Επιχειρήσεις

Έτοιμη για το market test του FSRU Αλεξανδρούπολης η εταιρία Gastrade – Εντός του Σεπτεμβρίου η διεξαγωγή του

Έτοιμη για το market test του FSRU Αλεξανδρούπολης η εταιρία Gastrade – Εντός του Σεπτεμβρίου η διεξαγωγή του

Στόχος της εταιρείας είναι η τελική επενδυτική απόφαση (FID) για τον πλωτό σταθμό να ληφθεί έως το τέλος του 2018

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διενέργεια από την Gastrade του Ομίλου Κοπελούζου του market test για τη δέσμευση χωρητικότητας στο FSRU της Αλεξανδρούπολης, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ο σχεδιασμός της εταιρείας είναι να πραγματοποιηθεί μέσα στο πρώτο μισό του Σεπτεμβρίου.
Μάλιστα, ήδη η Gastrade έχει ολοκληρώσει σχεδόν όλη την απαραίτητη προετοιμασία, με συνέπεια να απομένουν λίγες τυπικές λεπτομέρειες για τη διεξαγωγή του.
Στόχος της εταιρείας είναι η τελική επενδυτική απόφαση (FID) για το πλωτό τέρμιναλ να ληφθεί έως το τέλος του 2018, ενώ παράλληλα με τη δρομολόγηση του market test, βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με έναν αρκετά μεγάλο αριθμό σημαντικών διεθνών επιχειρήσεων του κλάδου, στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών για μία πιθανή πέμπτη συμμετοχή στη μετοχική της σύνθεση.
Υπενθυμίζεται πως στην εταιρεία δίνει ήδη το «παρών» με 20% η Gaslog του Παναγιώτη Λιβανού, ενώ δεδομένη είναι η είσοδος της ΔΕΠΑ καθώς και της κρατικής εταιρείας ενέργειας της Βουλγαρίας ΒΕΗ (Bulgarian Energy Holdings), καθεμίας με 20%. 
Όσον αφορά τις συνομιλίες για έναν πιθανό πέμπτο μέτοχο, η Gastrade συζητά αποκλειστικά με «παίκτες» της αγοράς φυσικού αερίου, οι οποίοι θα μπορούσαν να έχουν ουσιαστική συμμετοχή στο FSRU.
Κι αυτό γιατί γνώμονας της εταιρείας είναι ο μέτοχος να «φέρει» προστιθέμενη αξία στο πλωτό τερματικό, συμβάλλοντας στην υλοποίηση και τη λειτουργία του.
Από την άλλη μεριά, το market test αναμένεται να «σφραγίζει» την εμπορική ανάπτυξη του έργου, το οποίο αποσκοπεί να αποτελέσει την τέταρτη πύλη εισαγωγής φυσικού αερίου στην χώρα μας και μία σημαντική πύλη εισόδου καυσίμου για τη νοτιοανατολική Ευρώπη.
Έτσι, υποψήφιοι για να πάρουν μέρος σε αυτό είναι επιχειρήσεις που θέλουν να εισάγουν φυσικό αέριο στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και προμηθευτές με χαρτοφυλάκιο πελατών στα συγκεκριμένη γεωγραφική επικράτεια.

Ενίσχυση ανταγωνισμού και ασφάλεια εφοδιασμού

Εξάλλου, η εν λόγω υποδομή εκτιμάται πως θα διασφαλίσει νέες ποσότητες φυσικού αερίου για την τροφοδοσία της ελληνικής και της περιφερειακής αγοράς της ΝΑ Ευρώπης, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην διεύρυνση των πηγών και των οδών προμήθειας φυσικού αερίου, στην προώθηση του ανταγωνισμού προς όφελος του τελικού καταναλωτή, στην ασφάλεια εφοδιασμού της Ελλάδας και των Βαλκανικών χωρών.
Παράλληλα, θα βελτιώσει την αξιοπιστία και την ευελιξία του εθνικού συστήματος φυσικού αερίου καθώς και των περιφερειακών και διευρωπαϊκών συστημάτων, ενώ θα ενισχύσει τους περιβαλλοντικούς στόχους της χώρας.

Το έργο θα αποτελείται από μία υπεράκτια πλωτή μονάδα παραλαβής, αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, η οποία θα είναι μόνιμα αγκυροβολημένη σε σταθερό σημείο και σε απόσταση 17,6 χλμ. νοτιοδυτικά από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και 10 χλμ από την απέναντι ακτή της Μάκρης.
Η αποθηκευτική του ικανότητα θα αγγίζει τα 170.000 κυβικών μέτρων υγροποιημένου φυσικού αερίου, ενώ η δυναμικότητα παροχής θα ανέρχεται στα 700.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ανά ώρα ή 6,1 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως.
Μέσω ενός υποθαλάσσιου και χερσαίου αγωγού, το καύσιμο θα προωθείται στο εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου και από εκεί προς τους τελικούς καταναλωτές.
Επίσης, η ανάπτυξή του είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB), καθώς ένα σημαντικό τμήμα των ποσοτήτων LNG που θα καταφθάνουν στο FSRU θα κατευθύνονται προς Βορρά, μέσω του IGB.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης