Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Με αργό πετρέλαιο από τρίτες χώρες υποκαθιστούν τα ελληνικά διυλιστήρια το ιρανικό λόγω των αμερικανικών κυρώσεων

Με αργό πετρέλαιο από τρίτες χώρες υποκαθιστούν τα ελληνικά διυλιστήρια το ιρανικό λόγω των αμερικανικών κυρώσεων

Οι προμήθειες των ΕΛΠΕ σε αργό από το Ιράν είναι πλέον περιορισμένες, δεδομένου ότι στο παρελθόν είχαν φθάσει να καλύπτουν ακόμη και στο 22 - 25% των αναγκών

Τα ελληνικά διυλιστήρια προετοιμάζονται εν όψει της εφαρμογής των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν που θα τεθούν σε εφαρμογή από τις 8 Νοεμβρίου.
Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα Ελληνικά Πετρέλαια υποκαθιστούν τις ποσότητες αργού πετρελαίου που προμηθεύονται από το Ιράν με ποσότητες από άλλες χώρες όπως η Αίγυπτος, η Λιβύη, το Ιράκ κλπ.
Πρέπει να σημειωθεί ότι πλέον οι προμήθειες των ΕΛΠΕ σε αργό από το Ιράν είναι περιορισμένες σε σχέση με το παρελθόν, όταν είχαν φθάσει ακόμη και στο 22 - 25%.
Στέλεχος του ομίλου δηλώνει ότι εδώ και αρκετό καιρό ανεξαρτήτως των αμερικανικών κυρώσεων, τα ΕΛΠΕ έχουν σταματήσει την αγορά πετρελαίου από τη χώρα αυτή επιλέγοντας τους προμηθευτές τους με βάση τις τιμές.
Σε ότι αφορά δε τη συμφωνία του 2016 με το Ιράν το ίδιο στέλεχος υπογραμμίζει ότι έχει τηρηθεί και έχει εκπληρωθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος της.
Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη συμφωνία ήταν μια από τις πρώτες που υπέγραψε η Τεχεράνη με δυτική εταιρία μετά τη λήξη του προηγούμενου εμπάργκο και αφορούσε στη συνεργασία των ΕΛΠΕ με την κρατική εταιρία πετρελαίου του Ιράν, NIOC, για την προμήθεια αργού και τη ρύθμιση των οικονομικών εκκρεμοτήτων που είχαν προκύψει από τις διεθνείς κυρώσεις, οι οποίες είχαν επιβληθεί το 2011.  Τότε τα ΕΛΠΕ όφειλαν στη NIOC μεγάλα ποσά που δεν μπορούσαν να αποπληρώσουν λόγω του εμπάργκο.
Σε ότι αφορά τη Motor Oil φαίνεται ότι ακολουθεί ανάλογη πολιτική προμήθειας αργού από άλλες χώρες πλην του Ιράν, αν και η έκθεση της στο ιρανικό αργό είναι περιορισμένη σε σχέση με αυτή των ΕΛΠΕ και φθάνει μόλις στο 10% της συνολικής ποσότητας πετρελαίου που εισάγει.

Εγκαταλείπουν το Ιράν παρά τις ενέργειες της ΕΕ

Εν τω μεταξύ η ΕΕ, σε μία προσπάθεια να προστατέψει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ή συναλλάσσονται με το  Ιράν, από τις συνέπειες των αμερικανικών κυρώσεων, έχει θέσει σε εφαρμογή τον Κανονισμό 2271/96, για το μπλοκάρισμα των κυρώσεων στις ευρωπαϊκές εταιρίες.
Το μέτρο πάντως δεν φαίνεται να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, καθώς οι Ευρωπαίοι σπεύδουν να εγκαταλείψουν το Ιράν.
Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της γαλλικής Total, η οποία πριν λίγες ημέρες εγκατέλειψε επίσημα ένα project αξίας 1 δις. δολαρίων για την ανάπτυξη κοιτάσματος αερίου στο Ιράν, λόγω της επαναφοράς της πρώτης φάσης των αμερικανικών κυρώσεων.
Εξάλλου, προχθές ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε ότι περιμένει εγγυήσεις από την Ευρώπη όσον αφορά τις πωλήσεις πετρελαίου και τις τράπεζες.
«Ακόμα περιμένουμε την Ευρώπη να λάβει δράση σε σχέση με τις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου και τη διατήρηση των γραμμών χρηματοδότησης, εγγυήσεων κλπ από τις ευρωπαϊκές τράπεζες», φέρεται να δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Javad Zarif, σύμφωνα με τοπικό ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Την περασμένη Πέμπτη η Ε.Ε. ανακοίνωσε την απόφασή της να διαθέσει 18 εκατ. ευρώ ως βοήθεια προς το Ιράν για την αντιστάθμιση των συνεπειών των αμερικανικών κυρώσεων, σε μία απόπειρα διάσωσης της συμφωνίας του 2015 για τον πυρηνικό αφοπλισμό του Ιράν.
Η απόφαση των Βρυξελλών επικρίθηκε από την Ουάσιγκτον, με τον επικεφαλής των Αμερικανών απεσταλμένων στο Ιράν, Brian Hook, να δηλώνει ότι η ΕΕ στέλνει το λάθος μήνυμα τη λάθος στιγμή.
«Οι ΗΠΑ και η ΕΕ πρέπει να δουλέψουν από κοινού προκειμένου να βρουν μόνιμες λύσεις που πραγματικά θα στηρίζουν τον ιρανικό λαό και θα τερματίσουν τις απειλές του καθεστώτος κατά της περιφερειακής και της παγκόσμιας σταθερότητας», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης