Χρηματιστήριο & Αγορές

Γιατί δεν έπεισε το roadshow στο Λονδίνο - Οι ενδοιασμοί των ξένων

Γιατί δεν έπεισε το roadshow στο Λονδίνο - Οι ενδοιασμοί των ξένων

Τα διεθνή funds υποστηρίζουν ότι ο νούμερο ένα κίνδυνος στην Ελλάδα σήμερα είναι η μακρά προεκλογική περίοδος.

Τα μηνύματα των ξένων για την Ελλάδα δεν είναι ενθαρρυντικά και αυτή η εξέλιξη πρέπει να κινητοποιήσει την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα γιατί οι ξένοι δεν πιστεύουν το ελληνικό story.
Αρνητικά είναι τα μηνύματα από το road show του ελληνικού χρηματιστηρίου στο Λονδίνο που πραγματοποιείται μεταξύ 19 και 20 Σεπτεμβρίου 2018.
Με βάση ασφαλείς πληροφορίες και παρά την μεγάλη συμμετοχή των ξένων επενδυτών περί τα 90 διεθνή funds συμμετέχουν τα συμπεράσματα που εξάγονται προκαλούν έντονο προβληματισμό
1)Τα διεθνή funds υποστηρίζουν ότι ο νούμερο ένα κίνδυνος στην Ελλάδα σήμερα είναι η μακρά προεκλογική περίοδος.
Σε διάφορες συναντήσεις ελλήνων με διεθνή funds σχεδόν μονότονα αναφερόταν ότι «η μακρά προεκλογική περίοδος κάνει ζημία στα σχέδια για επενδύσεις ξένων στην Ελλάδα».
Εν μέσω πόλωσης και προεκλογικής περιόδου, οι επενδυτές θα επιχειρήσουν να κάνουν deal με την επόμενη κυβέρνηση και όχι την απερχόμενη.
Οπότε είναι πολύ πιθανό – βέβαιο για άλλους – ότι θα μπουν στον πάγο κινήσεις, επενδυτικά σχέδια και άλλα project που υπάρχουν για την Ελλάδα.
2)Το δεύτερο στοιχείο που χρήζει πολύ μεγάλης προσοχής και επισημάνθηκε από πολλούς διεθνείς επενδυτές όπως Barclays, Invesco, Blackstone, κ.α. ήταν ότι αμφισβητούν την ικανότητα των ελληνικών τραπεζών όχι μόνο να πιάσουν τους στόχους μείωσης των NPEs αλλά να πετύχουν και τους προϋπολογισμούς χρήσης.
Ήταν σχεδόν εντυπωσιακό το γεγονός ότι η πλειονότητα των διεθνών επενδυτών πιστεύει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα καταλήξουν σε αυξήσεις κεφαλαίου, ώστε να πιάσουν τους στόχους μείωσης των NPEs.
Μάλιστα τονίζουν ορισμένοι ότι «τέλη Σεπτεμβρίου σε λίγες ημέρες οι ελληνικές τράπεζες θα καταθέσουν τους στόχους μείωσης των NPEs των προβληματικών ανοιγμάτων και οι νέοι στόχοι που έχουν αναπροσαρμοστεί λόγω απαίτησης του SSM θα δημιουργήσουν ακόμη μεγαλύτερη αμφιβολία για την επίτευξη τους»
Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να πείσουν ότι επιτυγχάνουν τους στόχους μείωσης των NPEs και ότι επιτυγχάνουν τους στόχους των προϋπολογισμών τους.
Σε ερωτήσεις εάν είναι στην τρέχουσα συγκυρία οι τράπεζες επενδύσιμες η σχεδόν μονότονη απάντηση που έδωσαν τα διεθνή funds είναι ότι όσο ελλοχεύει ο κίνδυνος αυξήσεων κεφαλαίου οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να είναι επενδύσιμες»
Κάποιες κινήσεις trading θα δικαιολογούνται ειδικά ότι υποχωρούν οι μετοχές κάποια χαρτοφυλάκια να προβαίνουν σε σποραδικές τοποθετήσεις.

Θετικοί για τις αναδυόμενες αγορές

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρούνται εισροές στις αναδυόμενες αγορές μετά από εβδομάδες συνεχών εκροών.
Εκτιμάται ότι τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν εισροές στις κύριες αναδυόμενες αγορές 380 με 450 εκατ ευρώ.
Υπάρχει αίσθηση ότι δεν θα υπάρξουν άλλα χειρότερα για τις αναδυόμενες αγορές.
Μάλιστα ορισμένοι ξένοι ανέφεραν ότι η πρόσφατη άνοδος στο ελληνικό χρηματιστήριο θα πρέπει να αποδοθεί στην βελτίωση του κλίματος στις αναδυόμενες αγορές κα στις εισροές που σημειώθηκαν.
Όταν εκτονώνεται η πίεση στιςαναδυόμενες αγορές η Ελλάδα συγκυριακά ευνοείται.
Είναι αληθές ότι σημάδια ανάκαμψης εμφανίζονται στις αναδυόμενες χρηματιστηριακές αγορές, επηρεάζοντας και το ελληνικό χρηατιστήριο.
Μάλιστα εκτιμάται ότι η πρόσφατη άνοδος στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι απόρροια της βελτίωσης στις αναδυόμενες αγορές.
Παραδοσιακά, κάθε φορά που το 10ετές αμερικανικό ομόλογο ξεπερνούσε το 3% οι αναδυόμενες αγορές ήταν από τις πρώτες που αντιδρουσαν αρνητικά.
Εσχάτως κάτι έχει αλλάξει.
Οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών αναρριχήθηκαν για πέμπτη φορά σε έξι ημέρες.
Τα ομόλογα αναδυόμενων αγορών με βάση τον δείκτη της J P Morgan που παρακολουθεί  6,1 δισεκ. δολάρια σημείωσαν εισροές 169 εκατομμυρίων δολαρίων, από τον Ιούνιο του 2017, αφού έχασαν περίπου το ένα τέταρτο του ενεργητικού από τις αρχές Απριλίου.
Οι εισροές δείχνουν ότι κάτι αρχίζει να αλλάζει στις αναδυόμενες αγορές.
Μάλιστα υπάρχουν ενδείξεις ότι οι πωλήσεις σε Ινδονησία, Τουρκία και Αργεντινή τελειώνουν.
Η Woodman Asset Management από την Ελβετία υποστηρίζει ότι «τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών έπιασαν πάτο προς το παρόν και ένα ανοδικό trading μπορεί να ενισχύσει τα νομίσματα
Η Franklin Templeton και η Goldman Sachs Asset Management υποστηρίζουν ότι η πρόσφατη πρώτη στις αναδυόμενες αγορές επιτρέπουν επανατοποθτήσεις.
Ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, η BlackRock δήλωσε επίσης αυτή την εβδομάδα ότι το χρέος των αναδυόμενων αγορών προσφέρει ένα "πολύ καλό σημείο εισόδου" για τους επενδυτές.
Δεν συμφωνούν όλοι....
Η State Street είναι μεταξύ εκείνων που στοιχηματίζουν ότι η bearish τάση στις αναδυόμενες αγορές έχει ακόμη περιθώρια.
Η Societe Generale υποστηρίζει ότι μετά το αρχικό σοκ στις αναδυόμενες, επικρατεί ηρεμία, ωστόσο δεν θα πρέπει να υπάρχει βιασύνη.
 
Συμπέρασμα

Από το road show του ελληνικού χρηματιστηρίου στο Λονδίνο με την παρουσία 90 διεθνών επενδυτών εξάγεται το συμπέρασμα ότι δεν θεωρούν την Ελλάδα επενδύσιμη.
Ανησυχούν για τις τράπεζες, ανησυχούν για την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.
Τα μηνύματα των ξένων για την Ελλάδα δεν είναι ενθαρρυντικά και αυτή η εξέλιξη πρέπει να κινητοποιήσει την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα γιατί οι ξένοι δεν πιστεύουν το ελληνικό story.
Πηγή:
www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης