Ενέργεια

Προκηρύχθηκαν οι δύο πρώτοι διαγωνισμοί από την ΕΔΑ ΘΕΣΣ για την τροφοδοσία αυτόνομων δικτύων με CNG

Προκηρύχθηκαν οι δύο πρώτοι διαγωνισμοί από την ΕΔΑ ΘΕΣΣ για την τροφοδοσία αυτόνομων δικτύων με CNG

Η προθεσμία για την υποβολή προσφορών λήγει και στις δύο περιπτώσεις αύριο (28/9) Παρασκευή

Τους πρώτους διαγωνισμούς στη χώρα μας για την τροφοδοσία με συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG) αυτόνομων δικτύων διανομής (δηλαδή δικτύων σε περιοχές που δεν διασυνδέονται με το εθνικό σύστημα μεταφοράς) προκήρυξε την Τρίτη (25/09) η ΕΔΑ Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας.
Οι δύο διαγωνισμοί αφορούν τη συμπίεση καυσίμου και τη μεταφορά του στους σταθμούς αποσυμπίεσης στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης και τον Τύρναβο Λάρισας, ώστε από εκεί να διοχετευθεί στα τοπικά δίκτυα διανομής.
Σύμφωνα με τις σχετικές προκηρύξεις, που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, η προθεσμία υποβολής προσφορών λήγει και στις δύο περιπτώσεις την Παρασκευή (28/09).
Tο κριτήριο ανάθεσης είναι η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά.

Ο συνολικός ενδεικτικός προϋπολογισμός είναι 12.000 και 8.000 (πλέον ΦΠΑ), για την τροφοδοσία του Τυρνάβου και του Λαγκαδά αντίστοιχα.
Για την τροφοδοσία τέτοιων αυτόνομων υποδομών, το CNG παραλαμβάνεται από έναν σταθμό συμπίεσης στο διασυνδεδεμένο σύστημα και μεταφέρεται με ειδικά βυτία στο «σημείο υποδοχής» του απομακρυσμένου δικτύου διανομής, όπου αποσυμπιέζεται και εκχέεται στο δίκτυο.
Έτσι, ουσιαστικά δημιουργείται ένας «εικονικός αγωγός» αερίου, όπως εναλλακτικά ονομάζεται η συγκεκριμένη μέθοδος.

Μεταβατικό μέτρο

Το CNG ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη δικτύων διανομής σε περιοχές όπου βρίσκονται σε τόσο μεγάλη απόσταση από το εθνικό σύστημα μεταφοράς, ώστε στις πρώτες φάσεις διείσδυσης του καυσίμου να μην δικαιολογείται η επένδυση για την κατασκευή ενός πραγματικού αγωγού διασύνδεσης.
Το μέτρο πάντως είναι μεταβατικό, έως ότου αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό η κατανάλωση ώστε να είναι οικονομικά βιώσιμη η επένδυση.
Η έναρξη των διαγωνισμών έγινε εφικτή μετά τις εγκρίσεις από τη ΡΑΕ που, όπως έγραφε το World Energy News πριν από δύο εβδομάδες, ήταν απαραίτητες για να γίνουν οι προκηρύξεις.
Έτσι, στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε, η Αρχή ενέκρινε τόσο το ανώτατο κόστος της υπηρεσίας συμπίεσης και μεταφοράς (διαφορετικό για τη ζώνη των πλησιέστερων περιοχή, και διαφορετικό για τη ζώνη των πιο απομακρυσμένων), όσο και τους όρους για τη δυνατότητα συμμετοχής στον διαγωνισμό.
Όσον αφορά τους όρους συμμετοχής, σύμφωνα με πληροφορίες η Αρχή αποφάσισε να μην μπορούν να λάβουν μέρος στη διαδικασία προμηθευτές φυσικού αερίου, ώστε να μην δημιουργείται πλεονέκτημα από τον συνδυασμό μεταφοράς και προμήθειας.
Το σχέδιο της ΕΔΑ ΘΕΣΣ για την τροφοδοσία με φυσικό αέριο απομακρυσμένων περιοχών μέσω «εικονικών αγωγών» περιλαμβάνει επίσης τα Κουφάλια του Δήμου Χαλκηδόνας, τη Χαλάστρα του δήμου Δέλτα, την Καλαμπάκα του δήμου Μετεώρων και την Ελασσόνα του δήμου Ελασσόνας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης