Η εφαρμογή του μέτρου θεωρείται καθοριστική τόσο για τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, όσο και για την εξέλιξη του διαγωνισμού αποεπένδυσης
Στενεύουν κι άλλο τα περιθώρια της ελληνικής κυβέρνησης να διεκδικήσει με επιτυχία από την Κομισιόν την έγκριση των περίφημων λιγνιτικών ΑΔΙ που ζητεί η ΔΕΗ, προκειμένου να στηρίξει τις λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ρεύματος.
Οι ισορροπίες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται ότι γέρνουν υπέρ της λήψης αυστηρών μέτρων για τον περιορισμό της ηλεκτροπαραγωγής από ανθρακικές μονάδες.
Η μια μετά την άλλη, μεγάλες χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία τάσσονται υπέρ της μεταρρύθμισης που προωθεί η Κομισιόν και η οποία οδηγεί σε πλήρη απόσυρση των ανθρακικών μονάδων αλλά και κάποιων παλαιών μονάδων φυσικού αερίου.
Όπως είναι γνωστό αυτό το διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη η τριμερής διαβούλευση στην ΕΕ για τη νέα μεταρρύθμιση στην αγορά ηλεκτρισμού, η οποία σχετίζεται άμεσα με τους Μηχανισμούς Επάρκειας Ισχύος και το εάν θα αποζημιώνουν ανθρακικές μονάδες.
Έτσι η πρόσφατη ανακοίνωση από την κυβέρνηση της Ισπανίας ότι αποσύρει τη στήριξή της για τη χορήγηση οικονομικών ενισχύσεων σε μονάδες άνθρακα και τάσσεται υπέρ του σχεδίου της Κομισιόν για την απαγόρευση τους, ειδικά σε ότι αφορά ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες που εκπέμπουν περισσότερα από 550 CO2/KWh, φαίνεται ότι αυξάνει τις πιθανότητες υιοθέτησης της αυστηρής γραμμής σε επίπεδο ΕΕ.
Εξάλλου πριν λίγες ημέρες η Ιταλία είχε αποσύρει την υπογραφή της από κοινό υπόμνημα της Πολωνίας, της Γαλλίας, της Ουγγαρίας, της Ιρλανδίας της Βρετανίας και της Ελλάδα, το οποίο τασσόταν υπέρ της στήριξης των ανθρακικών μονάδων μέχρι να ολοκληρωθεί η μετάβαση στο νέο καθεστώς χαμηλών ρύπων.
Κρίσιμος ο ρόλος του μέτρου για τη ΔΕΗ
Για την Ελλάδα το θέμα έχει ιδιαίτερη σημασία, όχι μόνον για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, των οποίων το κόστος έχει ήδη επιβαρυνθεί σημαντικά εξ αιτίας της εκτόξευσης της τιμής των δικαιωμάτων αγοράς ρύπων, αλλά και για την εξέλιξη του διαγωνισμού πώλησης των μονάδων της Φλώρινας και της Μεγαλόπολης.
Είναι γνωστό ότι οι υποψήφιοι επενδυτές έχουν θέσει το συγκεκριμένο αίτημα, το οποίο υποστηρίζει και ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει ικανοποιητικό τίμημα για τις υπό πώληση μονάδες.
Μέχρι στιγμής, το ελληνικό σχέδιο για τον νέο μόνιμο μηχανισμό δεν έχει προκοινοποιηθεί στις Βρυξέλλες, απ’ όπου εγκρίνονται όλα τα εθνικά σχέδια της κατηγορίας αυτής, δεδομένου ότι αφορούν μηχανισμούς κρατικών ενισχύσεων.
Πάντως ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας την προηγούμενη εβδομάδα στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας έθεσε το θέμα σημειώνοντας ότι «η λειτουργία της ενεργειακής αγοράς είναι κρίσιμο να πλαισιωθεί από μηχανισμούς επάρκειας ισχύος ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια εφοδιασμού της ηλεκτρικής αγοράς και η απρόσκοπτη λειτουργία της. Η διάρκεια των μηχανισμών αυτών πρέπει να συμπίπτει με το χρόνο οριστικής απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων».
Στη Μαδρίτη, πάντως, η υπουργός για την Οικολογική Μετάβαση Teresa Ribera, ανακοινώνοντας τη νέα ενεργειακή πολιτική της χώρας, δήλωσε ότι στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, που έγινε την περασμένη εβδομάδα, τάχθηκε υπέρ της θέσπισης του πλαφόν των 550 γραμμαρίων διοξειδίου του άνθρακα ανά κιλοβατώρα.
Η θέση αυτή της Ισπανίας, όπως αναφέρουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, μπορεί να επηρεάσει καταλυτικά τις ισορροπίες εντός ΕΕ όσον αφορά στην υιοθέτηση του μέτρου.
Μέχρι τώρα η Μαδρίτη αντιτίθετο στο σχέδιο της Κομισιόν να θέσει των πλαφόν των 550 γραμμαρίων/kwh στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τις ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες, που θα είναι επιλέξιμες για ένταξη στον Μόνιμο Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος.
Ας σημειωθεί ότι ο τριμερής διάλογος μεταξύ της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των χωρών - μελών της ΕΕ για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά ηλεκτρισμού, συμπεριλαμβανομένου του μέτρου αυτού, αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο, το πιθανότερο πριν τη διεξαγωγή της ετήσιας συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα, η οποία φέτος θα πραγματοποιηθεί στην Πολωνία.
www.worldenergynews.gr