Τελευταία Νέα

Κίνα: Γιατί θεωρείται παγκόσμιος ηγέτης στην ηλιακή ενέργεια - Ξεπέρασε τις ΗΠΑ

Κίνα: Γιατί θεωρείται παγκόσμιος ηγέτης στην ηλιακή ενέργεια - Ξεπέρασε τις ΗΠΑ

Παρά τις συνεχιζόμενες επενδύσεις στον άνθρακα, η Κίνα είναι επίσης ο μεγαλύτερος επενδυτής στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως, σύμφωνα με μια έκθεση του 2018 από το Ινστιτούτο Ενεργειακής Οικονομίας και Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης που εδρεύει στις ΗΠΑ

Μετά από χρόνια ανάπτυξης η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής παγκοσμίως ηλιακών συλλεκτών και πρόκειται μάλιστα για τη μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο τόσο για τη φωτοβολταική όσο και για την θερμική ενέργεια.

Η Κίνα επιβεβαιώνει τον ηγετικό ρόλο της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, επενδύοντας σημαντικούς πόρους στην ηλιακή ενέργεια και βοηθώντας τις επιχειρήσεις να στραφούν προς επιλογές βιώσιμης ενέργειας.

Η αξία των προαναφερθέντων επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι στην Κίνα κατασκευάζεται πάνω από το 60% των παγκόσμιων ηλιακών συλλεκτών.

Σύμφωνα με την Εθνική Διοίκηση Ενέργειας της Κίνας, οι ηλιακές φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις φθάνουν τα 52,83 gW το 2017, από 34,54 gW το 2016, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 50% της αναμενόμενης παγκόσμιας ζήτησης ηλιακής ενέργειας πέρυσι.

 

Γιατί λοιπόν η Κίνα, και όχι οι ΗΠΑ, είναι ο παγκόσμιος ηγέτης τώρα στην ηλιακή ενέργεια;

 

1. Κυβερνητική πολιτική: Καθώς η ζήτηση για ενέργεια και περιβαλλοντικές προκλήσεις συνεχίζει να αυξάνεται, η Κίνα προσπαθεί να οικοδομήσει ένα πιο πράσινο μίγμα ενέργειας με περισσότερες επενδύσεις να εισέρχονται στον τομέα της καθαρής ενέργειας.

Αν και ο ρυπογόνος άνθρακας εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει τη μερίδα του λέοντος στο ενεργειακό μείγμα της Κίνας, ο καθαρισμός του αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση στης οποίας ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την πρόσθεση περισσότερων από 110 εκατομμύρια KW ηλιακής ενέργειας έως το 2020.

2. Το μέγεθος της ζήτησης ενέργειας της χώρας: Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο και αν βάλει ακόμη και μόνο το 5% της εγκατεστημένης ισχύος της χρησιμοποιώντας ηλιακή ενέργεια, θα δημιουργήσει νέα δεδομένα.

Η κινεζική κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει με παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μηδενικού άνθρακα και η ηλιακή ενέργεια είναι σίγουρα ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες καθαρής ενέργειας. Άλλες πηγές καθαρής ενέργειας, όπως η υδροηλεκτρική ικανότητα στην Κίνα, δεν μπορούν να αυξηθούν πολύ εξαιτίας της εκμετάλλευσης των κυριότερων πόρων. Η βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας εξακολουθεί να βλέπει μια συμφόρηση όσον αφορά τη δημόσια αναγνώριση ή την αποδοχή του κοινού, δεδομένων των σχετικών ανησυχιών ή φόβων για την ασφάλεια.

Παράλληλα, πολλές εταιρείες της Κίνας αφιερώνουν πρωτοσέλιδα για για πρωτοφανείς αποδόσεις ηλιακής μετατροπής, πράγμα που σημαίνει ότι περισσότερη ηλιακή ενέργεια μπορεί να μετατραπεί σε ηλεκτρισμό, ενώ εντοπίζονται οι πολλά υποσχόμενες τεχνολογίες και βρίσκουν τρόπους για την παραγωγή τους σε μεγάλη κλίμακα.

Η Znshine Solar της Κίνας έχει καταλήξει σε μια σειρά ανεξάρτητα ανεπτυγμένων μεθόδων για τη βελτίωση της απόδοσης και τη μείωση του κόστους μετατροπής του φωτός σε ηλεκτρική ενέργεια.

 

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης