Μελέτη που είχε αναθέσει παλιότερα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, στο πλαίσιο προετοιμασίας των αγορών του Target Model, προσδιόριζε στο 40% το σχετικό όριο
Μέσα στον επόμενο μήνα, δηλαδή τον Σεπτέμβριο, θα έχει ολοκληρωθεί από την Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ) η εισήγηση για τον Κώδικα της Προθεσμιακής Αγοράς, σύμφωνα με πληροφορίες του World Energy News, ώστε να τεθεί κι αυτή σε δημόσια διαβούλευση.
Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, ανάμεσα στα ζητήματα που θα πρέπει έως τότε να έχουν διευθετηθεί και για το οποίο δεν έχει ακόμη αποφασίσει η ΡΑΕ ως αρμόδια αρχή, είναι το ανώτατο όριο που θα θεσπισθεί για τα διμερή και προθεσμιακά συμβόλαια που θα μπορεί να συνάπτει η ΔΕΗ.
Η Προθεσμιακή Αγορά ή αλλιώς Χονδρική Αγορά Προθεσμιακών Προϊόντων Ηλεκτρικής Ενέργειας, θεωρείται μία από τις πιο σημαντικές καινοτομίες που εισάγει το Target Model, καθώς για πρώτη φορά θα δίνει τη δυνατότητα στη σύναψη συμβολαίων ανάμεσα σε παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας και καταναλωτές (εταιρείες προμήθειας και βιομηχανίες), παρακάμπτοντας έτσι την αγορά της επόμενης ημέρας.
Μέσω της διαδικασίας αυτής, τόσο από την πλευρά της παραγωγής όσο και από την πλευρά της ζήτησης, οι εταιρείες θα μπορούν να μειώσουν τους επιχειρηματικούς τους κινδύνους, σε σχέση με το ισχύον μοντέλο του mandatory pool.
Ο λόγος είναι πως θα μπορούν να πάρουν με μεγαλύτερη ασφάλεια αποφάσεις που έχουν να κάνουν με τον προγραμματισμό των δραστηριοτήτων τους σε βάθος χρόνου.
Αντίθετα, στο πλαίσιο του mandatory pool, οι εταιρείες εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την Οριακή Τιμή Συστήματος, η οποία αυξομειώνεται σε καθημερινή βάση και δεν μπορεί να προβλεφθεί η μακροχρόνια διακύμανσή της.
Στην περίπτωση ωστόσο του ελληνικού συστήματος, στο οποίο η ΔΕΗ κατέχει δεσπόζουσα θέση στην προμήθεια και την παραγωγή, ελλοχεύει ο κίνδυνος υπέρμετρης χρήσης των διμερών και προθεσμιακών συμβολαίων από τη μεριά της, εις βάρος της ρευστότητας της αγοράς επόμενης ημέρας και της ενδοημερήσιας αγοράς.
Έτσι, για παράδειγμα, θα μπορούσε μέσω της προθεσμιακής αγοράς να δεσμεύει όλη την παραγωγή της, με δεδομένο πως προμηθεύει με ρεύμα περίπου το 80% της λιανικής, αφήνοντας επομένως εκτεθειμένους τους υπόλοιπους στις τιμές της αγοράς επόμενης ημέρας.
Παράλληλα, τέτοια ενδεχόμενα θα μπορούσαν να οδηγήσουν και σε στρεβλώσεις από τη μεριά της ηλεκτροπαραγωγής, καθώς μονάδες με ακριβότερο κόστος λειτουργίας θα εντάσσονταν κατά προτεραιότητα στο σύστημα για την εξυπηρέτηση διμερών συμβολαίων.
Έτσι, όσο πιο «ρηχή» είναι η αγορά επόμενης ημέρας, τόσο λιγότερο οι ώρες λειτουργίας των μονάδων θα βρίσκονται σε συνάφεια με τα πραγματικά κόστη τους.
Διάσταση απόψεων για το ποσοστό συμμετοχής της ΔΕΗ
Σύμφωνα με πληροφορίες, μία μελέτη που είχε αναθέσει παλιότερα η ΡΑΕ, στο πλαίσιο προετοιμασίας των αγορών του Target Model, προσδιόριζε στο 40% το όριο που θα πρέπει να τεθεί στη συμμετοχή της ΔΕΗ στην προθεσμιακή αγορά, ώστε να αποφευχθούν τέτοιες παρενέργειες.
Έτσι, μένει πλέον να εξακριβωθεί κατά πόσο η Αρχή με την απόφασή της θα ακολουθήσει ή θα διαφοροποιηθεί από την εισήγηση της μελέτης.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως στην προκαταρκτική διαβούλευση (Φάση Α) του Κώδικα της Προθεσμιακής Αγοράς, που είχε γίνει από τον ΛΑΓΗΕ τον περασμένο Δεκέμβριο, δεν υπήρχε καμία αναφορά σε ακριβές ποσοστό για την «παρουσία» της ΔΕΗ στη σύναψη διμερών και προθεσμιακών συμβολαίων.
Στο πλαίσιο της διαβούλευσης, ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Εταιριών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ) έχει υποστηρίξει πως η ΔΕΗ δεν θα πρέπει να συμμετέχει καθόλου σε πρώτη φάση στην προθεσμιακή αγορά, ή σε κάθε περίπτωση η συμμετοχή της δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 5 - 10%, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται στην πορεία με βάση τη μείωση του μεριδίου της επιχείρησης στη λιανική καθώς και την αλλαγή της δομής της αγοράς.
Την ανάγκη ύπαρξης ενός σχετικά χαμηλού ανώτατου ορίου υποστηρίζουν και κύκλοι των βιομηχανικών καταναλωτών.
Οι ίδιοι κύκλοι εκφράζουν την ανησυχία τους πως, σε διαφορετική περίπτωση, οι εγχώριες βιομηχανίες δεν θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν την ευκαιρία που θα δώσει η δημιουργία της Προθεσμιακής Αγοράς, για να μειώσουν το λειτουργικό τους κόστος.
Από την άλλη πλευρά, η διοίκηση της ΔΕΗ έχει μιλήσει για «εύλογο χώρο» για τη σύναψη προθεσμιακών συμβολαίων στο πλαίσιο του Target Model, αφού μετά την αποεπένδυση των λιγνιτικών μονάδων το μερίδιό της στην παραγωγή θα μειωθεί κάτω του 50%.
Ωστόσο, ακόμη και μετά την αποεπένδυση, η επιχείρηση θα εξακολουθήσει να κατέχει το μονοπώλιο στην υδροηλεκτρική παραγωγή.
www.worldenergynews.gr