Διεθνή

Η τουρκική πλευρά υπονομεύει εξ αρχής τις διαπραγματεύσεις της Γενεύης για το Κυπριακό

Η τουρκική πλευρά υπονομεύει εξ αρχής τις διαπραγματεύσεις της Γενεύης για το Κυπριακό
Η τουρκική πλευρά απορρίπτει εκ των προτέρων όποια αιτήματα θέτει ενόψει των διαπραγματεύσεων ο Νίκος Αναστασιάδης.
Την ώρα που ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης επιχειρεί με επιστολή του προς τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να διασφαλίσει νομικώς την παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ιδίου ως Προέδρου της Δημοκρατίας στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης, αλλά και να βάλει σε αυτές τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και κυρίως την Ευρωπαϊκή Ένωση, η τουρκική και η τουρκοκυπριακή πλευρά υπονομεύουν αυτές τις προσπάθειες.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ Κύπρου, το περιεχόμενο της επιστολής που απέστειλε ο κ. Αναστασιάδης στον κ. Γκουτέρες, εκτείνεται σε τρία βασικά σημεία.
Το πρώτο αφορά στη συνταγματική διάσταση της σύνθεσης της Διάσκεψης, το οποίο εξηγεί, ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η παρουσία του ιδίου ως αρχηγού αναγνωρισμένου από την διεθνή κοινότητα Κράτους.
Το δεύτερο αφορά στο γεγονός, ότι οι δύο πλευρές θα συμμετάσχουν στη διάσκεψη, όχι ως συμβαλλόμενα μέρη, αλλά ως επηρεαζόμενα μέρη.
Όπως εξηγεί στην επιστολή ο Πρόεδρος της Κύπρου, στα θέματα των εγγυήσεων υπάρχουν δύο συμβαλλόμενα μέρη, η Κυπριακή Δημοκρατία ως ένα «σώμα», ενώ η συμμετοχή των κοινοτήτων μπορεί να γίνει από τα επηρεαζόμενα και όχι από τα συμβαλλόμενα μέρη.
Το τρίτο αφορά στον ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, κυρίως σε ό,τι αφορά στο θέμα της ασφάλειας.
Ο κ. Αναστασιάδης στην επιστολή του επιχειρηματολογεί για την ανάγκη της παρουσίας της ΕΕ και των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, κυρίως για θέματα ασφάλειας του ομόσπονδου κράτους, τα οποία θα αφορούν τόσο τα Ηνωμένα Έθνη, όσο και την ΕΕ.

Η αντίδραση της τουρκοκυπριακής πλευράς και της Άγκυρας

Ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής πλευράς Μουσταφά Ακιντζί απορρίπτει απ’ την πλευρά του την συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις οντότητας με τίτλο Κυπριακή Δημοκρατία και κάνει λόγο για διαπραγματεύσεις μεταξύ των τριών εγγυητριών δυνάμεων (Ελλάδας, Τουρκίας, Μεγάλης Βρετανίας) και των δύο κοινοτήτων (ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής) στη Γενεύη.
Επιπλέον, υπογράμμισε ότι για την τουρκοκυπριακή πλευρά η πενταμερής διάσκεψη θα πρέπει να επικεντρωθεί μόνο στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και μόνο εφόσον σημειωθεί πρόοδος στα θέμα αυτό, μπορεί επανεξεταστούν τα θέματα, που θα βρίσκονται σε εκκρεμότητα, δείχνοντας σαφώς την πρόθεση της τουρκικής πλευράς να πάνε οι διαπραγματεύσεις στην πενταμερή με ανοιχτά ζητήματα στο εδαφικό και τους χάρτες.
Αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου έδειξε τις προθέσεις της Άγκυρας, να μην υπαναχωρήσει από τις θέσεις της, ιδιαίτερα σε ότι αφορά στην παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων στη μαρτυρική Μεγαλόνησο.
Όπως ξεκαθάρισε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anandolu (ΕΔΩ), ότι «οι τουρκοκύπριοι και η Τουρκία θέλουν να συνεχιστούν οι εγγυήσεις, για να αισθάνονται ασφάλεια οι τουρκοκύπριοι».
Απέκλεισε δε το ενδεχόμενο ενεργούς συμμετοχής στις διαπραγματεύσεις των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για προφανείς λόγους.
Πρώτον, η εισβολή και κατοχή από τουρκικά στρατεύματα τμήματος της Κύπρου έχει καταδικαστεί με ψηφίσματα από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και δεύτερον, σύμφωνα με το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν νοείται η παρουσία στρατού τρίτης χώρας σε έδαφος κράτους-μέλους της χωρίς την συγκατάθεσή του.
Μάλιστα, ο Τσαβούσογλου προσδοκώντας προφανώς ότι αν επιτευχθεί συμφωνία, αυτή θα περιλαμβάνει την διατήρηση του συνόλου ή μέρους των τουρκικών στρατευμάτων στο νησί, ζητά να συμπεριλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο Δίκαιό της τους όρους της συμφωνίας που θα επιτευχθεί.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης