Ενέργεια

Δεύτερη υψηλότερη τιμή στην Ευρώπη η Οριακή Τιμή της Ελλάδας - Στο 38% η χρήση των ΑΠΕ στην ΕΕ

Δεύτερη υψηλότερη τιμή στην Ευρώπη η Οριακή Τιμή της Ελλάδας - Στο 38% η χρήση των ΑΠΕ στην ΕΕ

Οι μέσες τιμές χονδρικής ανήλθαν σε 44 ευρώ/MWh, αυξημένες κατά 18% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο

Η δεύτερη υψηλότερη μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήταν η μέση χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, το δεύτερο τρίμηνο του 2018 και διαμορφώθηκε σε 55,8 ευρώ/ MWh.

Η Μεγάλη Βρετανία έχει τα πρωτεία αφού η μέση χονδρική τιμή ηλεκτρισμού διαμορφώθηκε σε 60,1 ευρώ/ MWh, ενώ υψηλές τιμές κοντά στην ελληνική διαμορφώθηκαν και στην Ιρλανδία (55,1 ευρώ/ MWh), στην Ιταλία (53,4 ευρώ/ MWh) στην Ισπανία 52,2 (ευρώ/ MWh) και την Πορτογαλία (52,1 ευρώ/ MWh). Στη γειτονική μας Βουλγαρία η μέση χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας το δεύτερο τρίμηνο του 2018 διαμορφώθηκε 33,9 (ευρώ/ MWh) γεγονός που ευνόησε και τις εξαγωγές ενέργειας στην ελληνική αγορά.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, στην ΕΕ σύμφωνα με την οποία οι μέσες τιμές χονδρικής ανήλθαν σε 44 ευρώ/MWh, αυξημένες κατά 18% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Απρίλιο λόγω των ήπιων καιρικών συνθηκών μειώθηκε η ζήτηση για οικιακή κατανάλωση γεγονός που συνέβαλε στη μείωση των τιμών χονδρικής στην πλειονότητα της Ευρώπης. Ωστόσο οι υψηλές θερμοκρασίες του Ιουνίου αύξησαν τη ζήτηση σε πολλές χώρες της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης.

Σύμφωνα με την έκθεση το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ έφθασε στο υψηλότερο σημείο του καλύπτοντας το 38%, κυρίως λόγω της αυξημένης παραγωγής υδροηλεκτρικών και αιολικών σταθμών στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, ενώ η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε μόλις κατά 0,3%.

Μεταξύ των παραγόντων που επηρέασαν το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ήταν οι τιμές του φυσικού αερίου που αυξήθηκαν σημαντικά σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, λόγω της υψηλής ζήτησης, αλλά και των αυξανόμενων τιμών του πετρελαίου και του άνθρακα.

Επίσης οι τιμές άνθρακα αυξήθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια του τριμήνου, λόγω της ισχυρής παγκόσμιας ζήτησης, ιδίως στις ασιατικές αγορές. Η κατανάλωση άνθρακα και αερίου για ηλεκτροπαραγωγή στην ΕΕ μειώθηκε περαιτέρω, καθώς οι αυξανόμενες τιμές του άνθρακα, του φυσικού αερίου και του CO2 επιβάρυναν την κερδοφορία των μονάδων παραγωγής από ορυκτά καύσιμα. Οι τιμές λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας για οικιακούς πελάτες αυξήθηκαν κατά 4,5% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο του 2018.

 

Aνοδικά οι τιμές στη ΝΑ Ευρώπη

 

Ειδική αναφορά γίνεται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  στην εξέλιξη των τιμών του CO2 και σημειώνεται ότι τον Ιούνιο ανήλθαν 16 ευρώ ανά τόνο από 13 ευρώ στις αρχές Απριλίου. Ο κύριος παράγοντας αύξησης της τιμής σύμφωνα με την έκθεση είναι οι επερχόμενες αλλαγές στο ETS από τον Ιανουάριο του 2019.

Πάντως τον Ιούνιο η ανοδική τάση των τιμών διεκόπη προσωρινά και οι τιμές υποχώρησαν ελαφρά. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς οι τιμές του CO2 επηρεάζονται και από την ένταση στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ που επηρεάζουν τις εκπομπές των σχετικών τομέων.

Σε ότι αφορά την αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης η έκθεση σημειώνει ότι οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν το δεύτερο τρίμηνο του 2018. Έτσι ενώ τον Απρίλιο ο περιφερειακός μέσος όρος ήταν σε 49 ευρώ/MWh, τον Ιούνιο έφθασε τα 60 ευρώ/MWh.

Οι τιμές βασικού φορτίου στην Ελλάδα ήταν οι υψηλότερες στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, ενώ η τριμηνιαία μέση τιμή στη Βουλγαρία ήταν φθηνότερη κατά 22 ευρώ/ MWh, στη Σερβία και την Κροατία κατά 15 ευρώ / MWh και 13 ευρώ αντίστοιχα/MWh.

Η αύξηση των περιφερειακών τιμών στην αρχή της θερινής περιόδου οφείλεται στις υψηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα την αύξηση της οικιακής κατανάλωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιούνιο οι τιμές της Βουλγαρίας αποσυνδέθηκαν από την εξέλιξη των τιμών στις γειτονικές χώρες και παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα λόγω της αύξησης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικά.

Οι χαμηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των βουλγαρικών εξαγωγές προς τις γειτονικές χώρες, κυρίως την Ελλάδα, τη Σερβία και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Από την άλλη πλευρά, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα παρουσίασαν μικρή αύξηση, λόγω της αυξανόμενης εποχικής ζήτησης την αρχή του καλοκαιριού, τη μείωση της υδροηλεκτρικής παραγωγής και την αύξηση της παραγωγής ρεύματος από φυσικό αέριο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης