Για την αμερικανική ExxonMobil τα δύο «οικόπεδα» στην Κρήτη είναι τα πρώτα που θα μελετήσει στην Ελλάδα
«Σάρκα και οστά» θα πάρει την επόμενη εβδομάδα η παραχώρηση στην κοινοπραξία των ExxonMobil, Total και ΕΛΠΕ των δύο θαλάσσιων μπλοκ υδρογονανθράκων δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, καθώς την επόμενη Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί η μονογραφή των συμβάσεων παραχώρησης από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τις τρεις εταιρείες.
Η θαλάσσια περιοχή δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης θεωρείται από τις πλέον ελπιδοφόρες για τον εντοπισμό εκμεταλλεύσιμων ποσοτήτων, καθώς παρουσιάζει παρόμοια γεωλογική δομή με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που έχουν στην Κύπρο. Επίσης, αν και σε αρκετά σημεία της έχει μεγάλο βάθος, αποτελεί θετική συγκυρία το γεγονός ότι οι τεχνολογίες γεώτρησης θα έχουν εξελιχθεί σε επαρκή βαθμό το 2021-2025, όταν θα ανακύψει το ενδεχόμενο να «μπουν τρυπάνια» ανοικτά του νησιού.
Ακόμη κι έτσι, πάντως, θα πρέπει με τις πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις θα πρέπει να εντοπιστούν αρκετά μεγάλες ποσότητες υδρογονανθράκων, ώστε να δικαιολογούνται οι απαιτούμενες επενδύσεις.
Είναι ενδεικτικό πως μόνον αν πιστοποιηθούν πάνω από 500 εκατ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου σε βάθη μεγαλύτερα των 3.000 μέτρων, θεωρείται οικονομικά βιώσιμη η εξόρυξή τους.
Για την αμερικανική ExxonMobil τα δύο «οικόπεδα» στην Κρήτη είναι τα πρώτα που θα μελετήσει στην Ελλάδα, σηματοδοτώντας έτσι την «είσοδό» της στις εγχώριες έρευνες για υδρογονάνθρακες.
Η Total συμμετέχει ήδη στην έρευνα του «οικοπέδου» 2 στο Ιόνιο, μαζί με τα ΕΛΠΕ και την ιταλική Edison.
Έλεγχος των συμβάσεων
Αμέσως μετά μονογραφή των δύο συμβάσεων, οι φάκελοι θα προωθηθούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, ώστε να ακολουθήσει η οριστική υπογραφή των συμβάσεων μίσθωσης από τα εμπλεκόμενα μέρη.
Στη συνέχεια, οι συμβάσεις θα κατατεθούν στη Βουλή για κύρωση, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο ώστε οι τρεις εταιρείες να προγραμματίσουν το πρώτο στάδιο ερευνών στα εν λόγω «οικόπεδα».
Η κοινοπραξία είχε ανακηρυχθεί τον Ιούλιο επιλεγείς αιτών για τα δύο υπεράκτια μπλοκ της Κρήτης, στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού που είχε προκηρυχθεί για την παραχώρησή τους τον περασμένο Δεκέμβριο, έπειτα από την εκδήλωση ενδιαφέροντος που είχε εκδηλώσει.
Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε μετά την ανακήρυξή της, η οποία έγινε στις αρχές Ιουλίου, οι τρεις εταιρείες προχώρησαν σε διαπραγματεύσεις με την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ).
www.worldenergynews.gr