«Βροχή» διαγωνισμών στο επόμενο εξάμηνο για νέα έργα Ανανεώσιμων Πηγών σχεδιάζει το υπουργείο Ενέργειας

«Βροχή» διαγωνισμών στο επόμενο εξάμηνο για νέα έργα Ανανεώσιμων Πηγών σχεδιάζει το υπουργείο Ενέργειας

Στο επίκεντρο το καλώδιο Μυλοποτάμου, έργα σε Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, καθώς και projects μικρών ανεμογεννητριών

Πυρετώδεις προετοιμασίες γίνονται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο σχεδιάζει ένα κυριολεκτικό μπαράζ διαγωνισμών για νέα έργα ΑΠΕ, που θα διεξαχθούν περίπου παράλληλα με τη δεύτερη ανταγωνιστική διαδικασία για ώριμες αδειοδοτικώς μονάδες, η οποία έχει δρομολογηθεί για τον Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του World Energy News, οι διαγωνισμοί αυτοί θα καλύπτουν μία πολύ ευρεία γεωγραφικά αλλά και τεχνολογικά γκάμα επενδύσεων – αφού θα ξεκινούν από τη λειτουργική ενίσχυση μικρών ανεμογεννητριών και θα φθάνουν σε μη ώριμα έργα τόσο στο καλώδιο Πολυποτάμου – Νέας Μάκρης, όσο και νησιά όπως η Κρήτη, οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.
Το «μπαράζ» δημοπρασιών ερμηνεύεται ως προσπάθεια του υπουργείου για αλλαγή των εντυπώσεων, έπειτα από την περιορισμένη ισχύ έργων που «προκρίθηκαν» από την πρώτη διεξαγωγή των ανταγωνιστικών διαδικασιών για ώριμα αδειοδοτικά έργα, τον Ιούλιο.
Σε αυτό συνηγορεί το γεγονός ότι, με βάση τις ίδιες πληροφορίες, στόχος είναι οι δημοπρασίες να διεξαχθούν μέσα στους επόμενους λίγους μήνες, δηλαδή μέσα στο 2018 και το αργότερο έως τις αρχές του επόμενου χρόνου.

Από διαγωνισμό σε διαγωνισμό 

Υπενθυμίζεται πως στην πρώτη δημοπρασία για ώριμα αδειοδοτικά έργα, η οποία πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο μήνα, «κλείδωσαν» τιμή αναφοράς φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος μόλις 283 MW.
Έτσι, παρόλο που ο περιορισμένος αριθμός υποψήφιων επενδυτών δεν φαίνεται να επηρέασε τον ανταγωνισμό, καθώς οι τιμές διαμορφώθηκαν σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα από τις τιμές εκκίνησης, είχε αρνητικό αντίκτυπο στον στόχο για αύξηση κατά 600 MW σε ετήσια βάση των μονάδων που κατακυρώνουν λειτουργική ενίσχυση.
Ο λόγος είναι πως πρακτικά τα 283 MW σημαίνουν πως, με βάση το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει τη διάθεση 600 MW εντός του 2018, από τον διαγωνισμό του φθινοπώρου θα πρέπει να «προκριθούν» μονάδες ισχύος 317 MW. Ένα νούμερο που προβληματίζει το υπουργείο αφού για να επιτευχθεί, με βάση τον ορισμό του επιπέδου ανταγωνισμού στο 75%, θα πρέπει να συμμετάσχει στη διαδικασία ένα «πράσινο» χαρτοφυλάκιο συνολικής ισχύος άνω των 420 MW.
Όσον αφορά πάντως τους διαγωνισμούς για μη ώριμα αδειοδοτικώς έργα, η ανατροπή που φαίνεται να φέρνει ο σχεδιασμός του ΥΠΕΝ είναι πως «πυκνώνει» τη διεξαγωγή των διαδικασιών για περιοχές με διαθέσιμη δυναμικότητα, αφού λίγο καιρό μετά τη δημοπρασία για το καλώδιο Πολυποτάμου – Νέας Μάκρης, που ήταν δεδομένο ότι θα προηγηθεί, σχεδιάζεται να διεξαχθούν ανάλογες διαδικασίες και για τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.
Από την άλλη μεριά, στην περίπτωση των μικρών ανεμογεννητριών, ισχύος μέχρι 60 KW, η θέσπιση των ανταγωνιστικών διαδικασιών έγινε με τροπολογία που κατατέθηκε τον Μάιο.
Ωστόσο, ακόμη εκκρεμεί η υπουργική απόφαση που θα προσδιορίσει τη συνολική ισχύ που θα εκχωρηθεί, καθώς και την τιμή εκκίνησης στις δημοπρασίες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης