Ενέργεια

Σύσκεψη σήμερα (24/9) στις Βρυξέλλες με συμμετοχή και του Elia για τη διασύνδεση Αττικής - Κρήτης

Σύσκεψη σήμερα (24/9) στις Βρυξέλλες με συμμετοχή και του Elia για τη διασύνδεση Αττικής - Κρήτης

Στη σύσκεψη θα εξεταστούν τα περιθώρια συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκομένων, ώστε το έργο να υλοποιηθεί ως PCI

Στις Βρυξέλλες μεταφέρονται σήμερα (24/9) οι διαπραγματεύσεις για τον τρόπο υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτη - Αττική, καθώς είναι προγραμματισμένη από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση της ΕΕ ευρεία σύσκεψη για το θέμα, με τα υπουργεία Ενέργειας Ελλάδας και Κύπρου, τις Ρυθμιστικές Αρχές Ελλάδας και Κύπρου, αλλά και τον Βέλγο Διαχειριστή Elia, ο οποίος ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στο έργο εξαγοράζοντας ποσοστό από την Εuroasia Interconnector.
Όπως έγραψε το WorldEnergyNews την περασμένη Παρασκευή (21/9), η σημερινή σύσκεψη είναι εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς από αυτήν θα διαφανεί κατά πόσο υπάρχουν πράγματι ακόμη περιθώρια να βρεθεί ένας κοινός τόπος μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών.
Έτσι, στο ενδεχόμενο που διαφανούν τέτοια περιθώρια, θα ανοίξει ο δρόμος ώστε η διασύνδεση να υλοποιηθεί ως PCI (Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος), με όλα τα χρηματοδοτικά και άλλα οφέλη που αυτό συνεπάγεται.
Σε αντίθετη περίπτωση, διακυβεύεται η χρηματοδότηση του έργου, αλλά και οι αδειοδοτικές διευκολύνσεις που συνοδεύουν την υλοποίηση των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος.
Υπενθυμίζεται πως η νέα πρωτοβουλία της ΕΕ έρχεται μετά την επιστολή που απέστειλε στη ΡΑΕ για να διαμηνύσει την διαφωνία της με την απόφαση ανάθεσης του έργου στον ΑΔΜΗΕ, την οποία δρομολόγησε η Αρχή με την εντολή στον Διαχειριστή για τη σύσταση της εταιρείας ειδικού σκοπού με την επωνυμία «Αριάδνη Interconnection».
Στην επιστολή, η Επιτροπή αναφέρει πως με βάσει το σχετικό Κανονισμό του ευρωπαϊκού πλαισίου η ΡΑΕ δεν μπορεί να προχωρήσει σε απευθείας ανάθεση του έργου πριν τα τέλη Δεκεμβρίου και ότι εάν αυτό συμβεί τότε το έργο θα πρέπει να προχωρήσει ως εθνικό και όχι ως PCI όπως έχει σχεδιαστεί ως τμήμα της μεγάλης διασύνδεσης Ισραήλ -  Κύπρου – Ελλάδας.
Την ίδια στιγμή, πάντως, και παρά την κρισιμότητα της συνάντησης, η ΡΑΕ δεν θα εκπροσωπηθεί στη συνάντηση των Βρυξελλών από τα πλέον υψηλόβαθμα στελέχη της, αλλά από υπαλλήλους χαμηλότερων ιεραρχικά βαθμίδων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης