«Όποιος κάνει business με το Ιράν δεν θα κάνει με τις ΗΠΑ», ξεκαθάρισε ο Αμερικανός πρόεδρος βάζοντας τέλος στην όποια συζήτηση για εξαιρέσεις, τις οποίες επιδιώκουν κάποιες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία
Σε ισχύ τέθηκαν από σήμερα οι αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump να στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση.
«Όποιος κάνει business με το Ιράν δεν θα κάνει με τις ΗΠΑ», ξεκαθάρισε ο Αμερικανός πρόεδρος βάζοντας τέλος στην όποια συζήτηση για εξαιρέσεις, τις οποίες επιδιώκουν κάποιες χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία και η Κίνα.
«Οι κυρώσεις σε βάρος του Ιράν τέθηκαν και επίσημα σε ισχύ.
Είναι οι πιο δύσκολες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί ποτέ και τον Νοέμβριο θα περάσουν σε άλλο επίπεδο.
Όποιος κάνει business με το Ιράν δεν θα κάνει business με τις ΗΠΑ.
Επιδιώκω παγκόσμια ειρήνη, τίποτα λιγότερο», έγραψε στο Twitter o Donald Trump.
Βρετανία: Οι ευρωπαϊκές εταιρείες μπορούν να προστατευθούν από τις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του Ιράν
Τη θέση ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Ιράν μπορούν να προστευθούν από τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν διατύπωσε σήμερα (7/8) ο βρετανός υπουργός για τα ζητήματα της Μέσης Ανατολής, Alistair Burt, μετά την ανακοίνωση της Ουάσιγκτον ότι οι κυρώσεις τέθηκαν σε ισχύ.
Παράλληλα με την επιβολή των κυρώσεων από την πλευρά των ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε έναν νέο νόμο για την προστασία των ευρωπαϊκών εταιρειών ώστε να μετριάσει τις επιδράσεις των κυρώσεων εκτός των αμερικανικών συνόρων.
«Εάν μία εταιρεία φοβάται νομικές δράσεις εναντίον της και μέτρα κατά οντοτήτων ως απάντηση στις αμερικανικές κυρώσεις, τότε αυτή η εταιρεία μπορεί να προστατευθεί σε ότι αφορά τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ήταν το χακακτηριστικό σχόλιο του βρετανού υπουργού κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον ραδιοφωνικό σταθμό του BBC.
Ο ίδιος μάλιστα πρόσθεσε ότι η απόφαση των εταιρειών αναφορικά με το εάν θα συνεχίσουν να εργάζονται στο Ιράν θα εξαρηθεί από εμπορικά κριτήρια.
Χθες (6/8) ο αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, επιβεβαίωσε τα σχέδιά του να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος των εξαγωγών πετρελαίου του Ιράν, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ από τις 4 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους.
Κατά τις προηγούμενες κυρώσες που είχαν επιβάλει οι ΗΠΑ, οι εξαγωγές του Ιράν είχαν μειωθεί κατά το ήμισυ, γεγονός που έαν επαναληφθεί και τώρα, αναμένεται να δημιουργήσει σημαντικό έλλειμμα στην παγκόσμια αγορά.
Ο αμερικανός πρόεδρος κατέστσε σαφές σήμερα ότι «όποιος κάνει business με το Ιράν δεν θα κάνει με τις ΗΠΑ», για να προσθέσει εν συνεχεία ότι «επιδιώκω παγκόσμια ειρήνη, τίποτα λιγότερο».
Που στοχεύουν οι κυρώσεις
Οι κυρώσεις αυτές, που πρόκειται να τεθούν σε ισχύ αύριο (7/8) το πρωί, θα έχουν στόχο ιρανικές αγορές αμερικανικών δολαρίων, το εμπόριο και άλλες συναλλαγές με μέταλλα, τον άνθρακα, λογισμικά που συνδέονται με τη βιομηχανία και τον τομέα του αυτοκινήτου.
Το ιρανικό νόμισμα, το ριάλ, έχει χάσει το μισό της αξίας του από τον Απρίλιο υπό την απειλή της επαναφοράς των αμερικανικών κυρώσεων.
Η βουτιά του νομίσματος και ο αυξανόμενος πληθωρισμός έχουν πυροδοτήσει σποραδικές διαδηλώσεις στο Ιράν κατά της κερδοσκοπίας και της διαφθοράς, με πολλούς διαδηλωτές να φωνάζουν αντικυβερνητικά συνθήματα.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ D. Trump έχει στόχο να κλείσει την πρόσβαση της ιρανικής ηγεσίας σε πόρους, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.
Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν επίσης να επιβάλουν εκ νέου τον Νοέμβριο εν δυνάμει πιο βλαπτικές κυρώσεις στο ιρανικό πετρέλαιο.
Όμως η αμερικανική στρατηγική των κυρώσεων έχει αρκετά ασθενή σημεία, ιδιαίτερα την άρνηση της Ευρώπης και της Κίνας να μειώσουν τις δουλειές τους με το Ιράν.
Η ΕΕ εξέφρασε τη λύπη της για τις επικείμενες αμερικανικές κυρώσεις.
Ο Trump προειδοποίησε σήμερα ότι πρόσωπα ή οντότητες που δεν θα περιορίσουν τις οικονομικές δραστηριότητες με το Ιράν θα αντιμετωπίσουν «σοβαρές συνέπειες».
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πλήρως προσηλωμένες στην εφαρμογή όλων των κυρώσεων και θα δουλέψουμε στενά με χώρες που κάνουν δουλειές με το Ιράν για να διασφαλίσουμε την πλήρη συμμόρφωση», ανέφερε σε δήλωση που εξέδωσε.
Αν το Ιράν θέλει να αποφύγει την εκ νέου επιβολή κυρώσεων, θα πρέπει να δεχθεί την προσφορά του Trump να διαπραγματευθεί, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου J. Bolton.
Ερωτηθείς από το Fox News τι θα μπορούσαν να κάνουν οι ηγέτες του Ιράν, ο Bolton δήλωσε: «Θα μπορούσαν να δεχθούν την προσφορά του προέδρου να διαπραγματευθεί μ' αυτούς, να εγκαταλείψουν πλήρως και με πραγματικά επαληθεύσιμο τρόπο τα προγράμματά τους για τους βαλλιστικούς πυραύλους και τα πυρηνικά όπλα, όχι βάσει των επαχθών όρων της ιρανικής πυρηνικής συμφωνίας, που πραγματικά δεν είναι ικανοποιητικοί».
«Αν το Ιράν ήταν πραγματικά σοβαρό θα έρχονταν στο τραπέζι. Θα διαπιστώσουμε αν είναι ή όχι».
Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών M. Zarif δήλωσε σήμερα πως ο Trump και οι σύμμαχοι των ΗΠΑ Ισραήλ και Σαουηδική Αραβία έχουν απομονωθεί εξαιτίας των εχθρικών πολιτικών τους έναντι της Τεχεράνης, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.
«Οι καταπιεστικές πολιτικές τους και τα βίαια μέτρα τους, τους έκαναν να απομονωθούν.
Ο κόσμος έχει αποστασιοποιηθεί από τις εχθρικές πολιτικές τους εναντίον του Ιράν», δήλωσε ο Zarif, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Οι κυρώσεις έχουν στόχο να αλλάξουν τη συμπεριφορά του Ιράν και όχι να επιφέρουν μια «αλλαγή καθεστώτος» με στόχο τον πρόεδρο Χασάν Ροχανί, υποστήριξαν οι αμερικανοί αξιωματούχοι.
Πρόσθεσαν πως ανησυχία προκαλεί ο χειρισμός από την ιρανική κυβέρνηση των κοινωνικών και εργατικών διαμαρτυριών.
Οι αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ακόμη πως ο Τραμπ είναι έτοιμος να συναντηθεί με ηγέτες του Ιράν ανά πάσα στιγμή για να προσπαθήσει να διαμορφώσει μια νέα συμφωνία.
Ερωτηθέντες για ενδεχόμενες εξαιρέσεις από τις κυρώσεις, οι αξιωματούχοι είπαν ότι οποιαδήποτε αιτήματα εξαίρεσης θα εξετασθούν κατά περίπτωση.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε ανησυχία για τη νέα κίνηση των ΗΠΑ.
«Εκφράζουμε τη βαθιά λύπη μας για την εκ νέου επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ», ανέφερε η ΕΕ σε κοινή δήλωση με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας.
www.worldenergynews.gr