Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ξεκινούν τον Οκτώβριο οι διαγωνισμοί της ΔΕΔΑ για τα δίκτυα φυσικού αερίου σε Στερεά, Μακεδονία και Θράκη

Ξεκινούν τον Οκτώβριο οι διαγωνισμοί της ΔΕΔΑ για τα δίκτυα φυσικού αερίου σε Στερεά, Μακεδονία και Θράκη

Όλες οι διαγωνιστικές διαδικασίες θα «τρέξουν» ουσιαστικά παράλληλα και θα ολοκληρωθούν εντός του πρώτου εξαμήνου του 2019

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η προετοιμασία των διαγωνισμών για τη δημιουργία δικτύων φυσικού αερίου στις Περιφέρειες της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Στερεάς Ελλάδας.
Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες του World Energy News οι προκηρύξεις αναμένεται να «βγουν στον αέρα» από τη ΔΕΔΑ Λοιπής Ελλάδας μέσα στον Οκτώβριο και για τις τρεις Περιφέρειες.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην περίπτωση της Στερεάς Ελλάδας οι σχετικές δράσεις είναι ήδη ενταγμένες στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ), με συνέπεια οι προκηρύξεις των διαγωνισμών στη συγκεκριμένη Περιφέρεια να προηγηθούν χρονικά κατά μερικές ημέρες.
Στην Κεντρική Μακεδονία και τη Στερεά Ελλάδα, επελέγη η λύση του προενταξιακού ελέγχου, κάτι που σημαίνει πως οι προκηρύξεις θα ακολουθήσουν με καθυστέρηση 7-10 ημερών.
Όλες οι διαγωνιστικές διαδικασίες θα «τρέξουν» ουσιαστικά παράλληλα και θα ολοκληρωθούν εντός του πρώτου εξαμήνου του 2019.
Έτσι, το αργότερο από τον επόμενο Ιούνιο, θα ξεκινήσει η υλοποίηση των έργων.
Σε κάθε Περιφέρεια, προβλέπεται ένας διαγωνισμός για το project management, ένας για την προμήθεια των υλικών και ένας για την επιθεώρηση τρίτου μέρους.
Η κατασκευή των δικτύων θα δημοπρατηθεί μέσω περισσότερων του ενός διαγωνισμών.

Επένδυση 141,9 εκατ. ευρώ για αέριο σε 18 πόλεις

Τα έργα αυτά θα δώσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο σε 18 πόλεις, αλλά και «σημειακούς καταναλωτές» (δηλαδή βιομηχανίες) που βρίσκονται σε αυτές.
Έτσι, μέσα από τα δίκτυα που θα κατασκευασθούν, θα διέρχονται ετησίως 6,2 TWh ενέργειας σε χρονικό ορίζοντα εικοσαετίας, εξυπηρετώντας τις ανάγκες 124.000 κτιρίων.
Γι’ αυτό τον σκοπό θα αναπτύξει 1.215 χλμ. δικτύων, μέσα από μία επένδυση που θα ανέλθει στα 141,9 εκατ. ευρώ.
Ένα ποσό που θα προέλθει από τα ΠΕΠ, τα οποία θα καλύψουν τα 74,4 εκατ. της χρηματοδότησης, από το δάνειο 48 εκατ. ευρώ που η εταιρεία εξασφάλισε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), καθώς και από κεφάλαια ύψους 19,5 εκατ. ευρώ που θα εισφέρει η ΔΕΠΑ, μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής της.
Με αυτό τον τρόπο, το καύσιμο θα «φτάσει» στη Λαμία, τη Χαλκίδα, τη Θήβα, τη Λιβαδειά, την Άμφισσα, το Καρπενήσι, την Κατερίνη, το Κιλκίς, τις Σέρρες, τη Βέροια, τα Γιαννιτσά, την Αλεξάνδρεια, την Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή, τη Δράμα, την Ξάνθη, την Ορεστιάδα και την Καβάλα.
Στις περισσότερες από τις 18 πόλεις, η εταιρεία προβλέπει τη σύνδεση των τοπικών υποδομών με το εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ, από το οποίο θα τροφοδοτούνται με καύσιμο.
Ωστόσο, σε τέσσερα αστικά κέντρα η εταιρεία θα κατασκευάσει αυτόνομα δίκτυα, τα οποία θα τροφοδοτούνται με συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG).
Έτσι, στην Ορεστιάδα, το Καρπενήσι, την Άμφισσα και τη Βέροια το καύσιμο θα μεταφέρεται συμπιεσμένο με ειδικά βυτία σε σταθμούς μεταφόρτωσης, όπου θα αποσυμπιέζεται και θα διοχετεύεται στα δίκτυα διανομής.
Η λύση του CNG θα χρησιμοποιηθεί επίσης και για απομακρυσμένες βιομηχανίες στις τρεις περιφέρειες.
Μελέτες της ΔΕΔΑ δείχνουν πως, σε ορίζοντα 20ετίας, η μείωση του ενεργειακού κόστους στις 3 Περιφέρειες, χάρις στην «έλευση» του φυσικού αερίου, θα αγγίξει τα 2,2 δισ. ευρώ, ενώ στα 750 εκατ. ευρώ θα ανέλθει η προστιθέμενη αξία.
Την ίδια στιγμή, αναμένεται να δημιουργούν 2.500 νέες θέσεις εργασίας, έμμεσες και άμεσες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης