Διεθνή

Πτωτική τάση των εξαγωγών του ιρακινού πετρελαίου λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ

Πτωτική τάση των εξαγωγών του ιρακινού πετρελαίου λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ

Μεγαλύτερη του αναμενομένου η πτώση των πωλήσεων πετρελαίου

Σοβαρές οικονομικές ζημιές έχουν προκληθεί στην Τεχεράνη ύστερα από επιθετική πολιτική των ΗΠΑ και του Donald Trump να συντρίψει τις εξαγωγές πετρελαίου της χώρας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν έχουν βυθιστεί στο 35% από τον Απρίλιο, με τον Roger Diwan, παλαιότερο αναλυτή πετρελαίου στη  IHS Markit Ltd, να υπογραμμίζει ότι: «Οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν πέφτουν με σκληρό τρόπο».

Ειδικότερα, η μείωση της παραγωγής του ιρακινού πετρελαίου είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη και μάλιστα πρόκειται για μια νίκη του Trump ο οποίος επέδειξε σκληρότερη στάση στο Ιράν και προχώρησε στην επιβολή των κυρώσεων παρά την αντίθεση που εξέφρασε η Ευρώπη.

 

Αξίζει να αναφερθεί ότι το πετρέλαιο αντιπροσωπεύει σχεδόν το 80% των φορολογικών εσόδων του Ιράν, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθιστώντας το πετρέλαιο οικονομικό τρόπο ζωής του καθεστώτος. Καθώς οι εξαγωγές πετρελαίου έχουν βυθιστεί, το νόμισμα του Ιράν - ο rial - έχει βυθιστεί 60% στην ανεπίσημη αγορά.

Ενώ η επιτυχία των κυρώσεων θα βοηθήσει το Τrump να ασκήσει πίεση στο Ιράν, μπορεί να υπάρξει μια λιγότερο ευπρόσδεκτη παρενέργεια: υψηλότερες τιμές πετρελαίου για τους Αμερικανούς καταναλωτές πριν από τις μεσοπρόθεσμες εκλογές του Νοεμβρίου.

Παρόλο που η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία, οι οποίες συνεργάστηκαν στενά στον τομέα του πετρελαίου τα τελευταία δύο χρόνια, αντιστάθμισαν ορισμένες από τις επιπτώσεις, ενισχύοντας την παραγωγή τους, οι traders στοιχηματίζουν ότι δεν θα επαρκούν για να αντικαταστήσουν όλες τις απώλειες από το Ιράν.

 

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης