Τελευταία Νέα

Αναθεώρηση προς τα πάνω της τιμής εκκίνησης στους διαγωνισμούς ΑΠΕ εισηγείται η ΡΑΕ

Αναθεώρηση προς τα πάνω της τιμής εκκίνησης στους διαγωνισμούς ΑΠΕ εισηγείται η ΡΑΕ

Η Αρχή υποστηρίζει πως αν δεν υπάρξει αύξηση της τιμής εκκίνησης, είναι πιθανό στους επόμενους διαγωνισμούς να κατακυρωθούν προσφορές που θα θέτουν εν αμφιβόλω την υλοποίηση των έργων 

Την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της τιμής εκκίνησης στους ειδικούς ανά κατηγορία διαγωνισμούς ΑΠΕ, προβλέπει γνωμοδότηση της ΡΑΕ, οδηγώντας με αυτό τον τρόπο σε υψηλότερα επίπεδα την «αφετηρία» των προσφορών από τους υποψήφιους επενδυτές.
Με βάση τον αρχικό τρόπο υπολογισμού, η τιμή εκκίνησης κάθε διαγωνισμού θα προέκυπτε από την υψηλότερη προσφορά που προκρίθηκε στον αντίστοιχο προηγούμενο «γύρο», μειωμένη κατά 1%.
Πλέον, όμως, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της Αρχής, που δημοσιεύθηκε ήδη στη Διαύγεια, το νούμερο αυτό θα προκύπτει από τον μέσο όρο της τιμής εκκίνησης του προηγούμενου «γύρου» και της μεσοσταθμικής τιμής των προσφορών που κατοχυρώθηκαν σε αυτόν.
Όπως και ο αρχικός τρόπος υπολογισμού, έτσι και η νέα μεθοδολογία οδηγεί σε μείωση του «πλαφόν» με κάθε επανάληψη των διαγωνισμών.
Ωστόσο, η μείωση αυτή είναι πλέον μικρότερη.
Είναι χαρακτηριστικό πως, με βάση τον νέο τρόπο υπολογισμού, στον επόμενο «γύρο» διαγωνισμών, οι προσφορές θα ξεκινήσουν από 81,71 ευρώ/MWh για τα «μικρά» φωτοβολταϊκά, 71,05 ευρώ/MWh για τα «μεγάλα» φωτοβολταϊκά, και 79,77 ευρώ/MWh για τα αιολικά.
Αντίθετα, αν εφαρμοζόταν η αρχική μέθοδος υπολογισμού, τότε ο επόμενο «γύρος» θα διεξαγόταν με πλαφόν τα 79,2 ευρώ/ MWh, 70,29 ευρώ/MWh και 71,21 ευρώ/MWh, για τις τρεις κατηγορίες αντίστοιχα.
Πλαφόν που, όπως είναι φυσικό, θα απείχαν ακόμη περισσότερο από τις τιμές εκκίνησης που είχαν ορισθεί στην «πρεμιέρα» των διαγωνιστικών διαδικασιών και οι οποίες ήταν  85 ευρώ/MWh, 80 ευρώ/MWh και 90 ευρώ/MWh.

Επιβεβλημένη η αύξηση της τιμής

Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία της ΡΑΕ, η αναθεώρηση προς τα πάνω των τιμών εκκίνησης κρίνεται επιβεβλημένη, καθώς σε αντίθετη περίπτωση είναι πιθανό να κατακυρωθούν στους επόμενους γύρους προσφορές που θα θέτουν εν αμφιβόλω την υλοποίηση των αντίστοιχων έργων. 
Από την άλλη πλευρά, ο ορισμός του επιπέδου ανταγωνισμού στο 75% είναι αρκετός, σύμφωνα με την Αρχή, για να εξασφαλίσει πως η αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ θα γίνει με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση για τους καταναλωτές.
Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το μητρώο αδειών έργων ΑΠΕ της Αρχής και την παρακολούθηση της προόδου των έργων, διαπιστώνεται ότι προς ωρίμανση και συνεπώς συμμετοχή σε επόμενες διαγωνιστικές διαδικασίες βαίνει ένα πλήθος έργων με χαρακτηριστικά εν γένει χειρότερα των ήδη λειτουργούντων έργων, τόσο όσον αφορά την ύπαρξη του πρωτογενούς δυναμικού ΑΠΕ (κυρίως αιολικού) όσο και το κατασκευαστικό κόστος αυτών (θέσεις απομακρυσμένες από τα δίκτυα σε δυσπρόσιτα σημεία που απαιτούν μεγαλύτερο κόστος έργων υποδομής) .
Αυτό το δεδομένο μπορεί να λειτουργήσει ενδεχομένως απαγορευτικά στην  περαιτέρω ανάπτυξή τους και συνεπώς στη συμμετοχή τους σε ανταγωνιστικές διαδικασίες υποβολής προσφορών, εφόσον αυτές εκκινούν από χαμηλές τιμές, φέρνοντας τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Επομένως, καθώς αναμένεται τα επόμενα έργα, ιδιαίτερα για τους αιολικούς σταθμούς, να μην είναι πράγματι  βιώσιμα  με  τιμές  κάτω  από  αυτές  που  προέκυψαν  από  την  πρόσφατη ανταγωνιστική διαδικασία, η Αρχή θεωρεί ότι είναι ανάγκη να επανεξεταστούν εκείνες οι παράμετροι  των  ανταγωνιστικών  διαδικασιών, οι οποίες θα δίνουν τη δυνατότητα υλοποίησης των έργων με το χαμηλότερο δυνατό κόστος για τους καταναλωτές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης