Οι κρίσιμοι παράμετροι για το τίμημα
Ένα νέο στοιχείο σε σχέση με την αποτίμηση των λιγνιτικών μονάδων Μελίτης και Μεγαλόπολης της ΔΕΗ αποκαλύπτουν τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου της τρέχουσας χρήσης που δημοσιοποίησε η επιχείρηση.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στα αποτελέσματα, από διακοπτόμενες δραστηριότητες που αφορούν στην δραστηριότητα των προς πώληση θυγατρικών εταιριών «Λιγνιτική Μελίτης ΑΕ» και «Λιγνιτική Μεγαλόπολης ΑΕ» έχει ενσωματωθεί απομείωση ύψους 240,6 εκατ. ευρώ.
Η απομείωση αφορά στην αποτίμηση από ανεξάρτητο εκτιμητή της αξίας της συμμετοχής του ομίλου και της μητρικής στις δύο νέες θυγατρικές εταιρίες, ώστε η αξία των διακρατούμενων προς πώληση στοιχείων ενεργητικού να εμφανίζεται στη χαμηλότερη μεταξύ της λογιστικής και της εύλογης αξίας τους μετά την αφαίρεση των εξόδων για την πώλησή τους.
Η ΔΕΗ διευκρινίζει ότι η αποτίμηση δεν έλαβε υπόψη έσοδα από Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ), διότι δεν έχει υλοποιηθεί επί του παρόντος σχετικός μηχανισμός ανάκτησης κόστους.
Εάν υφίστατο τέτοιος μηχανισμός με ισχύ από τα μέσα του 2019 και λαμβάνοντας υπόψη τιμή 39.000/MW για το σύνολο της ζωής των μονάδων παραγωγής των δύο θυγατρικών, τότε, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, η απομείωση θα περιοριζόταν σε 98 εκατ. ευρώ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η λογιστική αξία των δύο εταιριών στον ισολογισμό της ΔΕΗ ανέρχονταν στα 671 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 371 ήταν η αξία των μονάδων της Μεγαλόπολης και 300 εκατ. της Μελίτης.
Ρήτρα ΑΔΙ στη συμφωνία πώλησης
Η νέα αποτίμηση μειώνει την αξία των προς πώληση μονάδων και αποτελεί κακό οιωνό για την διαμόρφωση του τιμήματος που θα προκύψει από το διαγωνισμό.
Αυτό σε συνδυασμό και με την εκκρεμότητα των ΑΔΙ ενισχύει τις ανησυχίες της ΔΕΗ περί του τιμήματος.
Την σημασία των ΑΔΙ για τις δεσμευτικές προσφορές επισήμανε σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο κ. Παναγιωτάκης.
«Στο σημείο αυτό επισημαίνεται η κρισιμότητα των Πιστοποιητικών Διαθεσιμότητας Ισχύος (των γνωστών ΑΔΙ) για το ύψος του τιμήματος που θα προσφερθεί, η έγκριση των οποίων εκκρεμεί, με κίνδυνο να χορηγηθούν μετά την λήψη των προσφορών, με ότι αυτό συνεπάγεται» τόνισε.
Προς αποφυγή των αρνητικών για την ΔΕΗ επιπτώσεων, η διοίκηση της επιχείρησης φέρεται να εισηγείται «ρήτρα ΑΔΙ» στη συμφωνία πώλησης.
Δηλαδή, να υπάρχει όρος ότι σε περίπτωση που χορηγηθούν τα ΑΔΙ μετά την ολοκλήρωση της πώλησης να αναπροσαρμοστεί προς τα πάνω το τίμημα.
www.worldenergynews.gr