Ενέργεια

Οι στόχοι των μεγάλων παικτών της ελληνικής ενεργειακής σκακιέρας το 2017

Οι στόχοι των μεγάλων παικτών της ελληνικής ενεργειακής σκακιέρας το 2017
Η απελευθέρωση της αγοράς, η μάχη στο φυσικό άεριο και στους υδρογονάνθρακες
Το 2017 ξεκινά με  ισχυρές προοπτικές αλλά και μεγάλα ανοιχτά ζητήματα για τον ενεργειακό κλάδο που δείχνει να είναι από τους δυναμικότερους αν όχι ο δυναμικότερος της ελληνικής οικονομίας.
Κάτα πρώτον οι ιδιωτικοί ενεργειακοί όμιλοι δείχνουν να κεφαλαιοποιούν τις ευκαιρίες των τελευταίων χρόνων.
Αποτέλεσμα είναι, ότι ο ομιλος Μυτιληναίου με την Protergia και τα 3 εργοστάσια και ο ομιλος ΓΕΚ Τέρνα με τον Ηρωνα θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην ισορροπία της αγοράς και στην προσπάθεια να ανέβουν τα μερίδια των ιδιωτών στο 50%.
Η σύμπραξη ΕΛΠΕ με Edison και Ελλάκτορα έχει χάσει έδαφος και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στα μερίδια.

Στον τομέα των ανανεώσιμων οι κινήσεις της Τέρνα Ενεργειακής στο εξωτερικό και ειδικά στις ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα σημαντικές και αποδεικνύουν την δυνατότητα μιας εξωστρεφούς και αναπτυσσόμενης εταιρίας να βρει κεφάλαια.
Στο εσωτερικό μέτωπο στα θετικά τα ικανοποιητικά αποτελέσματα της δημοπρασίας στα φωτοβολταικά.

ΔΕΗ: Η μεγάλη προτεραιότητα

Η ΔΕΗ είναι ο κοιμώμενος γίγαντας που δείχνει ότι με όρους αγοράς δεν χάνει μερίδια.
Στην κατεύθυνση αυτή η δοίκησή της έχει προτείνει την πώληση χαρτοφυλακίων λιανικής.
Παράλληλα η κλιμάκωση των δημοπρασιών αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο θα συμβάλλει σε αυτήν την κατεύθυνση,δηλαδή στην ανακατανομή μεριδίων όπως επιτάσσει το Τρίτο Μημόνιο.
Το βασικό στοιχείο όμως που αφορά την ηγέτιδα της ενεργειακής αγοράς, όσο τραυματισμένη και αν είναι από την πολύχρονη κατάχρηση του εκάστοτε πολιτικού παράγοντα, είναι η εισροή των χρημάτων για το 24% του ΑΔΜΗΕ εντός του Φεβρουαρίου του 2017.
Πρόκειται για 320 εκατ ευρώ που θα ολοκληρώσουν την πώληση του 24% στην State Grid of China, όπως σύμφωνα με τις χρονικές προδιαγραφές των Θεσμών απαιτείται,οι οποίοι σε αντίθετη περίπτωση θα ζητήσουν να ιδιωτικοποιηθεί το σύνολο του ΑΔΜΗΕ.
Η πρώτη προτεραιότητα της ενεργειακής αγοράς είναι η αποτελεσματική αναδιάρθρωση της ΔΕΗ με όρους που θα την καταστήσουν ισχυρή για να μπορεί να εκπληρώσει τον ρόλο της σε 3 κατευθύνσεις:

-Πρώτον στην υποστήριξη της ελληνικής οικονομίας και κατά βάση της ελληνικής βιομηχανίας.
Στα πλαίσια αυτά υπέγραψε μια εξαιρετικά σημαντική συμφωνία με την Αλουμίνιον της Ελλάδος το 2016.
Συνεπώς η ΔΕΗ για να είναι ανταγωνιστική και να μπορεί να υποστηρίξει όπως και σε άλλες ευρωπαικές χώρες τις εγχώριες παραγωγικές δυνάμεις θα πρέπει να ανακτήσει τις αναγκαίες υποδομές.

-Δεύτερον στο να είναι μια Εισηγμένη Επιχείρηση που θα βγάλει κέρδη και υπεραξίες για τους μετόχους της είτε αυτοί είναι ιδιώτες,είτε κερδοσοπικά hedge funds είτε το ίδιο το Ελληνικό Δημόσιο.
Ακόμα και αν προχωρήσει άμεσα η πώληση του 17% της ΔΕΗ που θα είναι ένα πολύ θετικό σήμα προς τους πιστωτές και τις αγορές,οι σημερινές αποτιμήσεις είναι αστείες δε σε σχέση με τις πραγματικές και δυνητικές της αξίες.
Όμως καθόσον ακόμα έχει δρόμο για να πείσει τους δικούς της πιστωτές και να αναδιαρθρώσει τις χρηματοδοτήσεις της θα πρέπει να ολοκληρώσει ταχύτατα τα βήματα που έχει επιλέξει η διοικήσή της σε αυτήν την κατεύθυνση.
Εδώ παραμονεύει η τρικλποδιά του Κουαρτέτου στην ολοκλήρωση της Β Αξιολόγησης για υψηλές ποσότητες δημοπρασιών που θα εξαντλήσουν την λιγνιτική της παραγωγή, θα της επιφέρουν ζημίες και θα την αναγκάσουν σε ακόμα δραστικότερες λύσεις.

-Τρίτον η ΔΕΗ θα πρέπει να διατηρήσει την κοινωνική υποστήριξη ειδικά κατά την φάση της πτωχοποίησης που διανύει η ελληνική κοινωνία στην Χαμηλή Τάση, όπως ήδη κάνει.

Τα διυλιστήρια

Τα ελληνικά διυλιστήρια εμφανίζονται στην παρούσα φάση ως ισχυροί παίκτες με την Μότορ Οιλ να έχει καταστεί από πλευράς κεφαλαιοποίσης η μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρία.
Ταυτόχρονα τα δικαιώματα εξόρυξης που απέκτησε στις ΗΠΑ επισφραγίζουν την εξωστρέφειά της,στοιχείο που είναι νωρίς ακόμα να αποτιμηθεί.
Τα Ελληνικά Πετρέλαια όπου η σημερινή δόικηση κάνει προσπάθειες να διορθώσει ατέλειες των προηγούμενων ετών δείχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στους υδρογονάνθρακες και η αγορά αναμένει τις εξελίξεις στον τομέα αυτό.
Έναν τομέα όπου έχει πάρει κεφάλι η Energean Oil με σημαντική επέκταση στα οικόπεδα του Ισραήλ.
Δεν πρέπει να διαλάθει της προσοχής το έντονο ενδιαφέρον για τα οικόπεδα της Κύπρου με παρουσία της Exxon Mobil,όπου διευθύνων σύμβουλος είναι ο νέος ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον.

Το φυσικό αέριο
 
Ενας άλλος κρίσιμος τομέας έχει να κάνει με την εμπορία και διανομή του φυσικού αερίου που δείχνει να είναι το καύσιμο του μέλλοντος.
Το καύσιμο του οποίου η τιμή ανέβηκε σημαντκά το τελευταίο διάστημα και βρέθηκε σε έλλειψη ανήκει σε μια αγορά η οποία και αυτή βαίνει προς απελευθέρωση.
Ο ρόλος της ΔΕΠΑ θα παραμείνει στρατηγικός και κομβικός καθώς θα είναι ο ισχυρός παίκτης σε κάθε πρίπτωση.
Παράλληλα όμως θα αυξήσει την δυναμική του ο Promitheas Gas που το έδειξε αυτό στο κλείσιμο του 2016.
Η ιδιωτικοποίηση του διαχειριστή του συστήματος ΔΕΣΦΑ αποτελεί επίσης ένα μετέωρο βήμα της ενεργειακής αγοράς, δικαιολογημένα προσωρινά όμως, καθώς οι αρχικοί όροι της Socar θα ήταν δυσβάσταχτοι για το εωτερικό σύστημα και το τίμημα δεν μπορούσε να καλυφθεί.

Οσον αφορά τον Τερματικό Υγροποιημένου Αερίου στην Αλεξανδρούπολη η κίνηση μεταξύ των ομίλων Κοπελούζου και Λιβανού είναι ένα βήμα που φέρνει το project πιο κοντά στην υλοποίηση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης