Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Με αύξηση της εγγύησης στα νέα συμβόλαια επιδιώκει η ΔΕΗ να περιορίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των καταναλωτών

Με αύξηση της εγγύησης στα νέα συμβόλαια επιδιώκει η ΔΕΗ να περιορίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των καταναλωτών

Από τα 11,2 ευρώ που ήταν η ελάχιστη εγγύηση, η επιχείρηση αύξησε στη συνέχεια αυτό το μίνιμουμ όριο στα 130 ευρώ

Η ΔΕΗ έχει αλλάξει τον τρόπο υπολογισμού της εγγύησης κατά τη σύναψη νέων συµβάσεων, με σκοπό την ανάσχεση της δημιουργίας νέων ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων.
Αυτό αναφέρει η επιχείρηση σε έγγραφο που επισυνάπτει το ΥΠΕΝ σε απάντησή του σε ερώτηση του βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου, για την αναθεώρηση προς τα πάνω της ελάχιστης εγγύησης - προκαταβολής που ζητείται από τους νέους πελάτες.
Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, για τον υπολογισμό της εγγύησης η ΔΕΗ χρεώνει 0,56 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, στην περίπτωση των κατοικιών με μονοφασικό ρεύμα.
Ωστόσο, μέχρι τα μέσα του φετινού Ιουνίου, έθετε ως ελάχιστο τα 20 τετραγωνικά μέτρα (με συνέπεια η ελάχιστη εγγύηση να αγγίζει τα 11,2 ευρώ), αυξάνοντας στη συνέχεια αυτό το μίνιμουμ όριο στα 130 ευρώ.
Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, µε βάση το ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο κάθε προµηθευτής μπορεί να εισπράττει ένα ποσό ως εγγύηση από τον πελάτη για την εξασφάλιση, αποκλειστικά, μελλοντικών οφειλών, οι οποίες απορρέουν από τη σύµβαση προµήθειας.
«Έτσι, η επιχείρηση επιδιώκει το ποσό της εγγύησης να είναι περίπου ίσο με την αξία του ρεύματος που πιθανολογείται ότι θα καταναλώσει ο πελάτης µεταξύ δύο διαδοχικών λογαριασμών κατανάλωσης.
Πλην όµως, έχει διαπιστωθεί ότι το ποσό των 130 ευρώ της εγγύησης στις περισσότερες περιπτώσεις υπολείπεται σημαντικά του µέσου διµηνιαίου λογαριασµού ρεύματος ενός τυπικού νοικοκυριού», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Συμψηφισμός με οφειλές

Στην περίπτωση που λόγω ανείσπρακτων οφειλών η ΔΕΗ αναγκαστεί να καταγγείλει τη σύμβαση ως µέτρο για την αποφυγή περαιτέρω διόγκωσης των οφειλών του πελάτη, το ποσό της εγγύησης καταπίπτει υπέρ του προµηθευτή και συµψηφίζεται µε το ποσό των ληξιπρόθεσµων οφειλών.
Αυτόματως ο πελάτης μεταπίπτει στον Προμηθευτή Καθολικής Υπηρεσίας (ΠΚΥ), πoυ είναι η ΔΕΗ ως δεσπόζων προµηθευτής και συνεχίζει να ηλεκτροδοτείται.
Εάν μάλιστα δεν πληρώνει τους λογαριασµούς κατανάλωσης στον ΠΚΥ, η ΔΕΗ συνεχίζει να ζημιώνεται.
«Από τα προαναφερόμενα, προκύπτει ότι η νέα πολιτική της επιχείρησης ως προς τον προσδιορισμό της εγγύησης αποσκοπεί στη μείωση του κινδύνου αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών και δεν θίγει τους μέχρι σήμερα πελάτες της», τονίζεται στην απάντηση.
Τέλος, η επιχείρηση επισημαίνει πως εν μέσω κρίσης έχει παγώσει την αναπροσαρμογή των εγγυήσεων των υπαρχουσών συµβάσεων, καθώς και ότι δεν ζητά προκαταβολή στις περιπτώσεις σύναψης πάγιας τραπεζικής εντολής µε χρέωση πιστωτικής κάρτας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης