Τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου αποκάλυψαν ότι η παραγωγή OPEC Plus αυξήθηκε κατά 32.000 bpd πιο γρήγορα από την πτώση στο Ιράν, οδηγώντας ορισμένους αναλυτές να απορρίψουν τις προβλέψεις για 100 δολάρια το βαρέλι
Ο αριθμός των εξαγωγών του Ιράν υποχωρεί πολύ ταχύτερα από ό, τι αναμενόταν από πολλούς αναλυτές πριν από τις προγραμματισμένες κυρώσεις των ΗΠΑ στον πετρελαϊκό τομέα της χώρας στις 4 Νοεμβρίου. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει πρόβλημα με την τιμή του πετρελαίου σήμερα, πιστεύει η Goldman Sachs - αλλά αύριο μπορεί να έχουμε ένα. Τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης 11/10 το Βrent διαπραγματευόταν στα 83,69 δολ και το crude στα 72,64 δολ.
Καθώς ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου του ΟΠΕΚ βλέπει τους πελάτες του να συρρικνώνονται λόγω φόβου για αμερικανικές κυρώσεις, ορισμένοι παρατηρητές της αγοράς προβλέπουν ότι το πετρέλαιο θα ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι.
Στα τέλη Σεπτεμβρίου, το αργό πετρέλαιο Brent έσπασε τα 80 δολάρια το βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο από το 2014. Ο δείκτης σημείωσε αύξηση 26,6% σε ετήσια βάση, ενώ το WTI αυξήθηκε κατά 24% την ίδια χρονική περίοδο.
Ο Jeff Currie, παγκόσμιος επικεφαλής των commodities για την Goldman Sachs, είναι λιγότερο bullish για τις τιμές του πετρελαίου για τώρα. Μιλώντας στο CNBC την Τρίτη, εξέφρασε σκεπτικισμό σχετικά με τις τριψήφιες προβλέψεις.
"Δεν είναι σίγουρα η βασική μας υπόθεση. Δεν λέω ότι δεν μπορεί να συμβεί, αλλά θα απαιτούσε μια βιώσιμη διακοπή στις εξαγωγές του Ιράν να υποχωρήσουν κάτω από το μηδέν συν μια άλλη διαταραχή κάπου, σαν τη Βενεζουέλα », είπε. "Ο τρόπος με τον οποίο βλέπουμε ότι οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται μακράν, το front-end εξασθενεί και μας λέει ότι δεν έχουμε πρόβλημα σήμερα, έχουμε αύριο δυνητικά πρόβλημα".
Τα στοιχεία για αυτήν την εβδομάδα έδειξαν ότι το Ιράν εξήγαγε 1.1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου - από 1,6 εκατομμύρια το Σεπτέμβριο και είναι πολύ μακριά από το υψηλό 2,6 εκατομμύρια bpd τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους.
Αυτό ήταν ένα μήνα πριν ο Πρόεδρος Donald Trump ανακοινώσει την απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία πυρηνικής ενέργειας στο Ιράν, η οποία ανέστειλε τις οικονομικές κυρώσεις στο Ιράν με αντάλλαγμα τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος.
Μια ακριβή εκτίμηση για τις τιμές πετρελαίου μόλις επιβληθούν επίσημα οι κυρώσεις είναι αδύνατη σε αυτό το σημείο, τόνισε ο Currie, ιδιαίτερα επειδή δεν γνωρίζουμε ακόμη πόσα βαρέλια τελικά θα εξαφανιστούν από την αγορά.
"Νομίζω ότι αυτό που βλέπουμε εδώ είναι μια αναντιστοιχία μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ροών και των φυσικών θεμελιωδών ροών, υπό την έννοια ότι η αγορά προσπαθεί να τιμολογήσει σε ένα πολύ άγνωστο πρόβλημα με τη μορφή του Ιράν. Δεν ξέρουμε πόσο μεγάλο είναι το άνοιγμα".
Πρόσθεσε ότι ενώ οι εξαγωγές του Ιράν υποχωρούν γρήγορα, τα αποθέματα αλλού χτίζονται και η παραγωγή από τον ΟΠΕΚ και των εκτός ΟΠΕΚ παραγωγών(OPEC Plus) αυξάνεται "πολύ πιο γρήγορα από ό, τι αναμενόταν από τους περισσότερους αναλυτές."
Οι αριθμοί από το Σεπτέμβριο αποκάλυψαν ότι η παραγωγή των OPEC Plus αυξήθηκε 32.000 bpd πιο γρήγορα από την πτώση στο Ιράν.
"Έτσι, σήμερα δεν έχουμε πρόβλημα. Δεν λέω ότι δεν ξέρουμε αν θα έχουμε κάποιο πρόβλημα αύριο, αλλά αυτό που προσπαθεί να κάνει η αγορά είναι να στείλει αυτό το πρόβλημα αύριο ", είπε ο Currie.
Τρεις κρίσιμοι παράγοντες
Ο εμπειρογνώμονας για τα commodities περιέγραψε τρεις βασικές εξελίξεις που χρειάζονται προσοχή τις εβδομάδες πριν από την 4η Νοεμβρίου.
Το ένα είναι το ζήτημα των απαλλαγών, τις οποίες θα ζητήσουν από τη κυβέρνηση Trump ορισμένες μείζονες χώρες εισαγωγής πετρελαίου, όπως αυτές στην ανατολική Ασία.
Η κυβέρνηση της Ινδίας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις των Η.Π.Α. για μηδενικές εισαγωγές αργού από το Ιράν, υπονοώντας ότι αναμένουν να πάρουν απαλλαγή.
Οι εισαγωγές τους από το Ιράν σε ετήσια βάση αυξάνονται, γεγονός που οφείλεται εν μέρει στις τεράστιες εκπτώσεις που προσφέρει η Τεχεράνη.
Οι παρατηρητές της αγοράς θα πρέπει επίσης να προσέξουν την αύξηση της ναυτιλίας σε όλο τον κόσμο για να παραδώσει περισσότερο πετρέλαιο - και αρχίζουμε να βλέπουμε σημάδια αυτού, σύμφωνα με την Goldman Sachs.
www.worldenergynews.gr