Ενέργεια

Εφαρμογή της διακοψιμότητας μέχρι το 2022 επιδιώκει η βιομηχανία – Τι ζητά η ΕΒΙΚΕΝ με επιστολή στον υπουργό Γ. Σταθάκη

Εφαρμογή της διακοψιμότητας μέχρι το 2022 επιδιώκει η βιομηχανία – Τι ζητά η ΕΒΙΚΕΝ με επιστολή στον υπουργό Γ. Σταθάκη

Ο βιομηχανικός κόσμος υποστηρίζει πως το αίτημα για παράταση του μηχανισμού διακοψιμότητας πρέπει να γίνει παράλληλα με την προκοινοποίηση του μόνιμου μηχανισμού επάρκειας ισχύος

Την παράταση του μέτρου της διακοψιμότητας για τουλάχιστον δυο ακόμη χρόνια, δηλαδή έως τον Φεβρουάριο του 2022, ζητά η βιομηχανία με επιστολή της ΕΒΙΚΕΝ προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη.
Με την επιστολή ζητείται η κοινοποίηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του αιτήματος για παράταση του μηχανισμού διακοψιμότητας να γίνει παράλληλα με την σχεδιαζόμενη προκοινοποίηση του μόνιμου μηχανισμού επάρκειας ισχύος.
Και αυτό, καθώς εκτιμάται ότι οι μεταρρυθμίσεις της ελληνικής αγοράς ενέργειας θα καθυστερήσουν πέραν του τέλους του 2019, ενώ θα απαιτηθεί πολύς χρόνος ώστε να ωριμάσει η αγορά και να ολοκληρωθεί το πλαίσιο που θα επιτρέπει την ισότιμη συμμετοχή της ζήτησης.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο μόνιμος μηχανισμός επάρκειας ισχύος με βάση τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει για να εγκριθεί να συμπεριλαμβάνει τη ζήτηση δηλαδή τους μεγάλους καταναλωτές όπως η βιομηχανία.
Ωστόσο η ΕΒΙΚΕΝ θεωρεί, πως κάτι τέτοιο δεν καλύπτει τις ανάγκες της βιομηχανίας αφού μεταξύ άλλων, οι μεταποιητικές μονάδες δεν μπορούν να αυξομειώνουν την παραγωγή τους για να συμβάλλουν στην ευελιξία του ηλεκτρικού συστήματος.
Ως εκ τούτου η συμμετοχή της ζήτησης στον μόνιμο μηχανισμό επάρκειας ισχύος χωρίς την ύπαρξη μηχανισμού διακοψιμότητας θα ήταν μάλλον προσχηματική και πάντως δεν θα κάλυπτε τις ανάγκες της βιομηχανικής παραγωγής της χώρας.
Άλλωστε αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εγκρίνει αντίστοιχους μηχανισμούς διακοψιμότητας σε ώριμες αγορές όπως της Γερμανίας και πρόσφατα της Γαλλίας.  
Με βάση αυτά τα δεδομένα η ΕΒΙΚΕΝ εμφανίζεται αποφασισμένη να διεκδικήσει με κάθε τρόπο την παράταση του μηχανισμού της διακοψιμότητας, ενώ φαίνεται ότι εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο να προσφύγει στην Κομισιόν κατά του μόνιμου μηχανισμού επάρκειας στην περίπτωση που τα δυο αιτήματα δεν υποβληθούν παράλληλα.   

Η επιστολή της ΕΒΙΚΕΝ

Αναλυτικά η επιστολή της ΕΒΙΚΕΝ προς το υπουργείο αναφέρει τα εξής:
Στην εγκριτική απόφαση του μηχανισμού Διακοψιμότητας που εφαρμόζει η Ελλάδα, (SA 48740), η Επιτροπή επισημαίνει ότι η διάρκεια ισχύος της έγκρισης παράτασης είναι δύο έτη (7/2/2018 – 6/2/2020), λαμβάνοντας υπόψη:
1.    Την ανάγκη βελτίωσης της εκτίμησης επάρκειας, δεδομένου ότι η μελέτη που υποβλήθηκε δεν περιέχει πιθανολογική εκτίμηση της κατάστασης επάρκειας στην Ελλάδα λαμβανομένων υπόψη των διαφόρων απειλών για την ασφάλεια του εφοδιασμού και ιδίως του συνδυασμού αυτών των απειλών, και
2.    Τις επικείμενες μεταρρυθμίσεις της αγοράς που θα επιτρέψουν τη συμμετοχή της απόκρισης στη ζήτηση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, επισημαίνοντας όμως, αφενός ότι απαιτείται εύλογο χρονικό διάστημα προκειμένου το νέο πλαίσιο της αγοράς να καταστεί λειτουργικό και να παράγει αποτελέσματα, αφετέρου ότι η συμμετοχή της ζήτησης στην αγορά δεν θα αναπτυχθεί άμεσα, και σε κάθε περίπτωση όχι εντός της διετούς περιόδου παράτασης της Διακοψιμότητας.

Στην ίδια απόφαση της Επιτροπής οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί:

1.    Να υλοποιήσουν μεταρρυθμίσεις της αγοράς, που δίνουν τη δυνατότητα στους φορείς που ανταποκρίνονται στη ζήτηση να συμμετάσχουν στην αγορά εξισορρόπησης, έως τον Αύγουστο του 2018, και
2.    Να εκπονήσουν έως τα τέλη του 2019, εκτίμηση επάρκειας που πληροί τα απαιτούμενα πρότυπα ποιότητας, για να εντοπιστούν οι ανεπάρκειες της αγοράς που προκαλούν τα προβλήματα επάρκειας και να καταδειχθεί η αναγκαιότητα και το μέγεθος ενός ενδεχόμενου μελλοντικού συστήματος διακοπτόμενου φορτίου.
3.    Να υποβάλουν στην Επιτροπή έκθεση σχετικά με την πρόοδο όσον αφορά την εφαρμογή αυτών των δεσμεύσεων, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2018.
Ήδη διαφαίνεται ότι οι μεταρρυθμίσεις της ελληνικής αγοράς θα καθυστερήσουν πέραν του τέλους του 2019, οπότε λήγει η ισχύς της Διακοψιμότητας, ενώ είναι βέβαιο ότι θα απαιτηθεί πολύς χρόνος ώστε να ωριμάσει η αγορά και να ολοκληρωθεί το πλαίσιο που θα επιτρέπει την ισότιμη συμμετοχή της ζήτησης.
Για τους λόγους που αναλύονται εκτενώς στο συνημμένο υπόμνημα, παράλληλα με την προκοινοποίηση του σχεδιαζόμενου μόνιμου μηχανισμού επάρκειας ισχύος, παρακαλούμε να μεριμνήσετε για την άμεση υλοποίηση των δεσμεύσεων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ιδίως ως προς τη βελτίωση της εκτίμησης επάρκειας καθώς και την έγκαιρη κοινοποίηση αιτήματος παράτασης του υφιστάμενου μηχανισμού Διακοψιμότητας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης