Δεν αποκλείεται μάλιστα η Κυπριακή Δημοκρατία να προχωρήσει για πρώτη φορά και στην αγορά νερού από ιδιώτες για κάλυψη έκτακτων αναγκών
Θερμός χειμώνας αναμένεται στην Κύπρο, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να καταστρώνουν σχέδια έκτασης ανάγκης για να βρουν λύσεις για το επόμενο καλοκαίρι. Μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας, ο υπουργός Κώστας Καδής ανέφερε πως φαίνεται ότι θα έχουμε συνεχώς λιγότερες ποσότητες βροχής μέσα στην επόμενη περίοδο
Αναφερόμενος στην εποχική πρόγνωση καιρού της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, ο κ. Καδής ανέφερε ότι οριακά θα καλυφθούν οι ανάγκες ύδρευσης το 2019 αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα. Κάνοντας μάλιστα λόγο για κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Με βάση την πρόγνωση αναμένεται ανομβρία τον Δεκέμβριο με αύξηση των θερμοκρασιών και μείωση στη βροχόπτωση ακόμα και κάτω του 50% της κανονικής σε ορισμένες περιοχές.
Δεν αποκλείεται μάλιστα η Κυπριακή Δημοκρατία να προχωρήσει για πρώτη φορά και στην αγορά νερού από ιδιώτες για κάλυψη έκτακτων αναγκών. Μάλιστα, ο αν. διευθυντής Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, Νίκος Χριστοφίδης, αναφέρθηκε σε διαπραγματεύσεις του Τμήματος με ιδιώτες για αγορά νερού για κάλυψη αναγκών στη δυτική Λευκωσία, αναφέροντας ότι υπάρχουν κοινότητες που εξαρτώνται από δικές τους γεωτρήσεις για ύδρευση.
Ο κ. Καδής ανέφερε ότι έχει ολοκληρωθεί η επικαιροποίηση της στρατηγικής μελέτης για το υδατικό, «η οποία λαμβάνει υπόψη τα νέα δεδομένα, ιδιαίτερα αυτά που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή και από το γεγονός ότι φαίνεται να επιβεβαιώνονται τα αρνητικά σενάρια ως προς το πώς επηρεάζει η κλιματική αλλαγή την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου». Πρόσθεσε πως «φαίνεται ότι έχουμε συνεχώς λιγότερες ποσότητες βροχής μέσα στην επόμενη περίοδο και παράλληλα λαμβάνουμε υπόψη μας τις αυξημένες ανάγκες, άρα έχουμε από τη μια λιγότερες ποσότητες νερού και από την άλλη περισσότερες ανάγκες».
«Αυτή τη διαφορά πρέπει να την καλύψουμε και με καλύτερη διαχείριση των υδατικών μας πόρων αλλά και με αύξηση των διαθέσιμων ποσοτήτων νερού». Ο υπουργός Γεωργίας είπε ότι η επικαιροποιημένη στρατηγική «δανείζεται», μεταξύ άλλων και καλές πρακτικές που υιοθέτησε το γειτονικό Ισραήλ. Σημείωσε ότι βασικά στοιχεία της στρατηγικής είναι «η εξοικονόμηση πόρων, η πιθανή αλλαγή στον τρόπο τιμολόγησης του νερού, η καλύτερη διαχείριση υδάτινων πόρων που διοχετεύονται στη γεωργία και όπως έχουμε δει στο Ισραήλ υπάρχουν συστήματα άρδευσης, τα οποία λαμβάνουν υπόψη την ποσότητα του νερού όχι που χρειάζεται μια φυτεία, αλλά που χρειάζεται το κάθε φυτό ξεχωριστά».
Επίσης, στην επικαιροποιημένη στρατηγική «περιλαμβάνονται μέτρα για αντιμετώπιση των διαρροών, με το Ισραήλ να φθάνει μόλις στο 3% που θεωρούνται μηδενικά, ενώ στη δική μας περίπτωση έχουμε σημαντικές διαρροές και αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης νερού, με το Ισραήλ εδώ να είναι πρωτοπόρος, με ποσοστό διαρροών περί το 90%».
Υπογράμμισε ότι «συζητείται η δημιουργία μιας Ενιαίας Αρχής Υδάτων κι ενός Συμβουλίου Ασφάλειας για το νερό που διοχετεύεται στα σπίτια μας για ύδρευση».
Αναφερόμενος στις εξελίξεις για την αφαλάτωση Πάφου, ο κ. Καδής είπε ότι υποβλήθηκαν πέντε προσφορές οι οποίες και αξιολογούνται για τον διαγωνισμό που αφορά το σχεδιασμό, κατασκευή και λειτουργία της Μονάδας Αφαλάτωσης Πάφου και αναμένεται εντός δύο εβδομάδων να κατακυρωθεί η προσφορά.
Στην Ελλάδα βαφτίζουν πατάτες ως κυπριακές
Το θέμα του «βαφτίσματος» από αγρότες στην Ελλάδα πατατών ως κυπριακών, λόγω της εξαιρετικής ποιότητας των πατατών της Κύπρου και ιδιαίτερα αυτών της κοκκινογής, θα συζητήσουν στην κατ’ ιδίαν τους συνάντηση στη Λευκωσία ο υπουργός Γεωργίας και ο ομόλογός του της Ελλάδας, Σταύρος Αραχωβίτης, ο οποίος θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κύπρο στις 25 και 26 Οκτωβρίου.
«Λόγω της εξαιρετικής ποιότητας των κυπριακών πατατών και ιδιαίτερα της κοκκινογής, το προϊόν αυτό έχει ψηλές τιμές στην αγορά και ιδιαίτερα στην ελληνική αγορά οι κυπριακές πατάτες τιμολογούνται πολύ ψηλά λόγω της ποιότητάς τους», είπε ο υπουργός Γεωργίας. Πρόσθεσε ότι «η στρέβλωση που έχει παρατηρηθεί σε ορισμένες περιπτώσεις είναι όταν πατάτες με προέλευση όχι κυπριακή «βαφτίζονται» σε λάσπη, η οποία περιλαμβάνει κοκκινόχωμα και στη συνέχεια να πωλούνται ως κυπριακές».
Σημείωσε ότι «επειδή όλα αυτά τα θέματα θέλουμε να τα βλέπουμε σε ένα περιβάλλον πλήρους διαφάνειας έχουμε καλέσει και τις Αγροτικές Οργανώσεις να είναι παρούσες στη συνάντηση που θα έχουμε με τον Έλληνα υπουργό Γεωργίας ώστε να μεταφέρουν από πρώτο χέρι τις εμπειρίες, τους προβληματισμούς και τα στοιχεία που έχουν για αυτό το ζήτημα για να δούμε πώς αντιμετωπίζεται».
Συνεχίζει η λειτουργία του Συμβουλίου Πατατών
Εντός Νοεμβρίου η κυβέρνηση αναμένεται να αποφασίσει τη συνέχιση της λειτουργίας του Συμβουλίου Εμπορίας Κυπριακών Πατατών (ΣΕΚΠ) με μια προοπτική εξορθολογισμού του τρόπου λειτουργίας του, όπως ανέφερε ο υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής.
ΑΝΟΙΚΤΑ ΚΑΙ ΑΛΥΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ
Ο αγροτικός τομέας συνεχίζει να υφίσταται μεγάλες πιέσεις με τα ζητήματα που πιέζουν το κλάδο να παραμένουν ανοικτά και άλυτα, ανέφερε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας Άντρος Καυκαλιάς. Αναφερόμενος σε μια σειρά από θέματα (ΟΓΑ, Επιτροπή Σιτηρών, χαλλούμι) είπε πως έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος. «Πέρασαν πολλά χρόνια, χωρίς να ληφθούν ουσιαστικές αποφάσεις που θα στήριζαν τον γεωργό – παραγωγό. Σήμερα είδαμε για άλλη μια φορά, καλές προθέσεις. Δεν είναι με τις προθέσεις που αναμετρόμαστε αλλά με τις πραγματικότητες. Και εδώ είναι που κρινόμαστε όλοι».
Πηγή: philenews
www.worldenergynews.gr