Η «εξαφάνιση» του σαουδάραβα δημοσιογράφου Khashoggi,προκαλεί διπλωματικές και στρατηγικές συγκρούσεις μεταξύ της Δύσης και της Σαουδικής Αραβίας άνευ προηγουμένου
Η «εξαφάνιση» του σαουδάραβα δημοσιογράφου Khashoggi, πιθανότατα στο Προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, την περασμένη εβδομάδα, προκαλεί διπλωματικές και στρατηγικές συγκρούσεις μεταξύ της Δύσης και της Σαουδικής Αραβίας άνευ προηγουμένου.
Η σημερινή κρίση δεν θα έχει απλώς ενδεχόμενες συνέπειες για το Βασίλειο, καθώς απειλείται η διεθνής του θέση, αλλά θα επηρεάσει και το παιχνίδι της εξουσίας που λαμβάνει χώρα στο εσωτερικό της χώρας.
Εφόσον δεν υπάρχουν πραγματικά στοιχεία και γεγονότα είτε από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας που ισχυρίζεται ότι δεν εμπλέκεται και η τουρκική κυβέρνηση που υποστηρίζει ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν την απαγωγή και τη δολοφονία του Khashoggi, η κρίση θα συνεχιστεί ανοίγοντας ακόμη και πιο άσχημες πληγές τις επόμενες ημέρες.
Το ζήτημα του Khashoggi θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πολύ πιο επικίνδυνη κατάσταση από ό, τι αυτή τη στιγμή συζητείται στα μέσα.
Ήδη οι Αμερικανοί γερουσιαστές, οι ευρωπαίοι πολιτικοί και οι Τούρκοι αξιωματούχοι ζητούν πολύ σκληρά μέτρα εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, αν αποδειχθεί η άμεση εμπλοκή της κυβέρνησης ή μελών της Βασιλικής Οικογένειας, συμπεριλαμβανομένης του πρίγκιπα διαδόχου M.B. Salman, στην απαγωγή και τη δολοφονία του δημοσιογράφου.
Η απόσυρση πιθανών επενδύσεων ή το εμπάργκο σε πωλήσεις στρατιωτικού υλικού θα μπορούσαν να είναι ήδη μέρος των συζητήσεων στην Ουάσιγκτον, το Λονδίνο ή τις Βρυξέλλες.
Ωστόσο σφοδρές είναι οι αντιδράσεις και στο διεθνές χρηματοπιστωτικό τομέα, ενόψει του συνεδρίου που θα λάβει χώρα στο Ριάντ σε δέκα ημέρες για την Πρωτοβουλία για τις Μελλοντικές Επενδύσεις το 2018.
Μια αυξανόμενη λίστα επενδυτών και ομιλητών, όπως ο CEO της Virgin Group, Richard Branson, ο διευθύνων σύμβουλος της Uber Khosrowshahi, ο Patrick Soon-Shiong, ο συνιδρυτής της AOL Steve Case και ο συνιδρυτής της Arianna Huffington, απειλούν να μην παραστούν κάτι το οποίο θα είναι ένα μεγάλο πλήγμα για το όνειρο του Ριάντ.
Περισσότεροι διευθύνοντες σύμβουλοι μεγάλων εταιριων πωβν αναμένεται να ενταχθούν στον κατάλογο αυτό, ασκώντας πίεση στο Ριάντ να ενεργήσει γρήγορα.
Το Ριάντ και ο πρίγκιπας διάδοχος MBS θα πρέπει να αντιμετωπίσουν γρήγορα αυτά τα θέματα.
Για το μακροπρόθεσμο μέλλον, το μέλλον του Ριάντ θα εξαρτηθεί από την εισροή μετρητών και εταιρειών, πρόθυμων να συμμετάσχουν στο μέλλον του.
Ο πρίγκιπας διάδοχος MBS θα πρέπει τώρα να παίξει σε διάφορα διπλωματικά ταμπλό ταυτόχρονα και να ασχοληθεί με τη Μόσχα, το Πεκίνο και το Δελχί για να αντισταθμίσει τις απώλειες από τις πιέσεις που δέχεται πό τη Δύση και να υποστηρίξει τη δική του θέση στο Βασίλειο, στον ΟΠΕΚ αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο.
Από όλες τις πλευρές, οι κίνδυνοι είναι σαφείς.
Παρόλα αυτά, η εξωτερική υποστήριξη ή οι συμβάσεις δεν θα σώσουν ακόμα τον Πρίγκιπα.
Παρουσιάζοντας αδυναμία, ενώ το όνειρό του, Saudi Vision 2030 και FII2018, δείχνει ρωγμές θα μπορούσε να είναι θανατηφόρα.
Θα πρέπει να δείξει δύναμη και πολιτική σκληρότητα.
Η απειλή για τη θέση της MBS και ενδεχομένως και για τον βασιλιά θα εκτροχιάσει τις συνεχιζόμενες συζητήσεις τις επόμενες εβδομάδες μεταξύ του ΟΠΕΚ και του μη-ΟΠΕΚ για το πώς θα αντιμετωπιστούν οι κυρώσεις των ΗΠΑ για το Ιράν, τα συνεχόμενα tweets του Trump για την παραγωγή περισσότερου πετρελαίου και την περιφερειακή αστάθεια.
Αν ο MBS αδυνατεί ανοιχτά ή αντιμετωπίζει χαμηλή επιτυχία το FII2018, διακυβεύεται ολόκληρο το μέλλον του βασιλείου.
Η εσωτερική αστάθεια, που κρατείται επί του παρόντος κάτω από το χαλί, θα εκραγεί.
Για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου, η κατάσταση αυτή αποτελεί άμεση απειλή για τη σημερινή σταθερότητα της αγοράς.
Με τον κορυφαίο παραγωγό του ΟΠΕΚ και υποστηρικτή της τρέχουσας συμφωνίας παραγωγής πετρελαίου με τη Ρωσία, εξασθενημένο ή ακόμα και απειλητικό από την κατάρρευση του καθεστώτος, οι καρχαρίες θα βγουν για κυνήγι πολύ σύντομα...
Μια ασταθής Σαουδική Αραβία δίνει περιθώρια ελιγμών για το Ιράν, το Κατάρ και τη Βενεζουέλα.
Αυτά τα τρία κράτη θα αναζητήσουν οποιοδήποτε αδύναμο σημείο στον αστερισμό της Σαουδικής Αραβίας, καθώς αυτό θα αποδυναμώσει και τη σύνδεση Μόσχα - Ριάντ.
Η εξαφάνιση του Khashoggi στην Κωνσταντινούπολη φέρνει επίσης την Τουρκία ως παίκτη.
Ο Erdogan και πρίγκιπας διάδοχος MBS δεν έχουν μιλήσει εδώ και χρόνια, ενώ το Ιράν και το Κατάρ έχουν πολύ στενή σχέση με την Άγκυρα.
Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr