Στον ΑΔΜΗΕ ο έλεγχος της κοινοπραξίας - Κατόπιν συμφωνίας οι τεχνικές προδιαγραφές
Μία πρόταση που μπορεί να ξεμπλέξει τον «γόρδιο δεσμό» της υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτη - Αττική, χωρίς μάλιστα να αναιρεί τα βήματα που έχουν ήδη γίνει για το έργο, διαμορφώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες από τη χθεσινή (24/9) ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση της ΕΕ για το θέμα, με τη συμμετοχή των υπουργείων Ενέργειας Ελλάδας και Κύπρου, τις Ρυθμιστικές Αρχές Ελλάδας και Κύπρου, αλλά και τον Βέλγο Διαχειριστή Elia.
Την ίδια στιγμή, η ΡΑΕ είδε την «κόκκινη κάρτα» της Κομισιόν, αφού η πρόωρη απόφαση ανάθεσης του έργου παραβιάζει τον ευρωπαϊκό κανονισμό
Σύμφωνα με πληροφορίες του WorldEnergyNews από την κυπριακή αντιπροσωπεία, η πρόταση προβλέπει την κατασκευή της διασύνδεσης από την εταιρεία ειδικού σκοπού Αριάδνη Interconnector, που έχει γι’ αυτό τον σκοπό συστήσει ο ΑΔΜΗΕ.
Μάλιστα, θα έγκειται στην απόλυτη δικαιοδοσία του Έλληνα Διαχειριστή να διαλέξει ο ίδιος τις υπόλοιπες εταιρείες που θα «εισέλθουν» στην Αριάδνη Interconnector, χωρίς να δεσμεύεται να συμπεριλαμβάνεται σε αυτές ο Euroasia Interconnector.
Εξίσου σημαντικό είναι πως, με το εν λόγω σχήμα υλοποίησης, η διασύνδεση διατηρείται υπό το καθεστώς του Έργου Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) και δεν μεταπίπτει στην κατηγορία του εθνικού έργου.
Κάτι που σημαίνει πως θα μπορούν να αξιοποιηθούν τα χρηματοδοτικά οφέλη που απορρέουν από το εν λόγω καθεστώς, καθώς και οι αδειοδοτικές διευκολύνσεις.
Ρήτρα τεχνικής συμβατότητας
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ως ρήτρα για την εφαρμογή της πρότασης τίθεται η διασφάλιση της τεχνικής συμβατότητας του καλωδίου Κρήτη - Αττική με το υπόλοιπο project που προωθεί ο Euroasia Interconnector.
Γι’ αυτό τον σκοπό, θα δημιουργηθεί μία ειδική ομάδα με έναν ανεξάρτητο τεχνικό σύμβουλο που θα εισηγηθούν οι δύο ρυθμιστικές αρχές, η οποία θα καταρτίσει τις τεχνικές προδιαγραφές ολόκληρης της διασύνδεσης Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας, και επομένως και της «μεγάλης διασύνδεσης».
Η συγκεκριμένη ρήτρα, από την οποία όπως είναι φυσικό περνά η εφαρμογή της πρότασης, θα πρέπει να γίνει αποδεκτή από τις δύο κυβερνήσεις.
Επίσης, είναι απαραίτητο να συναινέσουν και οι εμπλεκόμενες εταιρείες.
Με βάση τις πρώτες αντιδράσεις, το ΥΠΕΝ εμφανίζεται διστακτικό απέναντι στη συγκεκριμένη πρόταση, μία στάση που ερμηνεύεται ως φόβος του υπουργείου ο ΑΔΜΗΕ (και επομένως και ο στρατηγικός του επενδυτής) να χάσει από τον έλεγχό του τον καθορισμό των τεχνικών προδιαγραφών.
www.worldenergynews.gr