Διεθνή

Moody's: Ισχυρότερες οι μεγάλες πετρελαϊκές εν μέσω αυξημένων τιμών

Moody's: Ισχυρότερες οι μεγάλες πετρελαϊκές εν μέσω αυξημένων τιμών

Θα ευνοηθούν περισσότερα από τον ανταγωνισμό οι ενεργειακοί γίγαντες 

Οι μεγάλες πετρελαϊκές αναμένεται να ισχυροποιήσουν ακόμη περισσότερο το πλεονέκτημά τους στην ενεργειακή αγορά, έναντι των μικρότερων εταιρειών του ενεργειακού κλάδου, εν μέσω αισθητά αυξημένων τιμών στον «μαύρο χρυσό», αναφέρει σε έκθεσή της η Moody's Investors Service.
Η έκθεση αφορά, συγκεκριμένα, τις ExxonMobil, Chevron, Royal Dutch Shell, Total και BP.
Όπως υπενθυμίζει ο αμερικανικός οίκος, οι πέντε ενεργειακοί γίγαντες πετρελαίου ανταποκρίθηκαν στην κατάρρευση των τιμών πετρελαίου (2014-2016) μειώνοντας το κόστος, περικόπτοντας τις κεφαλαιουχικές δαπάνες, εκχωρώντας περιουσιακά στοιχεία και επενδύοντας σε λιγότερα μεγάλα έργα.
«Οι κύριοι επιχειρηματικοί κίνδυνοι των πέντε μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών είναι η αστάθεια των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου, (ωστόσο) απέδειξαν τη θεμελιώδη τους δύναμη κατά την περίοδο κατάρρευσης των τιμών.
Και στο σημερινό βελτιωμένο περιβάλλον, αναμένουμε να συνεχίσουν να επιδιώκουν την αποτελεσματικότητα και να διατηρήσουν ανταγωνιστικές δομές κόστους, προκειμένου να επωφεληθούν από τις υψηλότερες τιμές», σχολιάζεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.
Η Moody's αναμένει ετήσια αύξηση της τάξεως του 5% στις συνολικές κεφαλαιουχικές δαπάνες για τις εν λόγω εταιρείες το 2019, επισημαίνεται.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, τον περασμένο Μάρτιο, ο οίκος υπολόγιζε στο εύρος 45-65 δολαρίων ανά βαρέλι την τιμή του σχιστολιθικού (αργού) πετρελαίου.
Περί τις 19:55, το αργό πετρέλαιο διαπραγματεύεται (σσ: τα futures Αυγούστου 2018) στα 67,8 δολάρια ανά βαρέλι (-0,7%), ενώ το Brent να διαπραγματεύεται στα 72,8 δολάρια (-0,4%).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης