Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Σε βιολογικά προϊόντα το 20% των δαπανών σίτισης των Ελλήνων

Σε βιολογικά προϊόντα το 20% των δαπανών σίτισης των Ελλήνων
Αν και ακριβότερα, τα προϊόντα «Bio» αποδείχθηκαν ιδιαίτερα ανθεκτικά στη κρίση
Το γεγονός ότι πλέον το 20% των χρημάτων που διαθέτουν οι Έλληνες για την αγορά τροφίμων κατευθύνεται στα βιολογικά είδη, καθιστά ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα τη συγκεκριμένη αγορά για τους επιχειρηματίες.
Έτσι κάθε άλλο παρά διστάζουν να επενδύσουν στο συγκεκριμένο τομέα, ώστε στο καλάθι των προϊόντων που διαθέτουν στους καταναλωτές να υπάρχουν και βιολογικά.
Επιχειρήσεις όπως η Μινέρβα, η Όλυμπος, η Αγγελάκης, η Νίκας, η Creta Farm, η Μπουτάρης, η Λαζαρίδης, η Χατζημιχάλης, η Ελαΐς, η Χαΐτογλου και πολλές ακόμη συμπεριλαμβάνουν στην παραγωγή τους τέτοιου είδους προϊόντα, ενώ ισχυρό ενδιαφέρον από τις μεγάλες επιχειρήσεις δείχνουν το τελευταίο διάστημα οι γαλακτοβιομηχανίες και οι εταιρείες τυροκομικών προϊόντων.

«Ανθεκτικά» στη κρίση
Στην χώρα μας, η εποχή που τα βιολογικά προϊόντα θεωρούνταν είδος πολυτελείας για τους καταναλωτές φαίνεται ότι έχει περάσει.
Στελέχη της βιομηχανίας τροφίμων αλλά και των αλυσίδων σούπερ μάρκετ επισημαίνουν ότι τα βιολογικά προϊόντα αποδεικνύονται ανθεκτικά ακόμη και στην οικονομική κρίση, αφού σε αρκετές κατηγορίες προϊόντων – παρά τη γενική μείωση των πωλήσεων και τη στροφή σε φθηνότερα προϊόντα –  οι Έλληνες επιμένουν βιολογικά.
«Τα βιολογικά προϊόντα με τζίρο 20 δις ευρώ κατέχουν σημαντική θέση στην αγροτική οικονομία», ανάφερε πρόσφατα ο ευρωπαίος  επίτροπος κ. Ντάτσιαν Τσίολος, ο οποίος μεταξύ των άλλων τόνισε ποσό σημαντικό είναι όπου υπάρχει το σήμα «Bio» να ανταποκρίνεται σε πραγματικό βιολογικό προϊόν.
«Σκοπός είναι να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στους καταναλωτές και να σταματήσουν οι παραβιάσεις της νομοθεσίας», επεσήμανε.

Χωρίς χημικές ουσίες
Ως βιολογικά προϊόντα χαρακτηρίζονται εκείνα για τα οποία χρησιμοποιούνται βιολογικές μέθοδοι καλλιέργειας, εκτροφής και καταπολέμησης ασθενειών και παρασίτων.
Δεν χρησιμοποιούνται χημικά σκευάσματα σε κανένα στάδιο της παραγωγής και της ανάπτυξης.
Θα πρέπει να περάσει ένα ολόκληρο έτος μέχρι να μπορέσει μία καλλιεργήσιμη έκταση να χαρακτηριστεί ως κατάλληλη να δεχθεί βιολογική καλλιέργεια.
Στο χρονικό αυτό διάστημα διενεργούνται έλεγχοι στο έδαφος και στο νερό που τροφοδοτεί το κτήμα.
Πρέπει να είναι και τα δύο καθαρά από βαριά μέταλλα και διάφορα μικρόβια.
Ειδικότερα:
•    Βιολογικά λαχανικά είναι εκείνα που καλλιεργούνται σε πιστοποιημένες εκτάσεις με χρήση οργανικών μόνο λιπασμάτων για την καταπολέμηση των εντόμων, ζιζανίων και παρασίτων.
•    Τα βιολογικά φρούτα καλλιεργούνται και αυτά σε πιστοποιημένες εκτάσεις με χρήση οργανικών λιπασμάτων για την καταπολέμηση των εντόμων, ζιζανίων, παρασίτων και άλλων εχθρών. Τα βιολογικά φρούτα με τη μεγαλύτερη ζήτηση σε βιολογικές λαϊκές αγορές είναι τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, τα μήλα και τα σταφύλια.
•    Στην κτηνοτροφία η διατροφή των ζώων βασίζεται αποκλειστικά σε βιολογικές ζωοτροφές και φυσικές ουσίες μη γεωργικής προέλευσης, ενώ η χρήση ορμονών και αντιβιοτικών είναι περιορισμένη. Στη βιολογική εκτροφή απαγορεύεται η γενετική τροποποίηση, η χρήση ιονίζουσας ακτινοβολίας και η χρήση ουσιών που ευνοούν την ανάπτυξη ή την τροποποίηση του κύκλου αναπαραγωγής των ζώων. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και στις συνθήκες διαβίωσης των ζώων, καθώς προβλέπεται η πρόσβασή τους σε βοσκοτόπους και δεν επιτρέπεται ο συνωστισµός τους σε περιορισμένους στάβλους.

Τα βιολογικά προϊόντα είναι πάντα συσκευασμένα
Πως θα αναγνωρίσει όμως τα βιολογικά προϊόντα ένας καταναλωτής;
Στην Ευρώπη τα μεταποιημένα βιολογικά προϊόντα πρέπει να περιέχουν αποκλειστικά βιολογικώς παραγόμενα συστατικά.
Σε άλλες χώρες όμως, όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες, τα βιολογικώς παραγόμενα συστατικά αρκεί να περιέχονται κατά 95% για να χαρακτηριστεί ένα προϊόν ως βιολογικό (οργανικό).
Πραγματικά είναι δύσκολο (και κάποιες φορές αδύνατον) για τον καταναλωτή να διακρίνει ποια προϊόντα είναι βιολογικά πριν προβεί στην αγορά τους.
Και όσο περισσότερο αυξάνεται η ζήτηση των βιολογικών προϊόντων τόσο περισσότερο πέφτουν οι αγοραστές τους θύματα απάτης.
Ο μόνος τρόπος για μία «διασφάλιση» είναι μέσω της πιστοποίησης του εκάστοτε προϊόντος από εγκεκριμένο από το κράτος φορέα.
Σύμφωνα με το Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ΔΗΩ  στην χώρα μας, όταν αγοράζουμε ένα προϊόν για βιολογικό πρέπει να προσέχουμε τα τρόφιμα να είναι συσκευασμένα και να υπάρχει η ένδειξη ότι αποτελούν προϊόντα βιολογικής γεωργίας.
Τα βιολογικά προϊόντα δεν επιτρέπεται να πωλούνται χύμα, εκτός εάν αγοράζονται από το κτήμα του παραγωγού ή από λαϊκές βιοκαλλιεργητών.
Στην ετικέτα των συσκευασμένων βιολογικών τροφίμων πρέπει να αναγράφεται:
• Ο κωδικός αριθμός και το λογότυπο του Φορέα Ελέγχου και Πιστοποίησης
• Το λογότυπο Βιολογικής Παραγωγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης
• Η χώρα προέλευσης
• Το όνομα ή η εμπορική επωνυμία του προϊόντος, η διεύθυνση του κατασκευαστή ή και του συσκευαστή
• Το όνομα πώλησης του προϊόντος, η λίστα συστατικών, το βάρος, η ημερομηνία λήξης, η θρεπτική αξία και οι ιδιαίτερες συνθήκες διατήρησης και χρήσης του προϊόντος
• Το στάδιο πιστοποίησης του προϊόντος ολογράφως («Προϊόν Βιολογικής Γεωργίας» για όσα βρίσκονται στο πλήρες βιολογικό στάδιο και «Προϊόν υπό μετατροπή στη Βιολογική Γεωργία» για όσα βρίσκονται ακόμη σε μεταβατικό στάδιο).
Τα μη τυποποιημένα προϊόντα που πωλούνται σε βιολογικές λαϊκές ή καταστήματα, πρέπει να διαθέτουν πιστοποιητικά σε ισχύ, στα οποία να φαίνεται:
• Ο Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης.
• Η επωνυμία, η διεύθυνση και ο κωδικός πιστοποίησης της επιχείρησης που διακινεί το προϊόν
• Τα πιστοποιημένα είδη που διακινεί η επιχείρηση ή ο παραγωγός, τα οποία πρέπει να ταυτίζονται με αυτά που υπάρχουν στον πάγκο ή στο κατάστημα
• Το στάδιο πιστοποίησής τους
• Η περίοδος ισχύος του πιστοποιητικού.

Ελευθερία Πάντζαλη

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης