Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Χωρίς τη συμμετοχή του ΑΔΜΗΕ η σημερινή (6/8) σύσκεψη στις Βρυξέλλες για τη διασύνδεση Κρήτη - Αττική

Χωρίς τη συμμετοχή του ΑΔΜΗΕ η σημερινή (6/8) σύσκεψη στις Βρυξέλλες για τη διασύνδεση Κρήτη - Αττική

Η απόφαση του Διαχειριστή να μη μεταβεί στις Βρυξέλλες, φανερώνει πως οι διαφορές με την κοινοπραξία EuroAsia παραμένουν αγεφύρωτες

Ο ΑΔΜΗΕ δεν θα δώσει το «παρών» στη σημερινή (6/8) συνάντηση στις Βρυξέλλες για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτη - Αττική, καθώς η κοινοπραξία του EuroAsia Interconnector εξακολουθεί να παραμένει αρνητική σε βασικές προϋποθέσεις για την ευόδωση της συνεργασίας των δύο πλευρών.
Έτσι, με δεδομένο πως αυτή η στάση του EuroAsia οδήγησε σε πλήρες αδιέξοδο τις συνομιλίες των δύο πλευρών στην προηγούμενη σύσκεψη της 12ης Ιουλίου, ο Διαχειριστής αποφάσισε να μην συμμετάσχει στη νέα συνάντηση.
Η σημερινή, τέταρτη κατά σειρά σύσκεψη γίνεται στις Βρυξέλλες, με πρωτοβουλία της Κομισιόν ως μία ύστατη απόπειρα για να εξευρεθεί μία συμβιβαστική λύση για τη συνεργασία του ΑΔΜΗΕ με την κοινοπραξία, με σκοπό την από κοινού υλοποίηση του έργου.
Σε αυτήν, θα πάρουν μέρος εκπρόσωποι της Ε.Ε., της ΡΑΕ, της Ρυθμιστικής Αρχής της Κύπρου (ΡΑΕΚ), ενώ όπως είναι φυσικό είχαν κληθεί και αντιπροσωπείες των δύο πλευρών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο διάστημα που μεσολάβησε από τις 12 Ιουλίου, η Κομισιόν ανέλαβε διαμεσολαβητικές προσπάθειες για να διερευνηθεί το ενδεχόμενο σύγκλισης του Έλληνα Διαχειριστή με την κοινοπραξία.
Ωστόσο, όπως δείχνει και η απόφαση του ΑΔΜΗΕ, οι διαφορές παρέμειναν αγεφύρωτες.

Αξιώσεις εκτός Μνημονίου Συνεργασίας

Υπενθυμίζεται πως ο ΑΔΜΗΕ επιρρίπτει στην κοινοπραξία αναδίπλωση σε όσα προέβλεπε το Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) που είχαν συνυπογράψει τον Οκτώβριο του 2017, καθώς στην πορεία ο EuroAsia Interconnector ζήτησε η εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV) που θα σύστηναν να αναλάβει μόνο τη χρηματοδότηση της διασύνδεσης.
Έτσι, η κοινοπραξία ήγειρε την αξίωση να αναλάβει η ίδια τον ρόλο του promoter του έργου, από τη στιγμή που θα αποτελούσε τμήμα του συνολικού της project, για τη διασύνδεση των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας, μέσω της Κρήτης.
Παράλληλα, ο Έλληνας Διαχειριστής  πρότεινε για το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας 200 εκατ. ευρώ, ενώ ο Εuroasia αντιπρότεινε μόλις 24.000 ευρώ.
Μία αντιπρόταση που έθεσε εν αμφιβόλω την κεφαλαιακή επάρκεια της κοινοπραξίας για την υλοποίηση ενός έργου προϋπολογισμού περί το 1 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως, στη συνάντηση της 12ης Ιουλίου, η Κομισιόν είχε ζητήσει από τον Euroasia να προσκομίσει τα proof of funds που να στοιχειοθετούν την οικονομική του φερεγγυότητα, αλλά και να τοποθετηθεί με συγκεκριμένα σχόλια και παρατηρήσεις στο προσχέδιο συμφωνίας μετόχων που είχε λάβει νωρίτερα από τον ΑΔΜΗΕ, και το οποίο συντάχθηκε στη βάση του MoU.
Ωστόσο, στη συνάντηση η κοινοπραξία ακολούθησε την ίδια στάση με τις προηγούμενες συσκέψεις, επαναλαμβάνοντας τις ίδιες αξιώσεις.
Κάτι που, σε συνδυασμό με την έκδοση μία ημέρα νωρίτερα της τελευταίας έκδοσης του ACER για τα έργα PCI, στο οποίο αποτυπωνόταν διετής καθυστέρηση στο project του EuroAsia Interconnector, οδήγησε την Κομισιόν να αναθέσει στη ΡΑΕ να αποφασίσει τον τρόπο υλοποίησης της διασύνδεσης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης