Τον Οκτώβριο οι διαγωνισμοί για την πρώτη φάση επέκτασης του δικτύου σε Στερεά Ελλάδα, Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία - Θράκη
Με ορίζοντα το… 2036 σχεδιάζει ΔΕΔΑ (Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου) θυγατρική της ΔΕΠΑ, την ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου στις περισσότερες περιοχές της χώρας.
Βεβαίως, μόνο για την πρώτη φάση του υπερδεκαετούς (2018-2036) επενδυτικού πλάνου της επιχείρησης που αφορά την ανάπτυξη του δικτύου σε πόλεις της Στερεάς Ελλάδας, της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες χρηματοδότησης μέσω ΠΕΠ και ΕΤΕπ, ενώ το υπόλοιπο σχέδιο τελεί υπό προϋποθέσεις.
Για τη δεύτερη φάση του προγράμματος που ξεκινάει θεωρητικά το 2019 και αφορά περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και της Δυτικής Μακεδονίας έχουν γίνει μελέτες κόστους – οφέλους, ενώ η τρίτη και τέταρτη φάση του μεγαλόπνοου σχεδίου της ΔΕΔΑ, όπως σημειώνει ο ίδιος ο κ. Κωνσταντίνος Διονυσόπουλος, Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού Ανάπτυξης & Χρηματοδότησης της εταιρίας, θα υλοποιηθούν υπό προϋποθέσεις.
Οι φάσεις αυτές του προγράμματος αφορούν την Πελοπόννησο την Ήπειρο και τη νησιωτική Ελλάδα, για τις οποίες οι αβεβαιότητες είναι εξαιρετικά μεγάλες δεδομένου ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμη, εάν η τροφοδοσία πόλεων της Ηπείρου και της Πελοποννήσου θα γίνουν μέσω CNG ή LNG.
Σε ότι αφορά στην ανάπτυξη στη νησιωτική χώρα, αυτή συνδέεται κατά κύριο λόγο με τον προγραμματισμό για την τροφοδοσία τοπικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με LNG και δεν φαίνεται να έχει προχωρήσει σχετική συνεννόηση με τη ΔΕΗ.
Διαγωνισμοί για έργα σε τρεις Περιφέρειες
Πάντως η ΔΕΔΑ φαίνεται ότι έχει ολοκληρώσει τα τεύχη δημοπράτησης των διαγωνισμών που θα πραγματοποιηθούν για την ανάπτυξη δικτύου φυσικού αερίου σε συνολικά 18 Δήμους της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Στερεάς Ελλάδος, με στόχο οι σχετικοί διαγωνισμοί να προχωρήσουν εντός του Οκτωβρίου.
Τα έργα στις τρεις Περιφέρειες είναι τα εξής:
• Κατασκευή δικτύου φυσικού αερίου χαμηλής και μέσης πίεσης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Ο συνολικός προϋπολογισμός εκτιμάται σε 64,2 εκατ. ευρώ. Το έργο αφορά στην κατασκευή νέου δικτύου διανομής φυσικού αερίου στις νομαρχίες Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας. Το δίκτυο διανομής θα καλύψει 6 Δήμους και συγκεκριμένα: Αλεξανδρούπολης, Ορεστιάδας, Κομοτηνής, Ξάνθης, Δράμας και Καβάλας.
• Κατασκευή δικτύου φυσικού αερίου χαμηλής και μέσης πίεσης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται σε 44,1 εκατ. ευρώ. Το έργο αφορά στην κατασκευή νέου δικτύου διανομής φυσικού αερίου στις νομαρχίες Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών και Χαλκιδικής. Το δίκτυο θα 6 Δήμους και συγκεκριμένα Βέροιας, Αλεξάνδρειας, Κατερίνης, Σερρών, Γιαννιτσών και Κιλκίς.
• Κατασκευή δικτύου φυσικού αερίου χαμηλής και μέσης πίεσης στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται σε 47,4 εκατ. ευρώ και αφορά στην κατασκευή νέου δικτύου διανομής φυσικού αερίου στις νομαρχίες Φθιώτιδας, Εύβοιας, Βοιωτίας, Φωκίδας και Ευρυτανίας. Το δίκτυο διανομής θα καλύψει έξι Δήμους και συγκεκριμένα Λαμίας, Χαλκίδας, Θήβας, Λειβαδιάς, Άμφισσας και Καρπενησίου.
Σε όλα τα έργα προβλέπεται η κατασκευή και δικτύου μέσης πίεσης όπως και σταθμών Μέτρησης και Ρύθμισης πίεσης και η διάρκεια υλοποίησης τους εκτιμάται σε πέντε χρόνια.
www.worldenergynews.gr