Ενέργεια

Eurostat: Ποιες χώρες της Ευρώπης «πορεύονται» με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Eurostat: Ποιες χώρες της Ευρώπης «πορεύονται» με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Η συμφωνία του Παρισιού στοχεύει να διατηρήσει την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας τον αιώνα κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου και να βοηθήσει τα έθνη να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή

Μέχρι το 2020, πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ως στόχο την εκπλήρωση των στόχων τους για την αλλαγή κλίματος όπως ορίζει η Συμφωνία του Παρισιού.

Μέσο επίτευξης αυτού του στόχου είναι η υιοθέτηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σύμφωνα με την Eurostat, η Αυστρία, Σουηδία, Πορτογαλία και Λετονία κάνουν εξαιρετική δουλειά στο συγκεκριμένο κομμάτι, καθώς περισσότερο από το ήμισυ της ηλεκτρικής τους κατανάλωσης το 2016 προέρχεται από τις ΑΠΕ.

Από την άλλη πλευρά, υπήρχαν τέσσερις χώρες, των οποίων λιγότερο από το 10% της ηλεκτρικής τους ενέργειας προήλθε από ΑΠΕ (Μάλτα, Λουξεμβούργο, Κύπρος).

Παράλληλα, το 2016 η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές συνεισέφερε περισσότερο από το ένα τέταρτο ή το 30% της συνολικής ακαθάριστης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ, σύμφωνα με την Eurostat.

 

 

Η υδροηλεκτρική ενέργεια είναι η σημαντικότερη πηγή ανανεώσιμης ενέργειας, ακολουθούμενη από την αιολική ενέργεια και στη συνέχεια από την ηλιακή ενέργεια. Άλλες ανανεώσιμες πηγές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας περιλαμβάνουν το ξύλο, το βιοαέριο, τα ανανεώσιμα απόβλητα και τη γεωθερμική ενέργεια.

Την Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε πακέτο στήριξης 3,5 δισ. Ευρώ για τρεις βελγικές αιολικές πάρκες ανοικτής θάλασσας που βρίσκονται στη Βόρεια Θάλασσα.

Προς το παρόν, το Βέλγιο προσπαθεί να απομακρυνθεί από την πυρηνική εξάρτηση και να εκπληρώσει τη δέσμευσή του για τη συμφωνία του Παρισιού, χτυπώντας το όριο του 13%, σύμφωνα με την Eurostat.

Η συμφωνία του Παρισιού στοχεύει να διατηρήσει την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας τον αιώνα κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου και να βοηθήσει τα έθνη να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.

 

 

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης