Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Νέα αναπροσαρμογή της χρέωσης υπερ των ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ) για τη βιομηχανία φέρνει το «γερμανικό μοντέλο»

Νέα αναπροσαρμογή της χρέωσης υπερ των ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ) για τη βιομηχανία φέρνει το «γερμανικό μοντέλο»
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναμένει την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο σχέδιο αναμόρφωσης του συστήματος των χρεώσεων με βάση την προστιθέμενη αξία των βιομηχανιών. 
Από την 1η του έτους ισχύουν οι αλλαγές στο τέλος υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που αποφάσισε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και οι οποίες επιφυλάσσουν μικρές αυξήσεις για τη βιομηχανία που τροφοδοτείται τόσο από την υψηλή, όσο και από τη μέση τάση, αλά και μειώσεις για τους οικιακούς καταναλωτές. 
Την ίδια ώρα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναμένει την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο σχέδιο αναμόρφωσης του συστήματος των χρεώσεων, η έγκριση του οποίου θα επιφέρει και νέες αλλαγές στο ΕΤΜΕΑΡ μέσα στο 2017.    
Με την πρόσφατη απόφαση της ΡΑΕ η οποία δημοσιοποιήθηκε στις 30/12/2016, το ΕΤΜΕΑΡ αυξάνεται για τη βιομηχανία στην Υψηλή Τάση κατά 10 λεπτά ανά MWh και κατά 3 λεπτά/MWh για τις μεγάλες βιομηχανίες της Μέσης Τάσης οι οποίες έχουν ετήσια κατανάλωση άνω των 13GWh. 
Σε ότι αφορά την οικιακή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας με την απόφαση της ΡΑΕ, το ΕΤΜΕΑΡ μειώνεται στη Χαμηλή Τάση και συγκεκριμένα διαμορφώνεται σε 24,77 ευρώ/MWh από 24,87 ευρώ/MWh το 2016.
Στην αγροτική κατανάλωση MT: 9,71 (από 10,12 το 2016), στις επιχειρήσεις ΜΤ με κατανάλωση <13GWh: 9,76 (από 10,12 το 2016), στα τιμολόγια αγροτικής χρήσης XT: 10,47 (από 10,69 το 2016) και στις  Λοιπές χρήσεις ΧΤ: 27,79 (από 28,21 το 2016).
Εν τω μεταξύ αναμένεται η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο «πρόγραμμα σύγκλισης με τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ» που έχει καταθέσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις Βρυξέλλες, το οποίο αναμορφώνει το όλο σύστημα για τις βιομηχανίες και τις μεγάλες επιχειρήσεις. 
Η πρόταση που έχει υποβάλει στις κοινοτικές αρχές το υπουργείο στηρίζεται στο γερμανικό μοντέλο, το οποίο εγκρίθηκε πρόσφατα από τις Βρυξέλλες. 
Πρόκειται για ένα σύστημα που θέτει πλαφόν στο ΕΤΜΕΑΡ που πληρώνουν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες, συνδυάζοντας το με την προστιθέμενη αξία. 
Το πλαφόν αυτό είναι το 0,5% της προστιθέμενης αξίας κάθε επιχείρησης, όταν η επιχείρηση πληρώνει σε ηλεκτρικό ρεύμα πάνω από το 20% των συνολικών δαπανών της. 
Για τις επιχειρήσεις που πληρώνουν για ηλεκτρικό ρεύμα πάνω από το 10% των δαπανών τους το πλαφόν ορίζεται στο 4% της προστιθέμενης αξίας. 
Το μοντέλο αυτό εκτιμάται ότι μειώνει σημαντικά το κόστος του ΕΤΜΕΑΡ για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, καθώς και για τις επιχειρήσεις στη Μέση Τάση, που δεν καλύπτονται με το πλαφόν της τάξης του 1 εκατ. ευρώ ανά θέση κατανάλωσης. 
Ωστόσο, το σχέδιο αυτό αναμένεται να δημιουργήσει έλλειμμα στο λογαριασμό ΑΠΕ που θα κληθούν να πληρώσουν κάποιοι άλλοι επαγγελματικοί καταναλωτές, όπως ξενοδοχεία, τράπεζες κλπ.
Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι ο ισοσκελισμός του λογαριασμού ΑΠΕ που τηρεί ο ΛΑΓΗΕ αποτελεί βασική μνημονιακή υποχρέωση του ελληνικού τομέα ενέργειας. 
Υπενθυμίζεται ότι το ΕΤΜΕΑΡ αποτελεί το βασικό έσοδο του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ. Στόχος είναι στο τέλος του 2017 να έχει μηδενιστεί το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ.
Η ΡΑΕ εκτιμά ότι μετά τις αναπροσαρμογές στις οποίες προέβη, τα  συνολικά έσοδα του ΕΤΜΕΑΡ το 2017 θα φθάσουν στα 919,22 εκατ. ευρώ ελαφρώς αυξημένα σε σχέση με το 2016.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης