Τελευταία Νέα

Μείωση κόστους μέχρι 10% στα νέα φωτοβολταϊκά πάρκα φέρνει η άρση των δασμών antidumping στα κινεζικά πάνελ

Μείωση κόστους μέχρι 10% στα νέα φωτοβολταϊκά πάρκα φέρνει η άρση των δασμών antidumping στα κινεζικά πάνελ

Η απόσυρση των δασμών θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο, κατόπιν σχετικής πρότασης της Κομισιόν

Τον δρόμο για σημαντική ελάττωση των αποζημιώσεων που λαμβάνουν τα καινούρια φωτοβολταϊκά πάρκα σε όλη την Ευρώπη, και επομένως της επιβάρυνσης των καταναλωτών από την περαιτέρω διείσδυση της ηλιακής ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα, εκτιμούν παράγοντες του κλάδου πως θα ανοίξει η άρση των δασμών  antidumping που έχει επιβάλει η Ε.Ε. στην εισαγωγή κινεζικών πάνελ.
Μιλώντας στο World Energy News, οι ίδιοι παράγοντες κάνουν λόγο για πολύ θετική εξέλιξη, εκτιμώντας πως με την άρση αναμένεται να μειωθεί κατά 5 έως 10% το κόστος επένδυσης για νέα έργα.
Κάτι που, όπως συμπληρώνουν, θα «συμπαρασύρει» προς τα κάτω και τις προσφορές που υποβάλλονται για λειτουργική ενίσχυση στους διαγωνισμούς. 
Η απόσυρση των δασμών θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Όπως αναφέρεται στο άρθρο του ειδησεογραφικού πρακτορείου, η Κομισιόν πρότεινε να μην δοθεί νέα παράταση στο μέτρο, πρόταση που βρήκε τη σύμφωνη γνώμη της πλειονότητας των 28 κρατών - μελών.
Η προμήθεια των πάνελ αντιστοιχεί περίπου στο 50% του συνολικού κόστους ενός φωτοβολταϊκού πάρκου, κάτι που σημαίνει πως η τιμή τους παίζει καταλυτικό ρόλο στο ύψος της απαιτούμενης επένδυσης.

Περισσότερες επενδύσεις 

Την ίδια στιγμή, τα στελέχη του εγχώριου κλάδου επισημαίνουν πως μία δεύτερη θετική συνέπεια είναι πως με αυτό τον τρόπο οι Ευρωπαίοι παραγωγοί θα αποκτήσουν πρόσβαση σε μεγαλύτερες ποσότητες εξοπλισμού.
Όσον αφορά ειδικά την Ελλάδα, όπως επισημαίνουν, το τέλος των μέτρων antidumping αναμένεται να ενισχύσει το νέο «κύμα» επενδύσεων που έχει δρομολογηθεί μέσω των διαγωνιστικών διαδικασιών, στο πλαίσιο των οποίων αναμένεται έως το 2020 να δημοπρατηθούν έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος περίπου 2.600 MW.
Παράλληλα, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για οικονομικά βιώσιμα νέα φωτοβολταϊκά πάρκα με ακόμη χαμηλότερες αποζημιώσεις από αυτές που διαμορφώθηκαν στον πρώτο διαγωνισμό, όπου η μικρότερη τιμή αναφοράς στα «μεγάλα» φωτοβολταϊκά (62,97 ευρώ) βρέθηκε μία ανάσα από την Οριακή Τιμή Συστήματος, δηλαδή το κόστος παραγωγής των συμβατικών ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων.
Οι δασμοί antidumping επιβλήθηκαν το 2013 και παρατάθηκαν για 18 μήνες τον Μάρτιο του 2017, με σκοπό την προστασία των ευρωπαϊκών βιομηχανιών κατασκευής φωτοβολταϊκών πάνελ. 
Ωστόσο, στο διάστημα που μεσολάβησε, δεν κατάφεραν να τονώσουν αισθητά τη ζήτηση για πάνελ ευρωπαϊκής κατασκευής.
Αντίθετα, σύμφωνα με τους ανθρώπους της εγχώριας αγοράς, στην πράξη αυτό που επέφεραν ήταν να περιορίσουν τη διαθεσιμότητα του εξοπλισμού, διατηρώντας έτσι υψηλότερα το κόστος των έργων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης