Ενέργεια

Δομικές αλλαγές - ορόσημο στην ενεργειακή αγορά επιβάλλει το 2017

Δομικές αλλαγές - ορόσημο στην ενεργειακή αγορά επιβάλλει το 2017
Η ΔΕΗ θα πρέπει εντός του έτους να μειώσει κατά 13 μονάδες το μερίδιο αγοράς της, αλλά και να υλοποιηθούν οι προγραμματισμένες ιδιωτικοποιήσεις
Το 2017 αναμένεται να αποτελέσει έτος ορόσημο για την αγορά ενέργειας, υπό την προϋπόθεση ότι θα οριστικοποιηθούν δομικές αλλαγές που δρομολογήθηκαν για πρώτη φορά το 2016 .
Η μεγαλύτερη ίσως διαρθρωτική αλλαγή στην αγορά του ηλεκτρισμού είναι η σταδιακή μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική  που έχει ξεκινήσει με δεσμευτικούς στόχους από το 2016 και σταδιακά μέχρι το τέλος του 2019.
Τον Δεκέμβριο του 2017 το μερίδιο της ΔΕΗ θα πρέπει να περιοριστεί στο 75,24% από το 88% περίπου στο τέλος του 2016, στο 62,24% τον Δεκέμβριο του 2018 και στο 49,24% τον Δεκέμβριο του 2019.
Η στρατηγική που επιλέγει με την συμφωνία των πιστωτών και υπό την αίρεση πάντα της επίτευξης των δεσμευτικών στόχων προκειμένου να μην καθιερωθούν άλλα δομικά μέτρα, όπως η πώληση μονάδων της ΔΕΗ, είναι οι δημοπρασίες ισχύος (ΝΟΜΕ).
Αναμένεται η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος για να φανεί το πλαίσιο των δημοπρασιών που θα ακολουθηθεί το 2017, με τους πιστωτές να επιμένουν σε αυξημένες ποσότητες ισχύος προς δημοπράτηση.
Σε κάθε περίπτωση, το 2017 ο ανταγωνισμός στην λιανική αγορά θα ενταθεί και θα πάρει ένα νέο οριστικοποιημένο σχήμα προς τα τέλη του έτους, όπου η ΔΕΗ θα εξακολουθεί να αποτελεί ισχυρό παίχτη αν και με περιορισμένο μερίδιο και πιθανότατα  με λιγότερους ιδιώτες παρόχους γύρω της, αφού ο ανταγωνισμός θα είναι δύσκολος για τις μικρές εταιρίες του κλάδου.

Απόσχιση ΑΔΜΗΕ
Δεύτερη κατά σειρά μεγαλύτερη δομική αλλαγή στον ηλεκτρισμό, είναι η ολοκλήρωση της απόσχισης του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ.
Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους θα πρέπει έχει ολοκληρωθεί η μεταβίβαση του 24% του ΑΔΜΗΕ στην κινεζική State Grid, η παραχώρηση του 51% στην εταιρία συμμετοχών και η υποβολή αίτησης για εισαγωγή στο χρηματιστήριο τουλάχιστον του 25% των μετοχών.
Εφόσον διαπιστωθεί καθυστέρηση ή προβλήματα στη διαδικασία τότε το σύνολο των μετοχών που κατέχει η ΔΕΗ στον ΑΔΜΗΕ θα πουληθούν σε διαγωνισμό που θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο και θα ολοκληρωθεί μέχρι το Σεπτέμβριο του 2017.
Σε κάθε περίπτωση δηλαδή,  το 2017 ο ΑΔΜΗΕ θα έχει αποσχιστεί πλήρως από τη «μητέρα» ΔΕΗ και θα λειτουργεί είτε υπό τον έλεγχο του δημοσίου (51%) και της State Grid που θα ασκεί και το μάνατζμεντ είτε υπό τον πλήρη έλεγχο ιδιώτη επενδυτή.

Υπό έλεγχο οι ρυθμίσεις για τις ΑΠΕ
Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2017 θα τεσταριστούν και οι ρυθμίσεις που ελήφθησαν το καλοκαίρι του 2016 για το νέο πλαίσιο των ΑΠΕ και την μείωση του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού για την αποπληρωμή τους.
Εάν διαπιστωθεί ότι τα μέτρα δεν έχουν αποδώσει δεν αποκλείονται πρόσθετα μέτρα που δεν θα αφήσουν απ’ έξω και ρυθμίσεις για νέο «ψαλίδισμα» στις εγγυημένες τιμές κάποιων τεχνολογιών που εξακολουθούν να έχουν υψηλές αποδόσεις.
Μέχρι τον Ιανουάριο του 2017 οι αρχές θα εφαρμόσουν το νέο πλαίσιο για την υποστήριξη των ΑΠΕ ολοκληρώνοντας τις πιλοτικές δημοπρασίες για τα φωτοβολταϊκά.
Η λεπτομερής  διαδικασία των κανονικών δημοπρασιών θα καθοριστεί και αυτές θα ξεκινήσουν μέχρι το Μάρτιο του 2017.
Μέχρι το Δεκέμβριο του 2017 θα πρέπει επίσης να ολοκληρωθεί η εφαρμογή της νομοθεσίας για το target model.

Ιδιωτικοποιήσεις και ενίσχυση του ανταγωνισμού στο φυσικό αέριο
Δομικές αλλαγές αναμένονται μέσα στο έτος και στην αγορά φυσικού αερίου.
Η κυβέρνηση δρομολογεί ήδη το νέο διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, με στόχο να κλείσει το συντομότερο δυνατό μια εκκρεμότητα που σέρνεται από τον Ιούνιο του 2013.
Μέσα στο 2017 θα πρέπει να δρομολογηθεί και η ιδιωτικοποίηση του 65% της ΔΕΠΑ όπως και του 35% των ΕΛΠΕ.
 Ένταση του ανταγωνισμού αναμένεται και στην αγορά του φυσικού αερίου τόσο στην χονδρική όσο και στη λιανική.
Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης του σχεδιασμού για σπάσιμο του μονοπωλίου των τριών ΕΠΑ (Αττικής, Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης) στην προμήθεια, της αύξησης των δημοπρατούμενων ποσοτήτων φυσικού αερίου από τη ΔΕΠΑ και ο ανταγωνισμός που ξεκίνησε δειλά πέρυσι στον τομέα των εισαγωγών από το σταθμό του Σιδηροκάστρου αρχικά με μικρές ποσότητες από την M+M (Μυτιληναίος. Βαρδινογιάννης) και εν συνεχεία πιο δυναμικά από την Προμηθέας Γκάς (Gazprom, Koπελούζος).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης