Με την τιμωρία της Τουρκίας με κυρώσεις, οι ΗΠΑ την ωθούν πιο κοντά σε άλλα έθνη που βλέπουν τη στρατηγική σημασία που έχει η Τουρκία από την πλευρά τους
Η κόντρα του Trump με την Τουρκία…οδηγεί τον Erdogan τον τούρκο πρόεδρο στην Ρωσία, Ιράν και Κατάρ αναφέρει το Business insider.
Πρόσφατα ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε περαιτέρω οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, εάν δεν απελευθερώσει τον αμερικανό πάστορα Andrew Brunson.
Ο ευαγγελιστής πάστορας Brunson είναι σε κατ 'οίκον περιορισμό εδώ και δύο χρόνια στην Τουρκία με κατηγορίες ότι είχε εμπλοκή στο πραξικόπημα το 2016.
Οι προσπάθειες για την απελευθέρωσή του βρίσκονται στην καρδιά της σημερινής οικονομικής και διπλωματικής κρίσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας.
Η τουρκική λίρα συνέχισε να υποχωρεί και πλέον βρίσκεται στις 6 λίρες ανά δολάριο, είχε φθάσει έως τις 7,24 λίρες ανά δολάριο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Trump πιστεύει πιθανώς ότι κερδίζει τον εμπορικό πόλεμό του εναντίον της Τουρκίας.
Το "αγαπημένο δολάριο" του είναι "πολύ ισχυρό".
Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι ότι το Trump ενισχύει τις συμμαχίες μεταξύ χωρών που δεν είναι φιλικές στις ΗΠΑ.
Με την τιμωρία της Τουρκίας με κυρώσεις, οι ΗΠΑ την ωθούν πιο κοντά σε άλλα έθνη που βλέπουν τη στρατηγική σημασία που έχει η Τουρκία από την πλευρά τους.
Ιράν: Ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Berat Alkayrak (Μπεράτ Αλκαγιάκ) είπαν στους επενδυτές σε τηλεδιάσκεψη ότι "δεν περιμένουμε πρόστιμα στην Halkbank".
Αυτή η φράση δεν θα έχει κανένα νόημα για τους περισσότερους ανθρώπους εκτός Τουρκίας.
Αλλά είναι εξαιρετικά σημαντική.
Η Halkbank παραβίασε τις οικονομικές κυρώσεις εναντίον του Ιράν.
Ένα από τα στελέχη της στάλθηκε στη φυλακή στις ΗΠΑ.
Οι συνέπειες είναι προφανείς: η Τουρκία βρίσκεται μαζί με το Ιράν σε αυτό το θέμα.
Το Ιράν, προφανώς, είναι ένας ιστορικός χρηματοδότης της τρομοκρατίας.
Qatar: Το βασίλειο του Qatar έδωσε δάνειο διάσωσης 15 δισεκ. δολαρίων στην Τουρκία πρόσφατα.
Το Qatar επίσης χρηματοδοτεί την τρομοκρατία.
Το Qatar είναι τόσο διεφθαρμένο αλλά και κωμικό κράτος: Αυτή είναι η χώρα που δωροδόκησε τους πάντες για να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο 2022 στην έρημο.
Ο εμπορικός πόλεμος του Trump σταθεροποιεί τους δεσμούς της Τουρκίας με το Ιράν και το Qatar.
Η πόρτα της ΕΕ που δεν άνοιξε
Για να δοθεί μια ιδέα για το πόσο μεγάλη είναι αυτή η απώλεια για τη Δύση, σκεφθείτε ότι μόλις οκτώ χρόνια πριν η Τουρκία βρισκόταν στα πρόθυρα της πλήρους ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ήταν ένα δημοκρατικό έθνος που κατάργησε τη θανατική ποινή.
Ήταν τελικά έτοιμη η Τουρκία να απομακρυνθεί από τις δικτατορίες της Μέσης Ανατολής και να ενταχθεί στη συμμαχία των Βορειοαμερικανών και των ευρωπαϊκών εθνών που πιστεύουν στη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα πολιτικά δικαιώματα;
Υπήρξαν πολλά λάθη για την ανατροπή της συμμαχίας αυτής, και μάλιστα η Γερμανία που μιλούσε για την ιδέα ότι 80 εκατομμύρια μουσουλμάνοι θα αποκτήσουν ξαφνικά το δικαίωμα να ζουν όπου θέλουν.
Αυτό τροφοδότησε την παράνοια του Τούρκου Προέδρου Erdogan, ενός ισλαμιστή αυτοκράτορα, ότι η Ευρώπη ήταν βασικά για τους λευκούς Χριστιανούς, όχι για μελαχρινούς μουσουλμάνους.
Ανεξάρτητα από το πώς φτάσαμε εδώ, η πραγματικότητα είναι ο μεγαλύτερος μόνιμος στρατός του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη δηλαδή η Τουρκία, τώρα στρέφεται στο Ιράν και δανείζεται από το Κατάρ.
Ο Trump θα πρέπει να προσπαθεί να επαναφέρει την Τουρκία πίσω στην Δύση αντί να επιβάλλει τεράστιες ποινές για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση ενός ατόμου.
Η τουρκική οικονομία θα συνεχίσει να χρειάζεται όλους τους εμπορικούς εταίρους και το Κατάρ και το Ιράν μοιάζουν λιγότερο επαχθείς εταίροι.
Η Ρωσία και η Κίνα αναμένουν…, σύμφωνα με το Stratfor.
Η Τουρκία έχει ήδη συνάψει συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της άμυνας με τη Ρωσία και η Κίνα έκανε δεχτό το σχέδιο Erdogan για το Belt και Road Infrastructure.
Ένα μεγάλο μέρος του πόνου της Τουρκίας το προκαλεί η ίδια στον εαυτόν της.
Η κακοδιαχείριση του Erdogan και η παρέμβαση στην κεντρική τράπεζα της Τουρκίας θα οδηγήσουν σε περαιτέρω υποτίμηση της τουρκικής λίρας.
Ο Erdogan έχει υποστηρίξει ότι «όταν εξετάζετε τη σχέση αιτίας και αποτελέσματος, το επιτόκιο είναι η αιτία και ο πληθωρισμός είναι το αποτέλεσμα.
Όσο χαμηλότερο είναι το επιτόκιο, τόσο χαμηλότερο θα είναι ο πληθωρισμός».
(Στην πράξη δεν ισχύει αυτό)
Εάν πρόκειται για κρίση του ισοζυγίου πληρωμών η Τουρκία μπορεί να πάρει ένα πακέτο διάσωσης από το ΔΝΤ.
Για τον Erdogan, η προσφυγή στο ΔΝΤ θα θεωρηθεί ως χρέος που συνέτριψε την Ελλάδα.
Ο Erdogan εξακολουθεί να υποψιάζεται ότι οι μηχανορραφίες της Δύσης είναι απλώς τακτικές όπως στη Συνθήκη των Σεβρών του 1920, μέσω της οποίας τα δυτικά έθνη διέλυαν την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Τι θα πάρουν οι ΗΠΑ από αυτό;
Το ανερχόμενο δολάριο μπορεί να συντρίψει την αδύναμη λίρα, αλλά είναι δύσκολο να δούμε πώς αυτό ωφελεί τους Αμερικανούς. (Κάποιοι στο εσωτερικό της διοίκησης Trump φαίνεται να πιστεύουν ότι το δολάριο είναι ήδη πολύ ισχυρό.)
Ίσως η Αμερική θα πάρει τον Andrew Brunson πίσω.
Αλλά είναι μόνο ένας τύπος, που πιάστηκε να κηρύττει σε λάθος μέρος την λάθος στιγμή.
Το κόστος αυτών των "νίκων" θα είναι η ενίσχυση των δεσμών μεταξύ Τουρκίας, Ρωσίας, Κίνας, Ιράν και Κατάρ και η περαιτέρω αποξένωση της Τουρκίας από τη Δύση.
Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr