Το υπουργείο προχωρά παράλληλα στη δημιουργία ενός helpdesk σε συνεργασία με το ΚΑΠΕ για την παροχή πληροφοριών σχετικά με τις προϋποθέσεις ίδρυσης μίας ενεργειακής κοινότητας
Την οικονομική στήριξη των ενεργειακών κοινοτήτων μέσω του ΕΣΠΑ σχεδιάζει το ΥΠΕΝ, στο πλαίσιο ενίσχυσης του νέου θεσμού για την υλοποίηση έργων ΑΠΕ. Πρόθεση του υπουργείου είναι η οικονομική στήριξη να περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστο τη δυνατότητα χρηματοδότησης για την τεχνική ωρίμανση των σχεδιαζόμενων μονάδων, δηλαδή για την πραγματοποίηση των περιβαλλοντικών και τεχνικοοικονομικών μελετών.
Παράλληλα από το ΥΠΕΝ εξετάζεται, χωρίς ακόμη να έχει ληφθεί οριστική απόφαση, το ενδεχόμενο οι ενεργειακές κοινότητες να μπορούν να αντλήσουν από το πρόγραμμα και κονδύλια για την υλοποίηση των σχεδιαζόμενων έργων.
Κάτι που θα σήμαινε πως το ΕΣΠΑ θα συμπληρώσει τις υπάρχουσες πηγές χρηματοδότησης, δηλαδή τον δανεισμό από τράπεζες και άλλα ιδρύματα, καθώς και την αυτοχρηματοδότηση.
Σε κάθε περίπτωση, η ενίσχυση των ενεργειακών κοινοτήτων θα πραγματοποιηθεί σε τρεις φάσεις, με συγκριτική αξιολόγηση των προτάσεων που θα υποβληθούν. Ωστόσο, προς το παρόν, δεν έχει ακόμη «κλειδώσει» πότε θα ξεκινήσει να «τρέχει» η συγκεκριμένη δράση.
Την ίδια στιγμή, το ΥΠΕΝ προσανατολίζεται στη δημιουργία ενός helpdesk (γραφείο βοήθειας), πιθανότατα σε συνεργασία με το ΚΑΠΕ, που θα παρέχει πληροφορίες αναφορικά με τις προϋποθέσεις ίδρυσης μίας ενεργειακής κοινότητας, τους τομείς δραστηριοποίησής της καθώς και τα παρεχόμενα οικονομικά κίνητρα.
Πρωτοπόρες η Θεσσαλία και η Πελοπόννησος
Ο θεσμός των ενεργειακών κοινοτήτων απέκτησε «σάρκα και οστά» τον περασμένο Ιανουάριο, με όλα τα κόμματα της Βουλής να υπερψηφίζουν επί της αρχής το σχετικό νομοσχέδιο.
Στις πρώτες πρωτοβουλίες αξιοποίησής του, περιλαμβάνονται οι ενεργειακές κοινότητες που συνέστησε ο Δήμος Τρικκαίων και η Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Επίσης, τον Ιούλιο δημιουργήθηκε η πρώτη ενεργειακή αγροτική κοινότητα στη Θεσσαλία, με σκοπό να μειώσει δραστικά το κόστος παραγωγής για τις αρδευόμενες καλλιέργειες.
Στην κοινότητα συμμετέχει ο ΓΟΕΒ Θεσσαλίας και έξι ΤΟΕΒ από Λάρισα και Καρδίτσα, οι θα προχωρήσουν στην υλοποίηση φωτοβολταϊκού πάρκου που, με την ολοκλήρωση της απόσβεσης της επένδυσης, θα επιτρέψει στους συμμετέχοντες Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων να καλύπτουν από ίδιους πόρους τα τέλη άρδευσης των καλλιεργητών.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι αγρότες που θα κάνουν χρήση των υπηρεσιών άρδευσης των παραπάνω ΤΟΕΒ, θα δουν μείωση έως και 80% στα χρήματα που καταβάλλουν.
Ο συγκεκριμένος θεσμός δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες, τους τοπικούς φορείς, όπως οι δήμοι και οι περιφέρειες και σε μικρές και μεσαίες τοπικές επιχειρήσεις να συμμετάσχουν στην ενεργειακή μετάβαση και τον ενεργειακό σχεδιασμό, μέσω της άμεσης ενεργής εμπλοκής τους σε ενεργειακά εγχειρήματα, με προτεραιότητα στα εγχειρήματα ΑΠΕ και εξοικονόμησης που συνεπάγονται ήπιες περιβαλλοντικές παρεμβάσεις.
Με τη δημιουργίας συνεργιών και συνεργασιών μεταξύ διαφόρων τοπικών φορέων, στο πλαίσιο των ενεργειακών κοινοτήτων, έχει ως απώτερο στόχο τη δημιουργία κοινωνικών συναινέσεων, καθώς και την ενίσχυση της κοινωνικής αποδοχής των έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
www.worldenergynews.gr