απόφαση Μerkel να μη διεκδικήσει νέα θητεία στην ηγεσία του CDU, η εξέλιξη αυτή θα αυξήσει το ρίσκο για την Ευρωζώνη, με φόντο και την αναταραχή στην Ιταλία.
Τα παραπάνω εκτιμούν οι αναλυτές της Capital Economics, σε ένα πρώτο σχόλιο για το τέλος εποχής που σηματοδοτεί για τη Γερμανία και την Ευρώπη, η απόφαση της καγκελαρίου.
Όπως εξηγούν, η είδηση ότι η Angela Merkel θα αποχωρήσει από την ηγεσία του CDU, θα έχει περιορισμένες επιπτώσεις στην ιταλική οικονομία, ωστόσο ενδεχομένως να οδηγήσει στην καθυστέρηση λήψης αποφάσεων για την Ιταλία, εξέλιξη η οποία θα εντείνει την αβεβαιότητα στην Ευρωζώνη.
Σύμφωνα με την Capital Economics, το ρίσκο κατάρρευσης του μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία αυξάνεται, μετά το αποτέλεσμα των εκλογών στην Έσση, καθώς CDU και SPD κατέγραψαν σημαντική υποχώρηση των ποσοστών τους.
Ωστόσο, η γερμανική οικονομία έχει αποδειχθεί ανθεκτική σε περιόδους πολιτικής αβεβαιότητας, όπως το γεγονός ότι η Γερμανία έμεινε χωρίς κυβέρνηση για έξι μήνες.
Ο μεγάλος κερδισμένος των εκλογών της Έσσης είναι οι Πράσινοι, οι οποίοι θα πιέσεις για μείωση της φορολογίας στα χαμηλότερα εισοδήματα.
Ωστόσο, δεν αναμένονται σημαντικές επιπτώσεις στη γερμανική οικονομία συνολικά.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι επιπτώσεις θα είναι πολύ σημαντικότερος για την Ευρωζώνη ως σύνολο.
Με φόντο την αβεβαιότητα που επικρατεί στην Ιταλία, η Ευρωζώνη έχει ανάγκη από τη σιγουριά που εμπνέει η καγκελάριος Merkel.
Δεδομένης της αδύναμης θέσης στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή, είναι πιθανό να καθυστερήσει ο όποιος συμβιβασμός για την Ιταλίας, εξέλιξη η οποία θα αυξήσει τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης και σε άλλες αγορές, καθώς και το ρίσκο για τις ιταλικές τράπεζες.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης