Έκθεση IEA: Φθηνότερες οι ΑΠΕ από τα ορυκτά καύσιμα έως το 2020

Έκθεση IEA: Φθηνότερες οι ΑΠΕ από τα ορυκτά καύσιμα έως το 2020

Πιο αποτελεσματικές θα καταστούν οι ΑΠΕ από τις σύγχρονες τεχνολογίες, σύμφωνα με την ΙΕΑ

Το κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια συνεχίζουν να μειώνονται δραστικά σύμφωνα με νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, που υπογραμμίζει ότι έως το 2020 η τιμή των ΑΠΕ θα είναι φθηνότερη από αυτή των ορυκτών καυσίμων.

Ειδικότερα, οι τιμές θα μπορούσαν να φθάσουν τα τρία λεπτά ανά κιλοβατώρα για τα χερσαία αιολικά και ηλιακά φωτοβολταϊκά έργα τα επόμενα δύο χρόνια.

Σε όλες τις περιπτώσεις, το μέσο κόστος παραγωγής έργων ανανεώσιμης ενέργειας ήταν πολύ ανταγωνιστικό. Η υδροηλεκτρική ενέργεια ήταν η φθηνότερη σε πέντε λεπτά ανά κιλοβατώρα, ο άνεμος στην ξηρά σε έξι σεντς και η βιοενέργεια και γεωθερμικές πηγές σε επτά λεπτά. Τα ηλιακά έργα παραμένουν υψηλά σε σύγκριση με 10 σεντ ανά kWh, αλλά το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί κατά 73% από το 2010. Αυτό έχει οδηγήσει σε συστήματα κατοικιών που είναι 67% φθηνότερα.

Με βάση τα έργα που έχουν δημοπρατηθεί και θα αναπτυχθούν τα επόμενα χρόνια, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα καταλήξουν να είναι ανταγωνιστικές ή ακόμη και φθηνότερες από τα ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2020. Οι τιμές των δημοπρασιών για έργα ηλιακής φωτοβολταϊκής και υπεράκτιας αιολικής ενέργειας έχουν φθάσει σε ρεκόρ τριών λεπτών ανά kWh σε μέρη όπως το Ντουμπάι, το Μεξικό, τη Χιλή, τη Βραζιλία, τον Καναδά και τη Γερμανία.

«Η ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές θα είναι σύντομα σταθερά φθηνότερη από ό, τι από τα περισσότερα ορυκτά καύσιμα», ανέφερε ο οργανισμός στην περίληψη της έκθεσης.

 

 

 

Σύμφωνα με την IRENA, υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι που θα συμβεί αυτό.

Α) Βελτιώσεις στην τεχνολογία

Β) ανταγωνιστική αγορά

Γ) παρουσία έμπειρων προγραμματιστών στον κλάδο

 

Η τεχνολογική πρόοδος θα καταστήσει αυτές τις ανανεώσιμες πηγές πιο αποτελεσματικές.

Αν και μεγάλο μέρος της προσοχής αφορούσε την ηλιακή ενέργεια και τον άνεμο, η υδροηλεκτρική, η βιοενέργεια και οι γεωθερμικές πηγές αποτελούν μέρος της συνεχούς διαδικασίας για να καταστεί η ανανεώσιμη ενέργεια πιο βιώσιμη επιλογή. Σύμφωνα με τη μελέτη, πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια έχουν επενδυθεί σε αυτόν τον κλάδο παγκοσμίως και έχουν δημιουργήσει περίπου 10 εκατομμύρια ευκαιρίες απασχόλησης.

Όσο περισσότερη ανανεώσιμη ενεργειακή ικανότητα αυξάνεται, τόσο περισσότερο θα μειωθεί το ηλεκτρικό κόστος. Καθώς διπλασιάζεται, οι επενδύσεις μειώνονται κατά 9% και το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μειώνεται κατά 15%. Όχι μόνο η ανανεώσιμη ενέργεια ωφελεί το περιβάλλον, αλλά σε λίγα χρόνια θα γίνει μια καλύτερη οικονομική επιλογή για πολλές επιχειρήσεις και κατοίκους.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης