Εξετάζεται η υιοθέτηση ρήτρας CO2 με βάση το μέσο όρο της τιμής των ρύπων κατά το προηγούμενο τρίμηνο ή τετράμηνο
Τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος με ρήτρα CO2 για το σύνολο των καταναλωτών, σχεδιάζει η ΔΕΗ προκειμένου να αντιμετωπίσει τους κλυδωνισμούς που προκαλούνται στα οικονομικά της από την κατακόρυφη αύξηση της τιμής των δικαιωμάτων ρύπων διοξειδίου του άνθρακα.
Η επιβάρυνση που υπέστη η ΔΕΗ μόνο κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους λόγω της υποχρέωσης να αγοράζει δικαιώματα εκπομπής CO2, ανήλθε σύμφωνα με τα επίσημα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης σε 52,2 εκατ. ευρώ.
Για δε το σύνολο του έτους η συγκεκριμένη δαπάνη εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 100 εκατ. ευρώ και τούτο διότι η εκτίναξη των τιμών του CO2 σημειώθηκε μετά τον Μάιο για να φθάσει σε ύψος ρεκόρ δεκαετίας το Σεπτέμβριο που ξεπέρασε ακόμη και τα 25 ευρώ ανά τόνο CO2.
Έτσι, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος τους προηγούμενους μήνες δήλωνε πως τα τιμολόγια του ρεύματος δεν πρόκειται να αυξηθούν όσο είναι εκείνος υπουργός, φαίνεται ότι πλέον έχει αναθεωρήσει τις απόψεις του και είναι δεκτικός στις αλλεπάλληλες σχετικές κρούσεις της διοίκησης της ΔΕΗ.
Η αύξηση των τιμολογίων του ρεύματος προβλέπεται και στο στρατηγικό σχέδιο της ΔΕΗ που εκπονήθηκε από τη McKinsey και αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την αντιμετώπιση των οικονομικών πιέσεων που δέχεται η επιχείρηση.
Στην κατεύθυνση αυτή και προκειμένου να αποφευχθεί γενικευμένη αύξηση των τιμολογίων και μάλιστα κατά τη διάρκεια της άτυπης προεκλογικής περιόδου που διανύουμε, το προηγούμενο διάστημα εξετάστηκε το ενδεχόμενο κατάργησης της έκπτωσης 15% που παρέχει η ΔΕΗ στους συνεπείς καταναλωτές και η οποία επικρίνεται από τους ιδιώτες παρόχους ρεύματος, ως μέτρο που εμποδίζει τον ανταγωνισμό.
Ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε πρόσφατα σε συνέντευξή του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης, η έκπτωση συνέπειας δεν πρόκειται να καταργηθεί καθώς κάτι τέτοιο θα επιβάρυνε ακόμη περισσότερο τη ΔΕΗ λόγω διαρροής συνεπών καταναλωτών προς τον ανταγωνισμό.
Με τη νέα χρονιά τα νέα τιμολόγια
Με βάση αυτά τα δεδομένα η αύξηση των τιμολογίων φαίνεται ότι είναι μονόδρομος και όλα δείχνουν ότι θα εφαρμοστεί από τις αρχές του 2019.
Το σενάριο που μελετάται είναι η υιοθέτηση ρήτρας CO2 με βάση το μέσο όρο της τιμής των ρύπων κατά το προηγούμενο τρίμηνο ή τετράμηνο.
Παράλληλα εξετάζεται η λήψη αντισταθμιστικών μέτρων κυρίως για τους πιο αδύναμους οικιακούς καταναλωτές.
Πρέπει να σημειωθεί ότι σήμερα η ΔΕΗ ρήτρα ρύπων συμπεριλαμβάνεται μόνο στα τιμολόγια της υψηλής τάσης και σε κάποιους μεγάλους καταναλωτές της μέσης τάσης, ενώ αντίθετα οι ιδιώτες πάροχοι προβλέπουν ρήτρα ρύπων στο σύνολο των τιμολογίων τους.
Αυτό άλλωστε επεσήμανε και ο κ. Σταθάκης, σε τηλεοπτική συνέντευξη του όπου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των τιμολογίων ρεύματος της ΔΕΗ.
Όπως είπε ο κ. Σταθάκης, το ενδεχόμενο αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τόσο η ΔΕΗ όσο και οι ιδιωτικές εταιρίες παροχής ρεύματος πληρώνουν βάση της ευρωπαϊκής οδηγίας ένα ποσό που αντιστοιχεί στους ρύπους που προέρχονται από το διοξείδιο του άνθρακα.
Ενώ οι ιδιωτικές εταιρίες προμήθειας ρεύματος έχουν προβλέψει στα συμβόλαια τους να μετακυλύουν το κόστος αυτό στους καταναλωτές, η ΔΕΗ δεν το έχει πράξει.
Κατά συνέπεια, μέσα στο επόμενο διάστημα θα πρέπει να συνεκτιμηθεί αυτό το κόστος κι ανάλογα με τις εξελίξεις είναι πιθανό η ΔΕΗ να αυξήσει τα τιμολόγια της.
Βέβαια, όπως επισήμανε ο υπουργός, η ΔΕΗ τα τελευταία έξι χρόνια όχι μόνο δεν έχει αυξήσει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά την περασμένη χρονιά την μείωσε μάλιστα μεσοσταθμικά κατά περίπου 6%.
www.worldenergynews.gr