Ενέργεια

«Επανέναρξη» ζυμώσεων για τα σχήματα που θα διεκδικήσουν τις λιγνιτικές μονάδες - Πιθανώς εκτός «μάχης» η τσεχική EPH

«Επανέναρξη» ζυμώσεων για τα σχήματα που θα διεκδικήσουν τις λιγνιτικές μονάδες - Πιθανώς εκτός «μάχης» η τσεχική EPH

Παραμένει άγνωστο προς στιγμήν εάν η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, που έχει βολιδοσκοπηθεί από το σύνολο των συμμετεχόντων, θα συμπράξει σε κάποιο σχήμα

Μετά το «πάγωμα» του προηγούμενου διαστήματος λόγω θερινών διακοπών, την εβδομάδα αυτή αναμένεται να αναθερμανθούν οι διαδικασίες για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
Με δεδομένο ότι το χρονοδιάγραμμα που έχει υιοθετηθεί προβλέπει ότι οι δεσμευτικές προσφορές θα υποβληθούν εντός του Οκτωβρίου ώστε έως το τέλος του χρόνου να έχουν επιλεγεί οι επενδυτές, θα πρέπει σύντομα να ξεκαθαρίσει το χρονικό περιθώριο σύναψης συμμαχιών μεταξύ των ενδιαφερομένων.   
Εν τω μεταξύ πυκνώνουν οι φήμες που θέλουν τη μία εκ των δύο τσεχικών εταιριών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον τόσο για τη Φλώρινα όσο και για τη Μεγαλόπολη, την ΕΡΗ, να έχει μην δώσει το παρόν μέσω εκπροσώπων της στην Αθήνα, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν θα συμμετάσχει τελικώς στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η ΕΡΗ ανακοίνωσε τον Αύγουστο την έκδοση ομολογιακού δανείου, αξίας 3 δισ. κορωνών Τσεχίας (περίπου 120 εκατ. ευρώ), τα οποία, σύμφωνα με την ανακοίνωση, προορίζονται κυρίως για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού.

Οι πρώτες συμμαχίες

Πάντως, η άλλη τσεχική εταιρία που εκδήλωσε ενδιαφέρον η Indoverse, μέλος του ομίλου Seven Energy, η οποία έδειξε εξ αρχής ενεργό ενδιαφέρον, έχει ήδη ανακοινώσει τη σύμπραξη της με τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και έχουν δηλώσει την πρόθεση τους για «από κοινού υποβολή δεσμευτικής προσφοράς στη δεύτερη φάση του διεθνούς διαγωνισμού για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ σε Μεγαλόπολη και Μελίτη».
Εξάλλου, η Beijing Guohua Power Company και  η DAMCO Energy του ομίλου Κοπελούζου επίσης ανακοίνωσαν επισήμως την συνεργασία τους και την πρόθεση τους να υποβάλουν από κοινού προσφορά για τις μονάδες της ΔΕΗ.
Παραμένει άγνωστο εάν η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, που έχει βολιδοσκοπηθεί από το σύνολο των συμμετεχόντων, θα συμπράξει σε κάποιο σχήμα, ενώ και ο όμιλος Μυτιληναίου που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον στο διαγωνισμό, παρακολουθεί τις εξελίξεις χωρίς να ανοίγει προς το παρόν τα χαρτιά του.
Ας σημειωθεί τέλος, ότι το ΤΑΙΠΕΔ, με την ιδιότητά του ως κατόχου του 17% των μετοχών της ΔΕΗ, σκοπεύει να προσλάβει τόσο χρηματοοικονομικό όσο και νομικό σύμβουλο, οι οποίοι θα αξιολογήσουν τη συναλλαγή για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

www.worldenergynews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης