Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Κινέτα - Μεγάλη πυρκαγιά σε Πεντέλη και Κάλαμο

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Κινέτα - Μεγάλη πυρκαγιά σε Πεντέλη και Κάλαμο

Εκκενώνονται θερινά θέρετρα και κατασκηνώσεις σε Αγιο Ανδρέα και Ζούμπερι - Επεκτείνεται η φωτιά που ξέσπασε στην Καλλιτεχνούπολη - Τόσκας: Δεν είναι αθώες αυτές οι πυρκαγιές

(upd) Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά στα Γεράνεια όρη στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας, καθώς οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν τις προσπάθειες κατάσβεσης, ενώ σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες.
Αίσθηση προκάλεσε ωστόσο η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι πρόκειται περί... εμπρησμού.

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε και  στον Κάλαμο Αττικής και στο σημείο σπεύδουν αυτή την ώρα πυροσβεστικές δυνάμεις.
Σημειώνεται ότι η φωτιά εκδηλώθηκε στη θέση Πανόραμα, σε περιοχή με πυκνή βλάστηση.
Στο σημείο επιχειρούν τώρα για την κατάσβεση της πυρκαγιάς 16 πυροσβέστες με 8 οχήματα, ενώ σημειώνεται ότι στην περιοχή πνέουν δυνατοί άνεμοι.

Παράλληλα  μαίνεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα στην Καλλιτεχνούπολη Αττικής, ενώ οι φλόγες βρίσκονται τώρα μεταξύ της Πεντέλης και του Νέου Βουτζά.
Σύμφωνα με πηγές της Πυροσβεστικής, ορισμένα σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, ενώ, πριν από λίγο, απομακρύνθηκαν, για προληπτικούς λόγους, παιδιά από κατασκηνώσεις στον Άγιο Ανδρέα.
Η φωτιά κατευθύνεται τώρα προς την περιοχή του Νέου Βουτζά, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις κάνουν ό,τι είναι εφικτό για να την περιορίσουν.
Το έργο τους δυσχεραίνουν οι δυνατοί άνεμοι.
Στο σημείο επιχειρούν αυτή την ώρα, 50 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 20 εθελοντές, 3 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.




Διαρκής είναι η ενημέρωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τις πυρκαγιές στην Αττική.


Ο πρωθυπουργός, που βρίσκεται σε προγραμματισμένη επίσκεψη στο Μόσταρ, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον Νίκο Τόσκα για την εξέλιξη των πυρκαγιών.
Σε διαρκή επικοινωνία με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη βρίσκεται επίσης ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Σύμφωνα με προτροπή της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας εκκενώθηκαν τρεις οικισμοί της Κινέτας (Γαλήνη, Πανόραμα 1, το Πανόραμα 2) καθώς οι φλόγες από τη μεγάλη φωτιά που καίει από νωρίς το μεσημέρι στην περιοχή έφθασαν μέχρι τις αυλές σπιτιών, ενώ νωρίτερα απείλησαν και τον οικισμό Μαρούλα.
Εν τω μεταξύ, με εντολή της αστυνομίας λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη στην Κινέτα στα Γεράνεια Όρη έχουν διακοπεί στην περιοχή και τα δρομολόγια του προαστιακού σιδηροδρόμου.
Επίσης έχει διακοπεί η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα τόσο της παλιάς όσο και της νέας Εθνικής Οδού Αθηνών - Κορίνθου, από το 39ο έως το 57ο χλμ.
Οι ισχυροί άνεμοι έντασης ακόμα και 8 μποφόρ που πνέουν στην περιοχή και το γεγονός ότι αλλάζουν συνεχώς κατευθύνσεις δυσχεραίνει το έργο των πυροσβεστών, την ώρα που υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση από εναέριες και επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις σε μια προσπάθεια να θέσουν υπό έλεγχο το πύρινο μέτωπο που εκτείνεται σε μήκος 6 χιλιομέτρων έτσι ώστε να το προλάβουν και να το οριοθετήσουν πριν αυτό λάβει μεγαλύτερες και ανεξέλεγκτες διαστάσεις..
Είναι χαρακτηριστικό πως στην περιοχή επιχειρούν 110 πυροσβέστες με 47 οχήματα, πεζοπόρo τμήμα 40 ατόμων, 5 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα.
Όπως αναφέρεται, στις φλόγες έχει τυλιχθεί πευκοδάσος στην περιοχή Αέρας στα Γεράνεια Όρη, στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας ενώ λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων, οι πυκνοί καπνοί κάλυψαν όχι μόνο την ευρύτερη περιοχή της Κινέτας αλλά και πολύ μεγάλο μέρος της Αττικής.
Για τεράστιες ζημιές έκανε λόγο ο δήμαρχος Μεγαρέων, Γρηγόρης Σταμούλης, ο οποίος απηύθυνε έκκληση στα αρμόδια υπουργεία για βοήθεια, ενώ τόνισε ότι όσοι κάτοικοι χρειάζονται βοήθεια ή μέρος για διανυκτέρευση, μπορούν να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα του δήμου.
Σύμφωνα με τον κ. Σταμούλη, ο οποίος μίλησε στον «ΣΚΑΪ», η φωτιά ξέσπασε γύρω στις 12 το μεσημέρι, σε κατάφυτη με πεύκα περιοχή, ενδεχομένως από καλώδια της ΔΕΗ, με την ανταπόκριση της πυροσβεστικής να είναι άμεση.
Η φωτιά, σύμφωνα με τον δήμαρχο Μεγαρέων, απλώθηκε σε όλο το βόρειο μέρος της Κινέτας, κατέβηκε προς τη θάλασσα, «γλύφοντας» όλες τις περιοχές και προκαλώντας καταστροφές σε σπίτια και αυτοκίνητα.
Όπως δήλωσε ο κ. Σταμούλης, υπάρχει ένα ακόμη μέτωπο με κατεύθυνση τα Γεράνεια Όρη.

Τόσκας: Δεν είναι αθώες αυτές οι πυρκαγιές

Εν τω μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του κ. Τόσκα, όπως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού.
Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ άφησε να εννοηθεί ότι η μεγάλη πυρκαγιά, μπορεί να είναι και έργο εμπρησμού, κάτι ωστόσο που θα διερευνηθεί από την Διεύθυνση Εγκλημάτων Εμπρησμού, η οποία βρίσκεται ήδη στην περιοχή για την έναρξη των ερευνών, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.
«Δεν είναι και τόσο αθώες αυτές οι πυρκαγιές», υπογράμμισε ο κ. Τόσκας και συνέχισε: «Χθες το βράδυ και πάλι στα Γεράνεια, στην ίδια περίπου περιοχή που εκδηλώθηκε η σήμερα η πυρκαγιά, είχαμε άλλες δύο πυρκαγιές, οι οποίες όμως τέθηκαν γρήγορα υπό έλεγχο.
Σήμερα το απόγευμα και ενώ η φωτιά στην Κινέτα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, εκδηλώθηκε και άλλη μικρή πυρκαγιά πάνω από τα διυλιστήρια Ασπροπύργου.
Και αυτή αντιμετωπίστηκε γρήγορα, όμως όλα αυτά δεν μπορεί να μην μας βάζουν σε σκέψεις».
Νωρίτερα, μιλώντας στην ΕΡΤ, είχε κάνει λόγο για συντονισμένη προσπάθεια να μην υπάρξουν θύματα από τη μεγάλη φωτιά που κατακαίει την Κινέτα, ενώ υπογράμμισε ότι «πάνω από όλα είναι η αξία του ανθρώπου».
Ακόμη, επεσήμανε τις δύσκολες συνθήκες υπό τις οποίες επιχειρούν τα εναέρια μέσα, καθώς εφοδιάζονται με νερό από τη φουρτουνιασμένη -όπως την χαρακτήρισε- θάλασσα, αφού οι άνεμοι φτάνουν τα 7 Μποφόρ.
«Τα καναντέρ είναι αποτελεσματικά μετά τις συντηρήσεις που έγιναν στην Αμερική το χειμώνα.
Αλλά και τα υπόλοιπα αεροσκάφη είναι παλιά, όμως αποτελεσματικά και πιστεύουμε ότι σύντομα θα ελεγχθεί η κατάσταση.
Οι πυροσβέστες κάνουν ηρωική προσπάθεια», τόνισε.

Σε πλήρη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος βρίσκεται στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, όπου μαζί με τους ομολόγους του των Σκοπίων και του Μαυροβουνίου, θα βραβευτούν για τη συνεισφορά τους στη συνεργασία και την ειρήνη της περιοχής.
Ο κ. Τσίπρας ενημερώθηκε άμεσα για τη μεγάλη πυρκαγιά και έθεσε σε πλήρη ετοιμότητα τον κρατικό μηχανισμό.

 


«Είναι από τα χειρότερα σενάρια που απευχόμασταν για φέτος»

Χαρακτηριστικά των πυρκαγιών του 2007 αλλά με χαμηλότερες θερμοκρασίες έχει η πυρκαγιά στην Κινέτα σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη.
«Αυτή η πυρκαγιά είναι από τα χειρότερα σενάρια που απευχόμασταν να αντιμετωπίσουμε φέτος» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καπάκης και συμπλήρωσε: «Πρόκειται για μία από τις πιο δύσκολες πυρκαγιές καθώς οι ισχυροί άνεμοι σε συνδυασμό με την πυκνή καύσιμη ύλη συνεργούν στην ταχύτατη εξέλιξή της.
Καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες για τον περιορισμό των συνεπειών αλλά οι καταβατικοί άνεμοι έχουν εξαπλώσει τις φλόγες και δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών».
Όπως είπε ο κ. Καπάκης η πυρκαγιά δημιουργεί μικροκλίμα και καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να μην κινηθεί προς τη βορειοανατολική πλευρά των Γερανείων και συγκεκριμένα προς το Αλεποχώρι.

Τη συνδρομή των ενόπλων δυνάμεων διέταξε ο Πάνος Καμμένος

Τη συνδρομή των ένοπλων δυνάμεων για την κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς που μαίνεται στην Κινέτα διέταξε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος.
Ο στρατός κινητοποίησε επτά πυροσβεστικά εναέρια μέσα –πέντε αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα– κι ένα μεταγωγικό αεροσκάφος για την μεταφορά πυροσβεστών.
Κινητοποιούνται επίσης τρία μηχανήματα και υδροφόρες.
Στην ανακοίνωση του το Γενικό Επιτελείο Στρατού σημειώνει πως το στράτευμα είναι έτοιμο να διαθέσει περαιτέρω μέσα και επίγεια μηχανήματα εάν λάβει σχετικά αιτήματα από τις Αρχές.

Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr
 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης