Ο χρόνος ζωής μιας οικιακής συσκευής είναι, κατά κανόνα, μεγαλύτερος από 10 έτη
Αναμφισβήτητα η επιλογή αγοράς μιας ηλεκτρικής συσκευής εξαρτάται από την τιμή και το βάθος που έχει το πορτοφόλι μας.
Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να είναι το μοναδικό κριτήριο των επιλογών μας, δεδομένου ότι καταλυτικό παράγοντα αποτελεί η κατανάλωση ενέργειας που απαιτεί η οικιακή συσκευή.
Τα τελευταία μάλιστα χρόνια, το στοιχείο αυτό «προδίδει» η ειδική σήμανση που φέρουν πάνω τους οι ηλεκτρικές συσκευές και η οποία τις κατατάσσει σε επτά κατηγορίες ανάλογα με το πόσο ενεργοβόρες είναι.
Ειδικότερα, η κατηγοριοποίηση ξεκινά από τη σήμανση Α+++ (ή Α αν πρόκειται για κουζίνες και ηλεκτρικές σκούπες) που έχει χρώμα σκούρο πράσινο και αφορά προϊόντα με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας σε πλήρη λειτουργία, ενώ τελειώνει στο σήμα που φέρει το γράμμα D (ή το G για κουζίνες και ηλεκτρικές σκούπες) με σκούρο κόκκινο χρώμα και αναφέρεται σε συσκευές με την πλέον υψηλότερη κατανάλωση ρεύματος.
Στην ίδια ετικέτα, εκτός από την ενεργειακή κλάση, ο καταναλωτής μπορεί να λάβει χρήσιμες επιμέρους πληροφορίες για το προς αγορά προϊόν, όπως π.χ. για τη χωρητικότητα και τον θόρυβο που κάνει όταν βρίσκεται σε λειτουργία. Οι εν λόγω πληροφορίες αποδεικνύονται ιδιαίτερα σημαντικές όταν πρόκειται για την αγορά ενός ψυγείου, ενός πλυντηρίου ή μιας ηλεκτρικής σκούπας.
Δεδομένου ότι ο χρόνος ζωής μιας οικιακής συσκευής είναι, κατά κανόνα, μεγαλύτερος από 10 έτη, το χαμηλό ετήσιο κόστος λειτουργίας της αποτελεί έναν από τους βασικότερους παράγοντες επιλογής της.
Ποιο είναι το πλεονέκτημα
Είναι γεγονός ότι οικοσυσκευές Α, Α+, Α++ και Α+++ είναι μεν ακριβότερες στην αγορά τους, η χρήση τους ωστόσο εξασφαλίζει μεγαλύτερη εξοικονόμηση η οποία μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και το 80% σε σύγκριση πάντα με το αντίστοιχο προϊόν της χαμηλότερης ενεργειακής κλάσης.
Το συμπέρασμα λοιπόν που εξάγεται, είναι ότι σε κάθε περίπτωση συνίσταται η αγορά των συγκεκριμένων συσκευών, αν όχι της πρώτης κλάσης εφόσον το κόστος είναι απαγορευτικό για τον οικογενειακό προϋπολογισμό, τουλάχιστον μιας συσκευής που να ανήκει σε μια από τις δύο επόμενες κατηγορίες ενεργειακής απόδοσης.
Ας πάρουμε μια γεύση από την ενεργειακή κατανάλωση ορισμένων οικιακών συσκευών:
Φούρνος ηλεκτρικής κουζίνας
Ψυγείο/ Ψυγειοκαταψύκτης
Πλυντήριο ρούχων