Διεθνή

ΗΠΑ: Έτοιμοι για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τη Β. Κορέα

ΗΠΑ: Έτοιμοι για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τη Β. Κορέα

Πρόκληση Pompeo στον Βορειοκορεάτη υπουργό Εξωτερικών να επισκεφθεί τις ΗΠΑ

Έτοιμες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τη Β. Κορέα για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου δηλώνουν οι ΗΠΑ ύστερα από την ιστορική συμφωνία Βόρειας και Νότιας Κορέας, κατά την οποία η βορειοκορεατική πλευρά συμφώνησε να διαλύσει παρουσία διεθνών ειδικών το πεδίο δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων αλλά και να κλείσει τον πυρηνικό της σταθμό στο Yongbyon εάν και η Ουάσινγκτον κάνει αντίστοιχα θετικά βήματα.
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, M. Pompeo υποστήριξε ότι απηύθυνε πρόσκληση στον Βορειοκορεάτη ομόλογο του να επισκεφθεί τη Νέα Υόρκη την ερχόμενη εβδομάδα με απώτερο στόχο την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου έως τον Ιανουάριο του 2021.
Η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή καθώς μέχρι πριν λίγες ημέρες δεν ήταν σαφές στην αμερικάνικη πλευρά, εάν πράγματι η Β. Κορέα ήταν αποφασισμένη να προχωρήσει στην αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου όπως είχε δεσμευτεί ο Kim Jong Un στον πρόεδρο Trump κατά τη συνάντηση τους τον περασμένο Ιούνιο στη Σιγκαπούρη.
Ο Pompeo ανακοίνωσε ότι πέρα από την πρόσκληση προς τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, Ri Yong Ho, η Ουάσινγκτον απηύθυνε πρόσκληση σε αντιπροσωπεία της Β. Κορέας προκειμένου να συναντηθεί με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για τη Β. Κορέα Stephen Biegun στη Βιέννη το συντομότερο δυνατό.

 

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης